De uit Hardinxveld-Giessendam afkomstige Gert Visser heeft er superveel zin in! Hij is de gelukkige winnaar van ‘Meet, greet & fish’, die deze keer in het teken staat van barbeel. Hij heeft al eens wat barbeelpogingen ondernomen, echter zonder noemenswaardig succes. Hoogstwaarschijnlijk komt hier vandaag een einde aan. Deze dag gaat hij vissen met niemand minder dan dé barbeelspecialist van Hollandse bodem: Frans Vogels!

In het dagelijkse leven is Gert werkzaam als vrachtwagenchauffeur, hij levert goederen aan bij supermarkten. Daarnaast is hij helemaal gek van vissen. Het maakt hem niet zoveel uit welke visserij, alleen de zeevisserij en de statische karpervisserij spreken hem niet aan. Verder maak je hem overal wel gelukkig mee, vooral karpervissen met de vaste stok op commerciële vijvers vindt hij super! Vandaag staat er geen karper op het programma. Hoewel, op de grote rivier weet je het natuurlijk maar nooit!

Frans legt alles uit wat je moet weten van de montage.

Topstek

Het is een zonnige, winderige dag en met ongeveer 23 graden is het erg aangenaam aan de rivier. Voorzichtig lopen we de krib op, aan het uiteinde zien we Frans en Gert al. Het is toch altijd weer oppassen op die kribben, je moet goed kijken waar je je voeten neerplant. Elke steen kan losliggen! Na een stevige klauterpartij komen we aan op de kribkop. Frans en Gert zijn al een half uurtje aan het vissen, maar hebben nog niets gevangen.

Werp de montage in de snelle stroming, dat is noodzaak op de Waal.

De Waal is een rivier met een ruig karakter; veel stroming en scheepvaart zorgen dat er altijd beweging is. Volgens Frans was dit vroeger nóg meer het geval, de laatste jaren is de scheepvaart behoorlijk afgenomen. Hierdoor is er minder commotie onder water, de vis verbruikt minder energie, hoeft minder te eten en dat vertaalt zich in mindere barbeelvangsten. Toch is het nog steeds mogelijk om goed barbeel te vangen! Gelukkig maar!

De rubberen tubes vormen één geheel en fungeren bovendien als een afhouder.

Als er iemand is die de kneepjes van de barbeelvisserij kent, dan is het Frans Vogels. Zowel in binnen- als buitenland heeft hij zijn sporen verdiend en enorme hoeveelheden barbeel gevangen. Hij is een wandelende barbeel encyclopedie.

Groot geheim

Er wordt statisch gevist met twee hengels. “Drie hengels is toch echt wel het maximum op één krib”, aldus Frans. Frans heeft alle materialen vandaag verzorgd, maar alle aanbeten zijn voor Gert! Beide hengels zijn van ander aas voorzien: pellets en een blokje kaas. Zo kun je een in de smiezen krijgen of ze vandaag een bepaalde voedselvoorkeur hebben.

“Op andere rivieren kan de voedselvoorkeur weer anders zijn. Zo vang ik op de Roer wel barbeel aan Smac.”

Gert is benieuwd naar andere aassoorten, hoe zit het bijvoorbeeld Smac? “Op de Waal heb ik de beste resultaten met kaas en pellets. Op andere rivieren kan de voedselvoorkeur weer anders zijn. Zo vang ik op de Roer wel barbeel aan Smac.”

Drillen halverwege de krib.

Ook stekkeuze is een topic waar Gert benieuwd naar is. Frans hierover: “Nu verklap ik een groot geheim. We zitten op een kribkop die recht tegenover een ingang van een grindgat ligt, dat is niet geheel toevallig. Bijna al mijn topstekken liggen tegenover zo’n opening naar een plas. Al jarenlang houd ik een logboek bij en op een gegeven moment viel het kwartje en zag ik een patroon in echt goede stekken. Dit geldt ook op de Gelderse IJssel”. Waarom dit zo is weet hij niet, alleen dat het zo is. Kortom, vind een opening naar een grindgat en grote kans dat de tegenoverliggende krib een topstek is!

Communiceren

Bij aanvang heeft Frans een dozijn voerballen in het water gegooid. Deze ballen, rijkelijk gevuld met geweekte pellets, gooit hij een meter of 10 voor de kribkop in het water, de stroming doet de rest. Met deze stroming wordt alles wat je voert zo meegenomen, maar het voeren kan er wel voor zorgen dat de barbeel actief wordt en op zoek gaat naar meer.

