JORIS NIEUWENHOFF – Gisteren zijn we na een reis met een vertraging vanaf Amsterdam van 30 minuten toch volgens plan aangekomen om 14 uur in Alta en niet minder belangrijk; ook alle koffers waren aanwezig. Dat is toch altijd weer een opluchting.

De reis naar Hammerfest per bus duurde een kleine 2 uur en onderweg hebben we ook alvast even de eerste boodschappen gedaan. Nadat we onze intrek hadden genomen in de mooie en luxe appartementen hebben we daarna ook meteen de briefing en administratie van de boten afgehandeld. Tja die boten! Dat is toch echt wel next level. 26 voet, grote kajuit en 200 PK motoren. Een hoge reling die afloopt naar het einde van de boot en veel steun geeft en je knieën spaart.

Het weer was dermate lekker dat een aantal gasten ondanks de lange reis en de vroege start er toch al voor kozen om er op uit te gaan die avond. En waarom ook niet? Het is 24 uur licht, de zon schijnt en we zijn op een plek waar we mooie vissen mogen verwachten.

Ronald Spakman was de eerste avond meteen de man met de “gouden p..” en ving twee mooie heilbotten van 123 en 107 cm. Die heeft dus best geslapen die eerste avond. Maar deze ochtend gingen we op allemaal op pad en leren hoe de boten zich gedragen, waar de vissen zich bevinden en hoe we het beste kunnen vissen op de boten. De eerste dag is altijd een leerdag en naarmate de week vordert nemen de kennis en vangsten toe. Maar we gaan het zien.

Ik ben vandaag met Arnoud, Koos, Allard en Ed op pad geweest. Wij kozen ivm de verwachte opstekende wind in de middag voor de beschutte noordoostzijde van Hammerfest. We zijn eerst op zoek gegaan naar een paar kromme hengels om het vertrouwde gevoel weer op gang te brengen. En dat is best gelukt. We hebben twee bakken vol met kabeljauw gevangen en zo de eerste voorraad voor de vriezer aangelegd. Het waren geen monsters maar tot 90 cm was het een aangename visserij.

We hebben ook nog een periode van twee uur besteed aan een prachtig plateau van 20 tot 30 meter diepte waar we op zoek gingen naar heilbot. Met een lom onder de dobber, koolvis op de fireball, shad achter de boot en werpend met de zandaal hebben we ons de ballen uit de broek gevist maar dat mocht helaas niet baten. Geen stootje. Helemaal niets. Jammer maar we hebben ons best gedaan en het weer maakte dat we een mooie en leuke visdag gehad hebben.

Erik, Aad, Walter en Ed hebben de hele dag aan de binnenzijde tussen Sorøya en Hammerfest de verschillende baaien belaagd. Daarbij hebben ze gekozen om gericht op heilbot te vissen. Maar ondanks alle moeite en de verschillende aaskeuze en zelfs langzaam trollen is het hen ook niet gelukt om een heilbot te haken. Enkele gullen waren alles wat hen ten deel viel.

Iets anders verliep het op de boot van Joost, Ferry, Sjoerd en Marc. Sjoerd wist hier met een traag geviste koolvis op slechts 14 meter diepte op een kleine bult een mooie heilbot te haken van 133 cm. Prachtige vis en een blije visser!

Mark Glas en zijn mede vissers Henk, Frans en Ronald gaan deze dag niet snel vergeten. Het begon met een nieuw PR heilbot voor Mark van 161 cm. Een schitterende vis en een evenzo mooie drill die in het voordeel van Mark werd beslecht. Wat later was het wederom de beurt aan Mark maar nu was de vis aanmerkelijk groter. De 2 meter grens was hun inschatting. En ze hebben dit soort al vele malen ondernomen dus ze weten precies wat ze moeten doen en kunnen ze dat prima inschatten.

De enorme vis was al na 10 minuten naast de boot en Henk sloeg direct toe en gaffte de enorme heilbot in zijn onderkaak met het flying gaff. Maar toen gebeurde het. De gaff zat niet lekker en drong niet goed in de bek binnen, de vis schrok en begon aan een nieuw leven en trok bijna Henk overboord. Frans greep direct ook het touw maar de vis was nog lang niet moe genoeg en had teveel leven in zich. Met een aantal flinke klappen van zijn staart liet hij de vissers beteuterd achter, De gaff was los geschoten en ondertussen was ook de circle haak waar even geen spanning meer op stond tijdens het gafflen losgeschoten. Weg vis! En vier zeer teleurgestelde mannen met een aantal krachttermen die volgden.

En zo zie je maar dat met alle kennis en ervaring die je met 4 man hebt je nog steeds niet altijd de overhand hebt op deze enorme vissen. Maar niet te lang getreurd en morgen gaan ze er weer vol gas tegen aan.

Verder is hier nog groep Slootjes die onafhankelijk van de groepsreis hier aan het vissen zijn en zij mochten vandaag een heilbot van 154 cm optekenen die ze natuurlijk ook weer netjes hebben terug gezet.

Dus na 1 dag vissen hebben we al twee “hali-jumpers”. Hopelijk worden het er nog een paar meer aan het einde van de week.