RIG TALK : Dressuur doorbreken

WILLEM KWINTEN – Wateren waar dag in dag uit gevist wordt, staan ook wel bekend als dressuurwateren. De karpers kennen het klappen van de zweep en je moet vaak de trukendoos opentrekken om een aanbeet te forceren. Ik neem jullie mee in mijn leerschool van ruim 15 jaar vissen op dressuurwateren.

Het zijn vaak kleinere wateren met grote karpers die zwaar bevist worden, maar ook zeker de betaalwateren die volgeboekt zitten, waar blanken eerder regel zijn dan uitzondering. Er zijn een aantal redenen waardoor de karpers zo moeilijk vangbaar zijn op dressuurwater. Er ligt doorgaans altijd voer voor ze klaar, en er ontstaat daardoor geen voedselnijd onder de karpers. Ook zijn de strakke lijnen die naar de stekken lopen directe afknappers voor de getrainde karpers die donders goed merken als er iets niet pluis is.

Hoe ga je dan aan de slag? Ik ga jullie mijn drie beste tactieken geven inclusief een aantal tips waarmee ik het beste heb gevangen op betaal- en dressuurwateren.

1. Single hookbait tussen twee voerplekken

Inmiddels welbekend door onze YouTube-video’s en dat is niet zonder reden. Een single hookbait vissen tussen twee voerplekken is enorm effectief op wateren waar de karpers met heel veel argwaan op je voerplek azen. De karpers gaan dan vrijwel stil liggen, met name de grote oude karpers. Een stilliggende karper is vrijwel niet vangbaar omdat je rig pas prikt als die strekt. De karper heeft al lang in de gaten dat er iets niet klopt en spuugt het hele zooitje weer uit. Kans verkeken. Het idee van de twee voerplekken is dat je de vissen stuurt in welke richting ze zwemmen, en toevallig ligt jouw single hookbait daar helemaal alleen. “Die pak ik nog even mee” en zo pakt de karper het haakaas zwemmend op waardoor de rig strekt en de haak direct in de onderlip prikt. Hangen!

Als de tactiek werkt kan het echt storm lopen, zelf in het vroege voorjaar.

Dit is een premium artikel.

Het hele artikel kun je lezen in Beet Magazine, voor slechts € 59,95 per jaar 9x thuis op de mat. Beet Magazine is als los exemplaar te koop voor € 7,95 in de betere hengelsportspeciaalzaak en de boekhandel.
Beet Magazine 9x thuis op de mat!

gerelateerde artikelen

Instagram