De derde barbeel is meteen de grootste!

Gert vist ook wel eens op de rivier, hij woont zowat aan de Merwede en met de feederhengel kun je hier nog leuk witvis vangen. De montage die Frans gebruikt is geen abacadabra voor hem, maar bij enkele aspecten knipperen de ogen van Gert toch een keer extra. En volgens Frans zijn juist die details zo belangrijk. Wanneer hij zijn montage toelicht wordt duidelijk waarom hij dé barbeelspecialist van Nederland genoemd mag worden; aan werkelijk alles is gedacht en niets wordt aan het toeval overgelaten!

Barbelen zijn kwetsbare vissen.

Als basis vist Frans met een schuivende montage, waarbij het totaal een kruising is tussen feeder- en karperproducten. “De 25/00 onderlijn is minimaal 1,5 meter lang. De reden voor deze lengte zit hem in trillingen. Omdat de hoofdlijn strak opgespannen wordt fungeert deze als een goede geleider van geluiden. Ter vergelijking: span tussen twee blikken een touw. Staat dit touw op spanning dan kun je over een afstand van meer dan honderd meter gewoon met elkaar communiceren! Onder water kun je geluiden tot rondom 1 meter van de voerkorf of bodemlood horen. Met een 1,5 m onderlijn heb je (beter gezegd, de barbeel) hier geen hinder meer van.”

“Hij spant een halve meter gevlochten materiaal tussen twee handen en schuurt het over een steen.”

Kortom, door een langere onderlijn te kiezen wordt een schuchter azende barbeel echt verrast door het haakje! “Gebruik je ook wel eens een gevlochten onderlijn?”, vraagt Gert. Frans pakt een rolletje gevlochten materiaal en een rolletje nylon uit zijn materiaalbox. Hij spant een halve meter gevlochten materiaal tussen twee handen en schuurt het over een steen. Na drie halen is het materiaal al door. Ditzelfde herhaalt hij met de nylon, die houdt het beduidend langer! “Daarom dus!”, antwoordt Frans droog.

Hufterproof

De montage die Frans op de Waal gebruikt is afgestemd op het snel stromende water. Belangrijke aspecten: voorkom beschadigingen en in de war raken.

Uitleg over de beste stekken.

Op de 35/00 hoofdlijn schuift Frans een schuivende ring waar hij makkelijk zijn voerkorf aan kan bevestigen. Vervolgens komt een speciaal gevormd, conisch rubber op de hoofdlijn, gevolgd door een quick change wartel. De ring met daaraan de voerkorf kan vrij over de hoofdlijn schuiven, wordt gestuit op de rubber tube en kan nooit op de onderlijn terechtkomen. Bovendien hangt de ring met voerkorf niet direct op de hoofdlijn, waardoor deze ook minder snel beschadigt.

Aan de 1,5 meter lange 25/00 nylon onderlijn bevestigt de barbeelman middels de knotless knot een haak met hair, waarin het aas komt te hangen. Aan het andere uiteinde van de onderlijn schuift Frans een lange anti tangle sleeve over de wartel.

Probeer het water te lezen.

Clip vervolgens de wartel van de onderlijn in de speld en schuif de rubbers naar elkaar toe. Het is erg belangrijk dat het op elkaar aansluit en één stijf geheel vormt, als een afhouder.

Zo kan de onderlijn tijdens de worp niet in de knoop raken, bovendien ligt het geheel onder water ook een stuk beter. Het is niet erg als de stroming de korf enkele meters meevoert, want deze montage is ‘hufterproof’!

Felle aanbeet

Ademloos luistert Gert naar alle tips die Frans geeft. En dat zijn er nogal wat! Het hebben van succes zit hem echt in de allerkleinste dingen, alles moet kloppen!

Een barbeel besluit Frans zijn waterval aan informatie te beëindigen. De linkerhengel tikt twee keer voorzichtig, maar slaat dan volledig krom! “Ik doe het een keer voor” roept Frans terwijl hij de hengel uit de steun grist. Met een ferme haal wordt de haak gezet, waarna de hengel aan Gert wordt gegeven. Op aanwijzingen van Frans loopt

“Indien je een barbeel in de hoofdstroom zou afdrillen ben je niet alleen enorm lang bezig, je zou de barbeel er ook teveel mee af kunnen matten.”

