Er zijn niet veel kanalen in ons land waar je tijdens de wintermaanden veel vis kunt vangen. De vissen hebben zich vaak allemaal verzameld op plekken waar ze overwinteren, in jachthavens, onder bruggen of andere plekken waar ze beschutting vinden tegen de winterse elementen. Vaak zijn dat plaatsen waar het water net dat beetje warmer is. Wanneer er nu iemand is die altijd wel een goede stek weet te vinden dan is het wel Simon van der Kolk. Ook is Simon een echte specialist in het vissen met casters. Sterker nog, ik ken geen enkele Nederlandse wedstrijdvisser die vaker en met meer vertrouwen vist met dit aas.

Tekst: Jan van Schendel, foto’s: Arnout Terlouw

Ik wilde al heel lang een keer met Simon een artikel maken over dit onderwerp. Ik ken hem goed en samen hebben we al heel wat koppelwedstrijden gevist en bovendien weet ik gewoon dat hij veel interessante dingen heeft te vertellen over onze sport. Simon is een echt ‘visbeest’, als het ook maar even kan dan zit hij ergens langs het water en daardoor kent hij altijd, zeker in het noordwesten van ons land, de actuele situatie op heel veel viswateren.
Misschien is de manier waarop we de afspraak maakten voor dit artikel wel het perfecte voorbeeld van wat ik zonet schreef. Ik belde Simon en terwijl ik hem enkele data voorstelde moest hij even ons gesprek onderbreken omdat hij net een vis haakte. Wat bleek? Hij was aan het vissen op het Noord-Hollands Kanaal tegenover Oost-Graftdijk. Simon had genoeg tijd, ik ook, het was redelijk weer, kortom ik stond twee uur later bij hem en het resultaat van deze dag lezen jullie in dit artikel. Dingen kunnen soms zo gemakkelijk zijn.

Simon ‘de casterman’.

Simon ‘de casterman’.

VISRIJK KANAAL

Het Noord-Hollands Kanaal is een van de oudste kanalen in ons land. Ooit was dit kanaal de verbinding tussen Amsterdam en de zee maar die tijd is natuurlijk voorbij sinds we ook het Noordzeekanaal hebben. Dit kanaal is een van de visrijkste wateren in ons land, zeker de laatste jaren. Zelfs in de wintermaanden is hier vaak volop vis te vangen, laat staan tijdens de warmere zomermaanden. Veel vissers, met name ook de wedstrijdvissers onder ons, kennen vooral het stuk kanaal tussen de brug van de A10 (ringweg Amsterdam) en Purmerend waar de laatste jaren enorm veel wordt gevist en gevangen. Er zijn echter veel meer stukken van dit kanaal die gewoon prima zijn.

NET DAT HALVE GRAADJE MINDER KOUD

Het was natuurlijk geen toeval dat Simon juist hier bij Oost-Graftdijk aan het vissen was. Het kanaal is hier relatief diep, zelfs pal onder de oever heb je al de volle diepte en aan de overzijde van het kanaal zorgen de huizen voor de ideale beschutting. Dit is zo’n typische locatie waar de kans groot is dat veel vissen zich verzamelen. Nou dat is hier ook zo en je kunt dan ook vrijwel altijd wel je visje vangen, met name tijdens deze wintermaanden.
Net wat meer beschutting, net wat meer diepte, dat zijn de dingen waarnaar je moet zoeken in deze wintertijd. Zomaar ergens op goed geluk gaan zitten geeft een grote kans op een mislukking. In deze tijd van het jaar is het belangrijk om even vooraf wat huiswerk te doen en specifiek te zoeken naar dit soort plekken. Ook bruggen zijn vaak plaatsen waar de vissen zich nu verzamelen. Hoe dan ook het gaat vrijwel altijd om die plekken waar het water net dat halve graadje minder koud is dan elders. De vissen weten dat soort plekken onfeilbaar te vinden.

Beschutting, diepte…

Beschutting, diepte…

 

De rest van dit artikel lees je in Beet 1 van 2023 die rond 30 januari verschenen is. Wil je op de hoogte blijven van de nieuwste materialen en technieken voor het vissen op witvis, neem dan een abonnement op Beet Magazine. Ga hiervoor naar: https://shop.beet.nl/category/abonnementen/.