Beet 3 2023: Vissen op forel, waar en hoe?

Vissen op forel kun je op vele manieren doen. Met de vlieg, met allerhande kunstaas, maar ook met natuurlijk aas als wasmotlarven, meelwormen, maden en wormen, al dan niet onder een dobber aangeboden. Ook het soort wateren kan heel divers zijn; van speciale forelvijvers tot natuurlijke rivieren en beken, koude bergmeren en kustwateren waar je zeeforel kunt verwachten. In deze special belichten we een aantal van die visserijen.

Tekst & foto’s: redactie

Forellenvijvers zijn wateren waar je tegen betaling op forel kunt vissen. Er zijn twee type vijvers: wateren waar catch & release, het terugzetten van de vangst verplicht is en ‘put & take’ vijvers waar je de gevangen forel mee naar huis moet nemen. De grootste groep vissers bezoekt forelvijvers voor de laatste reden. Er gaat dan ook niks boven een eigen gevangen maaltje forel!

Voor jong en oud.
Voor jong en oud.

DAGJE UIT

Een leuk dagje uit met een vismaat, het gezin of gewoon even alleen; op forelvijvers ervaar je het plezier in vissen en vangen in optima forma! Een dagje naar een forelvijvers is meer dan vissen, het is een uitje voor jong en oud, van beginner tot specialist. Kinderen vinden het prachtig om een forel te vangen, zeker als deze tijdens de dril ook nog eens hoog het water uit springt. Dat is natuurlijk wel erg gaaf! Op dit soort vijvers staat het vangen centraal. Iedereen moet hier zijn of haar visje kunnen vangen, ook als je voor het eerst gaat vissen. Logischerwijze zwemt er veel vis op de vijvers om de vangkansen zo groot mogelijk te maken. Vaak liggen er meerdere vijvers op het terrein, met elk hun eigen bezetting. Denk aan (beginner)vijvers met veel forel van een klein formaat tot uitdagende vijvers waar veel minder forel zwemt, maar die stuk voor stuk gigantisch zijn! Kortom, voor ieder wat wils.

Bij iedere vijver is al het materiaal dat je nodig hebt te huur en vrijwel overal is er ook een winkeltje/hoekje waar het een en ander te koop is; van hengels, werpmolens, dobbers tot (kunst)aas.

De Deense kust voor zeeforel.
De Deense kust voor zeeforel.

DOBBERVISSEN

Het vissen met een dobber en als aas speciaal forellendeeg, of natuurlijk aas is wat je het meest gebruikt ziet worden wanneer je rond een vijver loopt. Maar dat dobbervissen kun je op veel manieren doen en met veel verschillende technieken. Kleine details maken vaak een groot verschil!

Zelfs met het uur kan het gedrag van forel veranderen. Dat heeft onder meer zijn uitwerking op welk aas, kleur, welke techniek en welke plek het meest succesvol is. Bijt je daarom niet teveel vast op successen uit het verleden en ga met een open vizier naar de waterkant. De grootste kunst is om de omstandigheden te leren lezen en hier je aanpak op af te stemmen. Let wel: er is niet één montage, techniek of manier van binnen vissen die heel dag of altijd het meest succesvol is. De vissers die de meeste forellen vangen, zijn altijd degene die het beste inspelen op het gedrag van de vis. Enkele zaken waar je op kunt letten: snelheid van binnenvissen, visdiepte, aas en kleur. Zie je indicatie van forel – springen, kolken of wervelingen, zwemmende vis – reageer dan direct. Haal je montage binnen en werp naar de zone met de activiteit.

In Beet 3 van 2023 lees je de rest van het artikel, dit nummer verschijnt in de tweede week van april. In de Beet van april staat een Forelspecial met diverse artikelen/technieken met betrekking tot de visserij op forelvijvers en op zeeforel. Voor een abonnement op Beet ga je naar: https://shop.beet.nl/category/abonnementen/.

gerelateerde artikelen

Instagram