De bijtlust in de winter is vaak minimaal, daarom schotelen veel karpervissers de vis maar een klein hapje voer voor. Een van de meest effectieve aassoorten voor in de wintermaanden zijn maden! In dit artikel laat Paul Garner enkele van zijn madenmontages zien. Er zit er vast eentje bij die op jouw water al het traditionele haakaas er met gemak uit vist!
Tekst & foto’s Paul Garner
Als je in Engeland een ronde zou maken langs de gemiddelde goedbezette karperput, dan zal je zien dat behoorlijk wat visser maden inzetten. Sterker nog, in een paar jaar tijd is dit wellicht het meest gebruikte aas onder karpervissers geworden… en niet alleen in de winter! En dat is niet zonder reden, want maar al te vaak vang je hier meer vis mee dan traditioneel karperaas.
De madenvisserij is zo’n succes geworden, dat op sommige wateren er limieten gesteld zijn aan de (voer)hoeveelheid. Sommige wateren werden helemaal overvoerd, wat uiteindelijk contraproductief werkte. Zeker in de winter is de voerhoeveelheid relevant, omdat je beter vang op een klein hoopje aas, dan een groot voertapijt.
======================================
DE MADENCLIP
De madenclip wordt aan het uiteinde van de hair geknoopt. Deze clips zijn verkrijgbaar in verschillende maten, zodat je het gewenste formaat haakaas in balans met de clip (en haak) kunt houden. Ga je voor zo’n madenclip, voeg dan altijd een stukje drijvend foam toe om het gewicht van de clip op te heffen. Zonder foam zal een karper de clip met maden een stuk lastiger naar binnen werken!
=======================================
De madenclip.
Stukje drijvend foam is essentieel!
 Klaar voor gebruik: knettergoed winteraas!
BIJVANGSTEN?
Bij de madenvisserij moeten we wel wat kanttekeningen plaatsen. Zwemt er naast karper veel witvis of kleine baars, dan ga je geplaagd worden door deze vissen, zelfs hartje winter. Je zult bijvangsten voor lief moeten nemen, maar ergens ligt een grens. Dat is voor iedereen weer anders… Ten tweede bouw ik graag mijn madenplek zorgvuldig op, en dat kan wel een paar uur duren. Als ik daar aan begin, dan wil ik wel zeker weten dat ik in de juiste zone bezig ben. Kortom, op mijn manier is het zeker geen ‘zoektechniek’ om de karper op te sporen.
Door elk uur op dezelfde plek in te werpen met een pva-zakje of -stick ontstaat een geconcentreerd hoopje maden. De maden kruipen echt niet ver weg en ook zullen ze nauwelijks in de modder duiken. Onderwaterbeelden laten zien dat ze zich verspreiden over een oppervlakte van hooguit een dinerbord.
=================================================
MADEN STICK
Ik gebruik graag een pva-stick vol met maden. Soms introduceer ik bij aanvang met een spomb al wat maden. Het gebeurt zelden dat ik tijdens een sessie meer dan 1,5 liter maden gebruik. Overigens is karper niet zo kieskeurig als andere vissoorten, dus hoef je je ook geen zorgen te maken of het echt kakelverse maden betreft die je aanschaft.
Voeg eerst een pva-wokkel toe en vervolgens de maden. Prik de pva-zak aan de haak met de haakpunt in de pva-wokkel, zo blijft de haakpunt vrij van maden!
==================================================
Wil je maden flavouren of boosten, dan dien je wel op te passen. Een vloeibare liquid heeft weinig zin. Als je niet oppast maak je ze allemaal drijvend! Kies daarom voor een poeder additief, dat je een paar dagen van tevoren al toevoegt. Een eetlepel sterk geconcentreerd additief, zoals inktvis- of leverpoeder, is vaak voldoende. Je kunt de maden ook een aantal dagen door droge stickmix of ander lokvoer laten kruipen; de mogelijkheden zijn bijna eindeloos.
In Engeland kun je nog van allerlei kleuren maden kopen, maar opmerkelijk genoeg heb ik nog geen verschil in vangsten kunnen opmerken. Best vreemd, aangezien in de boilievisserij wel de algemene consensus is dat bepaalde, fel gekleurde haakaasjes beter scoren ten opzichte van een andere kleur.
Als je last hebt van kleine witvis, schakel dan over naar nepmaden als haakaas. Die kleine vis zal ook een deel van het voer wegvreten. Daarom voeg ik op dat soort wateren een klein beetje blikmais en snel uiteen brekende pellets aan mijn voermix toe.
MADEN RIGGEN
Omdat maden zo klein van stuk zijn, is het een uitdaging om de rig in balans te houden. De haakkeuze is het voornaamste dilemma. De grootste karper draait zijn hand niet om voor een made, maar het materiaal moet het wel aankunnen. Tegelijkertijd moet de presentatie ook niet te lomp zijn.
Op een obstakelvrije stek houd ik het allemaal een tikje dunner, kleiner en lichter. Ongeveer 6 maden prik ik direct op een stevig model klauwhaak in maat 10 of 12. Door de maden door de kop te haken, in plaats van door de gebruikelijke achterkant, blijft de haakpunt beter vrij. Overigens is het niet essentieel om de maden op een hair te zetten voor een optimale inhaking. Bij het direct op de haak zetten is dit vrijwel gegarandeerd. Het wordt echter een ander verhaal wanneer je grotere en nog dikkere haken moet gebruiken, zoals een stevig maatje 8, dan ontkom je niet aan een hair montage.
===========================================
MADEN OP GAREN
Voor deze methode heb je een montage nodig met een klein rig ringetje aan het uiteinde van de hair. Vervolgens rijg je met een hele dunne naald maden op garen, of een stukje dunne, gevlochten lijn kan ook. Dit knoop je ten slotte aan de rig ring. Je kunt qua formaat madenbal alle kanten op. Deze methode geeft een hele strakke presentatie.
Op de aasnaald.
Bevestiging op het garen.
Haarmontage met rig ring
Hairmontage met rig ring.
 Het nette eindresultaat!
Als je een goede winterstek hebt, dan is het absoluut het proberen waard om eens met maden aan de slag te gaan. Wat dacht je van een felroze nepmaiskorrel met enkele witte maden erboven? Of gewoon wat maden direct op de haak aan een subtiele, schuivende montage? Ik weet zeker dat er heel wat stekken zijn waar je met zo’n aanpak meer karper gaat vangen dan met de traditionele winteraanpak!
==================================================
MADEN COMBI BAIT
Als laatste een methode om maden te combineren met een ander aas, zoals een nep maïskorrel. Hiermee krijg je een wat groter en opvallender haakaas. Deze rig bestaat uit een round bend model witvishaakje maatje 12 dat aan het uiteinde van de hair is geknoopt. De maiskorrel wordt op de hair geregen en vervolgens worden de maden op het kleine haakje geprikt. Tot slot duw je de haakpunt van het witvishaakje terug in de maiskorrel. Met een drijvende maiskorrel krijg je een heel langzaam zinkend aasje, met aan de bovenkant nog een paar bewegende maden. Over die visuele prikken: de maiskorrel hoeft niet per se een natuurlijke kleur te hebben, dus ook hier zijn de mogelijkheden om te experimenteren groot.
Rijg eerste een nepmaisje op de hair en knoop er vervolgens een klein witvishaakje aan.