Een blik op de toekomst

PIETER BEELEN – Er leven in Europa meer baarsachtigen dan de meeste sportvissers kennen. Naast onze baars, snoekbaars en pos komen er bijvoorbeeld in het gebied van de Zwarte en Kaspische zee en het Donau gebied nog veel meer vissen uit de baarsfamilie voor. Ooit gehoord van de zeesnoekbaars (Sander marinus)? Of de gestreepte pos? Misschien is kennis over deze soorten ook niet zo relevant als je vooral in Nederland vist, maar nu staat er een nieuwkomer voor de deur die wel degelijk interessant is. Pieter Beelen vertelt je alles over de Wolga snoekbaars (Sander volgensis) die waarschijnlijk binnen enkele jaren al ons roofvisbestand zal komen verrijken.

De Wolga snoekbaars stond al een tijdje op mijn radar. Deze soort wilde ik als rasechte soortenjager natuurlijk maar al te graag toevoegen aan mijn soortenlijst. Zoals zijn uiterlijk al doet vermoeden, is deze vissoort familie van onze eigen snoekbaars. Hij zit zelfs in hetzelfde geslacht dat wereldwijd bestaat uit zes verschillende snoekbaarzen, waaronder bijvoorbeeld ook de welbekende Walleye uit de Verenigde Staten. Dat de Wolga snoekbaars op een kruising lijkt tussen een baars en een snoekbaars, maakt hem extra speciaal.

De Wolga snoekbaars heeft meestal zeven duidelijke verticale zwarte strepen over zijn lijf. Een snoekbaars heeft vaak acht of meer zichtbare strepen, maar die lopen vanuit de rug niet ver door over de flanken, stoppen voor de zijlijn en zijn minder goed zichtbaar. Ook de tanden van de Wolga snoekbaars zijn anders. Deze heeft in tegenstelling tot onze welbekende snoekbaars geen vangtanden voor in de bek. Je kunt een Wolga snoekbaars dan ook zonder probleem met een bekgreep vast pakken zoals je bij baars gewend bent. En de glasoogjes? Die heeft de Wolga ook! Er zijn nog meer kleine verschillen zoals het aantal schubben op de zijlijn, dat bij gewone snoekbaars wat hoger is dan bij de Wolga glasogen. Ook heeft de Wolga snoekbaars een eerste rugvin die hoger is dan de tweede en is het kieuwdeksel beschubd.

OPMARS

Maar de Wolga ligt toch in West-Rusland? Waarom voorspel ik dan dat die rakkers binnen afzienbare tijd ook in Nederland zullen zwemmen? Dat zit zo: oorspronkelijk komt de soort voor in het stroomgebied van de Wolga, de Donau tot aan Wenen (dat klinkt al minder ver weg, nietwaar?), de Oeral en in het Ballaton meer. In Oostenrijk is deze soort beslist met een opmars bezig.

Dit is een premium artikel.

Het hele artikel kun je lezen in Beet Magazine, voor slechts € 59,95 per jaar 9x thuis op de mat. Beet Magazine is als los exemplaar te koop voor € 7,95 in de betere hengelsportspeciaalzaak en de boekhandel.
Beet Magazine 9x thuis op de mat!

gerelateerde artikelen

Instagram