SEAN WIT – Wie beweert dat trollen saai is, heeft het nog nooit op de juiste manier gedaan. Zeker het trollen met meerdere hengels en planerbords, dan wel grote sideplaners, is een vak apart! Sean Wit neemt je mee in de wereld van het trollen en laat je in dit artikel zien wat deze visserij zo bijzonder effectief maakt.

Zowel in Zweden als in Nederland vis ik op enorme wateren, waar de plekken om je vizier op te richten in het voorjaar vaak toch wat meer voor de hand liggen dan in de zomer. In de zomer liggen de echte grote snoeken veel minder op de ondieptes. Hier zijn verschillende redenen voor, zoals temperatuur, hengeldruk en manieren van jagen.

Je kan ondiep absoluut nog goed vis vangen, maar de ‘Koningin van het grote water’ heeft echt geen beschutting nodig. Die jaagt op scholen met grote baarzen, brasem, springende forellen en vooral op kleinere soortgenoten die naïef de oversteek proberen te wagen. Ik vang bijvoorbeeld in Zweden in de warmere maanden regelmatig grote vissen. Soms wel boven 60 meter water. In Nederland is dit ook echt het geval. Echter, is een diepte van 60 meter lastig te vinden in de lage landen, maar vergelijkbare situaties zijn er zeker. Doe het eens anders en zoek ze dus boven dieper water.

Op half water, rondom een school aasvis lag deze prachtige oktober-metersnoek.

Natuurlijk liggen deze vissen niet stijf tegen de bodem aan. Sterker nog, deze ‘stor gädda’s’ (Zweeds voor grote snoeken) zwerven vaker dan je denkt door de bovenste waterlagen. Rondom de bekende hotspots op het ondiepe, maar vaak ook gewoon midden op de plas. Wie heeft vanuit de boot nou niet grote scholen baarzen door het oppervlak zien jagen, brasem zien zwemmen of forellen gezien die zich als acrobaten door het oppervlaktewater lanceren. Ook op de dieptemeter zie je geregeld interessante signalen tussen de 2 en 5 meter diep, welke regelmatig resulteren in een aanbeet.

Op dusdanig groot water is een GPS echt van vitaal belang. De voornaamste reden: veiligheid! Oude strekdammen, gevaarlijke rotsen en ondieptes die soms maar enkele centimeters onder het wateroppervlakte schuilen. Maar, ook vanwege de veranderende weersomstandigheden. Ook het vistechnisch aspect weegt mee, scherp langs een stijl oplopend talud trollen kan vaak lonend zijn. Zonder GPS pakt dat vaak uit tot één berg frustratie en als je pech hebt, verloren kunstaas. Daarnaast is het tijdens het trollen absoluut van belang om te weten hoe snel je gaat.

Er is geen magische snelheid die je moet aanhouden. Het is vooral zoeken naar wat op dat moment werkt, afhankelijk van (daar heb je ze weer!) helderheid, zonlicht en het type kunstaas dat gebruikt wordt. Wanneer je echt op jacht gaat naar vissen die over het open water zwerven, dan is het plotten van dieptes en waypoints noodzakelijk om patronen te herkennen. Als je structureel waypoints plaatst bij iedere aanbeet, zal je op een gegeven moment patronen herkennen en hotspots kunnen identificeren. Soms is het lastig te verklaren waarom bepaalde stukken op het open water beter zijn dan anderen. Er zijn zaken die simpelweg niet (of nauwelijks) waarneembaar zijn. Denk aan stroming of een geïsoleerd stuk water met een hogere of lagere temperatuur.

Huidige elektronische hulpmiddelen zoals Side Imaging, Downscan en live mapping functionaliteiten zoals Autochart Live (voor Humminbird gebruikers) of Sonar Charts LIVE zijn echt een aanvulling. Lang niet alle Zweedse meren staan op de kaart, laat staan gedetailleerd. Ik maak hier actief gebruik van om zo nog beter patronen te kunnen herkennen.

|> Verder Lezen? “Optimaal trollen” en nog veel meer interessante artikelen kun je lezen in Beet mei NU te koop voor € 6,95 in de betere hengelsportspeciaalzaak en de boekhandel.

 

Altijd op de hoogte blijven van het laatste hengelsportnieuws?

Met een abonnement van Beet ontvang je 9X per jaar je favoriete hengelsportmagazine. Zo blijf je thuis en onderweg op de hoogte van de laatste nieuwtjes, lees je blogs van bekende hengelsporters en artikelen van onze redactie.