Snoeken als het water warm is

INGMAR BOERSMA/REDACTIE – Snoeken zijn ontzettend snelle sprinters, maar ze raken snel buiten adem. Lange afstanden zijn dus niet aan hen besteed, net zo min als warm en daardoor zuurstofarm water. In deze bijdrage buigt Ingmar Boersma zich over een heikel punt dat elk jaar opnieuw de gemoederen in hengelsportland heel erg verhit (pun intended): vanaf welke watertemperatuur is het niet langer verantwoord om door te vissen op deze prachtige rovers?

Het afgelopen jaar, 2023 dus, is bij de meesten van jullie waarschijnlijk niet blijven hangen als een jaar met een snikhete zomer. Toch is er een periode, vooral in het voorjaar, van behoorlijk warm weer en dus ook behoorlijk warm water geweest. In die tijd las ik in diverse vangstberichten op internet en Facebook beschrijvingen van vissers die watertemperaturen meldden van boven de 25 °C. Bot gezegd vraag ik me dan als snoekvisser af wat iemand op zo’n moment bezielt om nog op snoek te vissen. Met de zomer weer voor de deur wil ik het daarover dan ook even met jullie hebben.

EEN EYE-OPENER

Laat ik beginnen te vertellen dat ik natuurlijk ook niet roomser dan de paus ben. Ook ik vis in de zomer, maar met mijn kennis als visstandbeheerder in het achterhoofd en met een veelzeggende ervaring van het afgelopen jaar, ben ik inmiddels wel heel voorzichtig geworden. Ik ga even terug naar de voorbije zomer van 2023. Ik word gebeld door Daniël. We hebben al lang niet meer gevist samen en met zijn drukke leven moet hij altijd plannen. ‘Iboe, wel een beetje kort dag, maar heb je morgen tijd?’ Nou, het is inderdaad wel kort dag, maar het lukt mij en zodoende zitten we de volgende ochtend nog in het donker in zijn boot en varen de rivier op. Het wordt weer warm vandaag, waarschijnlijk rond of net boven de 30 °C. We kennen de risico’s, maar praten het met elkaar goed door vroeg te gaan en af te spreken dat we om uiterlijk 11 uur weer van het water weg zijn. Is dat genoeg? We zullen zien. Om kort te gaan, ik vang die dag twee vissen. Een mooie van rond de 80 die zich niet laat meten en een dikke dame van exact een meter. De terugzetceremonie loopt goed af, maar het duurt wel een kleine tien minuten voor de snoeken weer op krachten zijn. Dit geeft ons te denken en baart ons zorgen. Die 11 uur halen we dus niet, maar goed. Hoe komt dat nou dat snoek zo’n problemen heeft in de zomer om weer op gang te komen?

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Dit is een premium artikel.

Het hele artikel kun je lezen in Beet Magazine, voor slechts € 59,95 per jaar 9x thuis op de mat. Beet Magazine is als los exemplaar te koop voor € 7,95 in de betere hengelsportspeciaalzaak en de boekhandel.
Beet Magazine 9x thuis op de mat!

gerelateerde artikelen

Instagram