KEVIN ROMEIN – Het voorjaar, het water warmt op en de vis komt weer in beweging. De ondiepe zones van het water warmen altijd als eerste op, en daar kun je ze tijdens de eerste zonnige dagen hoogstwaarschijnlijk vinden. Een vaak onderschat wapen tijdens deze voorjaarsdagen is de pop-up. De extra visuele attractie kan ze net over de streep trekken. Al jaren draai ik tijdens de winter of in het vroege voorjaar een aantal setjes met pop-ups. Naast dat je precies weet wat erin gaat, is het ook nog eens een prettige bezigheid. Hieronder leg ik het een en ander uit over het proces!

Elk jaar verzin ik wel een nieuw ‘winterproject’. Vorig jaar schafte ik een versleten set Steve Neville beetmelders aan om deze zelf te repareren en te onderhouden. Best leuk als je nog nooit hebt gesoldeerd, maar goed, eens moet de eerste keer zijn. Dit jaar stond in het thema van aas en dan bedoel ik niet onze welbekende vrienden gemaakt van deeg of het afkoken van kilo’s hennep en boekweit. Nee, dit jaar stond het zelf draaien van pop-ups op de planning, want zeg nou zelf, een pop-up uit de winkel werkt fantastisch, maar hoe tof is het als je ze zelf gedraaid, geflavourd en gekleurd hebt (en er dan ook nog eens een vis mee mag vangen).
YouTube is je beste vriend
We kunnen bijna niet meer zonder, van je gootsteen ontstoppen tot het compleet demonteren van een cv-ketel, alles is te vinden. Zo vond ik in maart 2022 een filmpje op de welbekende rood met witte website: 10 tips voor het draaien van pop-ups. Uit mijn hoofd, afkomstig van onze vrienden van Mainline uit de UK, na 4 minuten was ik om, dit moet zelfs voor mij te doen zijn, alleen niet in maart, vaak staat in maart mijn agenda vol met rode strepen. Vissen, filmen en zo af en toe ook nog werken, hierdoor werd het idee verschoven naar de winter, want: dit is een ideaal winterproject!

Rond september begon het idee weer te dagen, alleen wat had ik ook alweer allemaal nodig? Zijn er bestaande recepturen? Moet je ergens rekening mee houden? Daar ging ik weer, op naar YouTube, want één filmpje zegt natuurlijk niets, meerdere filmpjes zeggen een beetje en na twintig filmpjes ben je haast zelf een pop-up.

Ready, set, draaien maar
Even vooropgesteld: Ik ben geen aasgoeroe, wel weet ik welke tonen en geuren ik voorjaarsgericht inzet. Ook de kleur is voor het gevoelsmatige vangstpercentage niet onbelangrijk.
Voordat je begint met het draaien van pop-ups moet je jezelf eigenlijk maar één vraag stellen: Met welke kleur heb ik vorig jaar het beste gevangen en hoe was deze geflavourd? Ik kwam erachter dat ik oranje een fijne kleur vind, maar de smaken die oranje pop-ups bevatten niet altijd. Ook kan je in een pop-up die je zelf draait veel meer flavours combineren. Denk aan bijvoorbeeld een Sweet Plum (Mainline) in combinatie met een Golden Spice of Esterblend (CC Moore). Zelf ben ik voorstander van zoete pop-ups met enorm veel attractie en een hoge visuele kleur. Maar het principe is duidelijk: Je kan blends maken die niet eerder zijn geprobeerd en te veel smaken door elkaar bestaat haast niet.

Wat heb je nodig
Het belangrijkste is een hoofdingrediënt waar je vertrouwen in hebt, ik neem hiervoor de Polaris mix van Mainline, dit omdat het in mijn ogen de meest betrouwbare basismix is. Deze mix heb ik al meerdere keren getest op drijfvermogen en zelfs na een langere periode, zelfs na 48 uur in het water bleef deze nog steeds zijn werk doen (toch wel belangrijk dat je pop-up blijft drijven). Ook heb je een stevige zoetstof nodig, zoetstof haalt de bittere tonen van bijvoorbeeld de mix of flavours af. Hiervoor gebruik ik de Activ-Ade Sweetner van Mainline, dit is een zeer geconcentreerde sweetner die heel goed te gebruiken is bij een lagere dosering.
Het is belangrijk om ook een sterke additive toe te voegen aan je mix, dit is een eetlustopwekkend middel dat te vergelijken is met aminozuren in boilies, dit bevordert de stimulans tot azen. Hiervoor gebruik ik de Multi-Stim van Mainline omdat deze stof ook zeer goed oplost in een lagere watertemperatuur. Dan de flavours, zoals hierboven al aangegeven kan iedereen hier een eigen invulling aan geven. Onder dit artikel vind je een van mijn 1 ei recepten, misschien vind je het wel wat. Het afrollen van de pop-up kan je doen met de hand of met een zogeheten roltafel. Beide is mogelijk, maar voor een grotere hoeveelheid raad ik je een roltafel aan. Ook een deegspuit is een handige aanvulling hierop, maar niet noodzakelijk. Verder wat keukengerei zoals een mengkom, pipetje of maatspuitje, pannetje, vork en spatel of garde en niet te vergeten: EEN EI.
Stap voor stap
Heb je al je benodigdheden gekocht of besteld? Dan is het nu tijd om het deeg te maken.
Een relatief simpel proces maar wel een proces dat een paar stappen vereist.
Stap 1: Waarschuw de vrouw of vriendin, de flavours zijn behoorlijk aanwezig.
Stap 2: Breek een ei boven de mengkom en kluts deze even goed door.
Stap 3: Voeg de sweetner en additive toe.
Stap 4: Flavouren maar, wees niet te voorzichtig, een deel hiervan vergaat met het koken.
Stap 5: Voeg stapsgewijs de basismix toe aan het eimengsel en roer dit door met de garde of vork tot de vork niet meer voldoet om te kneden.
Stap 6: Tijd voor vieze vingers, voeg nog wat basismix toe en kneed door tot de juiste dikte. Wat is de juiste dikte? Het mengsel plakt niet meer aan je vingers en/of de kom.
Stap 7: Maak een rol van het deeg en stop dit in een huishoudzakje, leg dit 10 tot 20 minuten in de koelkast om te bewerken.
Stap 8: Rollen maar, doe dit op jouw manier, niets is verkeerd.
Stap 9: Laat de pop-ups tussen de 1 minuut en 1.30 minuut koken en laat vervolgens drogen op een bordje of keukenrol voor ca. 4 Ã 5 dagen.
Stap 10: Na 5 dagen kan je de pop-ups extra geur meegeven door ze nogmaals te behandelen met een paar druppels flavour of flavour mix naar keuze.
Tip: Mocht je met een rolplank rollen? Maak de zogeheten worst dan een keertje iets dunner, hierdoor krijg je dumbell model pop-ups! Ideaal voor wateren met een hoge dressuur
RECEPT HIGH FLAVOURED POP-UP:
10 ml Golden Spice (CC Moore)
5 ml Tangerine (Mainline)
2 ml Sweet Plum (Mainline)
1 ml Black Currant (Mainline)
2 ml Mulberry (CC Moore)
6 ml Sweetner
5 tot 10 ml Multi-Stim (Mainline)