Gert een stukje over de kribkop richting het strandje van het kribvak. Hierdoor trek je de barbeel snel uit de hoofdstroom en kun je ze gemakkelijker afdrillen. Indien je een barbeel in de hoofdstroom zou afdrillen ben je niet alleen enorm lang bezig, je zou de barbeel er ook teveel mee af kunnen matten. Dat is helemaal niet nodig!

Groen gekleurde aas wanneer de beten uitblijven. Gewoon proberen.

De barbeel komt vrij vlot naar binnen, tot hij de stenen ziet. Het gaat exact zoals Frans voorspelde. Al kopschuddend probeert de barbeel zich nog uit de voeten te maken, maar hij moet zijn meerdere in Gert erkennen. Frans schuift snel zijn net onder de barbeel en laat de barbeel even rustig op adem komen in het net.

Pas dan wordt de barbeel uit het water getild om samen met Gert en Frans op de foto te gaan. Ook tijdens het terugzetten laat Frans de barbeel even rustig op adem komen. Deze barbeel is aan een pellet gevangen, maar één zwaluw maakt nog geen zomer. Frans wacht op een tweede aanbeet voor hij zijn aanpak omgooit.

De top 3 flavours voor barbeel; curry, knoflook en karamel.

Gelukkig hoeven we daar niet heel lang op te wachten! Een felle aanbeet, wederom op de linkerhengel. Ditmaal mag Gert laten zien wat hij vandaag geleerd heeft. Als een volleerd barbeelvisser grijpt hij de bonkende hengel uit de steun en loopt, al balancerend over de losliggende stenen, richting het kribvak. “Deze vis voelt iets groter aan”, zegt Gert. Eenmaal bij de kant blijkt het een barbeel van hetzelfde slag, maar hij heeft gewoon wat feller gevochten. De vis wordt boven het water onthaakt en teruggezet. Met een glimlach van voldoening geeft Gert Frans een high-five! De dag is nu al meer dan geslaagd.

Kruisenkaas

Vrij snel volgt barbeel nummer 3, maar daarna valt de boel compleet stil. “Dat is geen gunstig voorteken”, zegt Frans. Zijn ervaring vertelt ons dat het weleens helemaal klaar kan zijn… Tijd om wat anders te proberen en alsnog een barbeel te verleiden! Frans haalt zijn rechterhengel binnen en vervangt de 240 gram zware voerkorf voor een veel lichter loodje van 50 gram.

“Hierdoor drijft een behoorlijk deel van de hoofdlijn met de stroming mee.”

We gaan ze zoeken! De montage wordt in de stroming gegooid en nadat het loodje de bodem bereikt heeft laat Frans de beugel van zijn molen een tijdje openstaan. Hierdoor drijft een behoorlijk deel van de hoofdlijn met de stroming mee.

Geweekte pellets in een 240 gram zware korf.

Wanneer de molenbeugel gesloten wordt, wordt de montage op sleeptouw genomen door de stroming. Barbeel is een vis die in korte tijd beslist: pakken of niet pakken. Zo’n bewegende montage kan daarom soms de sleutel tot succes zijn. Vandaag helaas niet! De zoekende montage levert niets op, er moet dieper in de trukendoos gegrabbeld worden.

“Naast kerriekaas krijgt ook groen gemaakte kaas een kans.”

Frans grist twee plastic zakjes uit zijn tas, wanneer hij deze opent ontsnapt er een geurige lucht; Met kerriepoeder gekruide kaas. Naast kerriekaas krijgt ook groen gemaakte kaas een kans. Helaas werkt de barbeel nog steeds niet mee.

Ondanks dat de sessie als een nachtkaars uitgaat is het met 3 barbelen voor Gert een geslaagde, leerzame visdag geweest. “Het was een geweldig en leerzame dag. Ik ga het zelf maar eens in de praktijk laten zien dat ik heb opgelet!”.

Frans Vogels

Sinds 2006 vist Frans Vogels gericht op barbeel, zowel in het binnen- als buitenland. Hij is een echte pionier; altijd opzoek naar nieuwe barbeelwateren en stekken, maar ook naar de perfecte producten. Is iets niet te koop? Dan deinst Frans niet terug om het zelf te ontwikkelen, bijvoorbeeld de speciale zware gaaskorven. Frans biedt ook gidsservice aan, kijk voor meer info op www.barbelen.nl.