Voer en voeren – deel 2

In Beet 1 van dit jaar heeft Jan van Schendel ons meegenomen in zijn hersenspinsels rondom voer en voeren. Zoals beloofd heeft Jan deel 2 ook klaarstaan voor jullie. In dit deel gaat Jan dieper in op de materie voer en voeren. Hij bespreekt verschillende strategieën, manieren om te voeren en uiteindelijk stipt hij het stukje vertrouwen aan. Iets wat in zijn lange loopbaan altijd voorop heeft gestaan als het gaat over voer. Veel leesplezier!

Consistentie is een lastig iets. In het vorige artikel heb ik het al even aangestipt, maar voer is een onderwerp waar we nooit over uitgepraat raken. Ik kan hier wel schrijven over een super voertje, of een ongelooflijk magisch aasje dat werkelijk iedere vis in de buurt naar jouw gekozen stek gaat lokken, maar helaas bestaat zoiets niet. Dat het ene aas wel werkt, en het andere minder, is iets dat continu wisselend is.

Geloof het of niet, ik ken vissers die al zo lang als ik vis bezig zijn met het samenstellen van allerlei voermixen. Telkens weer aanpassen, veranderen, fine tunen. De kleinste details worden aangepast. Ik zeg hier niet dat het er allemaal niet toe doet, maar soms gaan we er te ver in. Soms behaal je goede resultaten met het ene, soms met het andere. Alle wedstrijdvissers zullen dit beamen. Natuurlijk, iedereen is vrij om te doen en te laten wat men wil, maar ik vraag me oprecht af hoe je ooit VERTROUWEN kan krijgen in je voertje, als er continu gewisseld moet worden.

Vertrouwen, je hebt het of je hebt het niet. Een essentieel onderdeel binnen mijn visserij.

De modderbodem tactiek

Er zijn zoveel verschillende voermanieren te bedenken. En alles is eerst en vooral afhankelijk van de precieze vissituatie waarmee de visser te maken krijgt. Ik zeg altijd; wanneer je hetzelfde voer geeft aan tien verschillende wedstrijdvissers zie je nog minimaal vijf verschillende uitkomsten voor wat betreft het bevochtigen, en natuurlijk daarmee samenhangend, de manier van gebruik van het voer nadat het is klaar gemaakt. Voor mij is in ieder geval belangrijk dat ik vooraf goed weet waarom ik een bepaald voertje gebruik, en hoe ik het ga gebruiken.

Hieronder een voorbeeld uit de praktijk. Dit voorbeeld gebruik ik eigenlijk in iedere lezing over dit onderwerp. Simpelweg omdat het een vrij eenvoudig te begrijpen voorbeeld is, maar tegelijkertijd wel heel treffend. Het voorbeeld brengt ons naar het riviertje de Rotte, het riviertje waaraan Rotterdam zijn naam dankt.

Ik gebruikte in die tijd altijd van den Eynde Turbo. Het Turbo voer is een goed bindend voertje, dus aan een kilo droog voer had je genoeg. Het riviertje was maar anderhalve meter diep, en eigenlijk een grote modderbende. Super zachte bodem met een lichte stroming. Bij de voorbereiding van de wedstrijd maakte ik het voer aan, en zodra de wedstrijd start gooi ik er nog een extra lading water bij. Dusdanig veel dat het net niet tussen de vingers van je hand doorgaat als je er een bal van wilt kneden.

In dit zachte voertje voeg ik dan ook een gezonde dosis pinkies en casters toe. Op deze manier vallen de voerballen onmiddellijk uit elkaar bij het bereiken van het oppervlakte van het water. Met als gevolg dat alles als een tapijt op de bodem komt te liggen, zonder in de modderbodem weg te zakken. Als de vissen in de buurt aanwezig waren, lagen ze direct op het voer. Nog voor de ‘voerwolk’ weggetrokken was had ik vaak de eerste vissen al op de kant. Een superieure manier van voeren, waar ik immens veel VERTROUWEN in heb. Belangrijk is wel om in je achterhoofd te houden dat je dit op een dieper water niet hoeft te doen, want dan vervalt het effect.

Voeg gerust pinkies en casters toe aan het grondvoer, als was het alleen maar als ‘drager’ om het op de grond te krijgen.

De kunst van het secuur voeren
Het bovenstaande stukje is een heel specifiek voorbeeld. Veel vaker komt het voor dat je zo precies mogelijk het gekozen voer op de juiste plek moet voeren. Dit komt met name voor bij steil aflopende visplekken. Iedereen kan zich wel voorstellen wat er gebeurt wanneer het aangevoerde voer te ver naar beneden rolt, waardoor je de voerplek niet meer kunt bereiken met de vaste stok.

Als je twijfelt of je wel zuiver genoeg het voer op de juiste plek kan werpen is er tegenwoordig een hele goede oplossing om zuiver voeren te garanderen. Die oplossing is de voer cup waarmee je altijd haarzuiver alles kan aanvoeren.

|> Verder Lezen? “Voer en voeren” en nog veel meer interessante artikelen kun je lezen in Beet 2  NU te koop voor € 6,95 in de betere hengelsportspeciaalzaak en de boekhandel.

 

Altijd op de hoogte blijven van het laatste hengelsportnieuws?

Met een abonnement van Beet ontvang je 9X per jaar je favoriete hengelsportmagazine. Zo blijf je thuis en onderweg op de hoogte van de laatste nieuwtjes, lees je blogs van bekende hengelsporters en artikelen van onze redactie.

 

 

 

 

gerelateerde artikelen

Instagram