Brood is een van de meest allround en ook goedkoopste aassoorten die verkrijgbaar zijn. Of je nu op (gras)karper of op winde, zeelt, brasem, kopvoorn of andere witvis vist, alle vissen vinden brood onweerstaanbaar lekker. Ja, zelfs een rover als roofblei! Het is bovendien een aassoort die op heel veel manieren gebruikt kan worden.

Tekst: Paul Garner, foto’s: Paul Garner & redactie

Zelf weet ik dat veel vissers een beetje bang zijn om brood te gebruiken omdat het gemakkelijk van de haak valt tijdens het vissen. Maar de zachte structuur van brood is juist een van de belangrijkste redenen waarom het zo geweldig werkt. Je kunt een groot haakaas gebruiken dat gemakkelijk is te vinden voor de vissen en dat toch licht is en zacht. Ook is het een aas dat gemakkelijk te verteren is.

Zowel een groot stuk korst als een grote vlok zijn niet alleen uitermate geschikt voor een (oppervlakte)visserij op karper en graskarper, maar ook op grote windes en kopvoorns. En (met een bread punch samengedrukte) schijfjes brood, gebruikt als pop-up aas, zijn bij uitstek geschikt voor de karpervisserij op commerciële vijvers. Kleine, samengeperste stukjes brood zijn dan weer bij uitstek geschikt voor de visserij op voorns. Maak je eigen keuzes! Heel vaak is slechts één brood genoeg voor een succesvolle vissessie.

Het moment surpreme…

Het moment surpreme…

KORST

De taaie en harde buitenkant van een brood (bijvoorbeeld van een knipwit, casinowit of Turks brood) is geweldig geschikt als drijvend aas. De meeste broden uit een bakkerij hebben een taaiere buitenkant die toch niet al te hard is, zeker wanneer je het brood bewaard in een plastic zak. Een broodkorst blijft goed op de haak zitten en kan zowel rechtstreeks op de haak of in combinatie met een hair rig gebruikt worden. Qua grootte van het aas is de afmeting van een 50 eurocent munt een goed beginpunt. Probeer echter kleinere stukjes korst wanneer je te veel aanbeten mist.

Wanneer je de korst dubbel vouwt en je haalt de haak er twee keer doorheen, dan zul je zien dat die lang blijft zitten en zich ver laat werpen. Probeer ook eens om een stukje korst zodanig dubbel te vouwen dat de witte binnenkant juist naar buiten wijst. Super voor bijvoorbeeld schuwe kopvoorns!

VLOK

De zachte, witte binnenkant van het brood is een fantastisch allround haakaas! We lijken altijd als eerste te denken aan een grote vlok als aas voor windes en kopvoorns, maar dit aas werkt net zo goed voor karper en ook zeelt. Voordeel van een vlok is dat deze heel langzaam zinkt en mooi (en goed zichtbaar) blijft liggen op bodemwier. Ook ideaal om in de baan van een hoog zwemmende vis te presenteren. Hoeveel grote ruisvoorns zijn er al niet gevallen voor dan weer een iets kleinere vlok? Grote rivierblankvoorns halen ook zeker hun neus niet op voor een flinke vlok die is gevouwen om een haakje nummer 12.

Deze kopvoorn kon een grote vlok niet weerstaan.

Deze kopvoorn kon een grote vlok niet weerstaan.

Probeer altijd om een type brood te vinden dat zo fijn mogelijk is qua structuur. Meestal zijn de broden van een kwaliteitsbakker het best. Hoe dan ook zorgt de extra fijne structuur ervoor dat de vlok beter bij elkaar blijft als hij vochtig wordt in het water en waardoor de vlok beter op de haak blijft zitten. Het loont de moeite om een beetje te experimenteren met enkele verschillende soorten brood. En ook met de mate van samenknijpen, dat bepaalt de zinksnelheid.

In Beet 3 van 2023 lees je de rest van het artikel, dit nummer verschijnt in de tweede week van april. Voor een abonnement op Beet, met informatie over de nieuwste technieken en materialen voor het vissen op witvis, ga je naar: https://shop.beet.nl/category/abonnementen/.