Bij heel veel specimenvissers heeft de kopvoorn een speciaal plekje verworven. Niet gek natuurlijk. Dat komt vooral vanwege de prachtige uitstraling van deze omnivoor en natuurlijk vanwege het feit dat deze sluwe vis niet altijd even makkelijk te vangen is. Daar ligt de uitdaging. De najaar- en winterse kopvoornvisserij van Leon Haenen is een van de meest simpele visserijen die je maar kunt bedenken, maar tevens luistert deze visserij volgens hem heel nauw. Zeker met helder winterwater. In Beet magazine een artikel hierover…

Dropshot?

In dit artikel geef ik mijn visie op de wintervisserij op kopvoorn; aassoorten, montages en technieken. Afgelopen twee jaar heb ik uitermate veel en vaak getest met een voor de kopvoornvisserij andere, nieuwe aanpak die ik regelrecht vanuit de roofvisserij heb ‘gestolen’. Ik ken verder niemand die met de dropshot techniek op kopvoorn vist. Huh…? Ja, met een dropshot techniek! Ik heb in de loop der jaren een specialisme ontwikkeld richting deze vis. Ik heb er een speciale uitrusting voor op de plank liggen die regelmatig gefinetuned en verder verbeterd wordt. Met mijn kopvoornvisserij heb ik goede resultaten geboekt. Enorme resultaten! Maar aan de andere kant ook enorme teleurstellingen voor de kiezen gekregen, zoals visloze dagen die me vaak frustreerden. Die frustratie kwam vaak voort uit het feit dat het leek alsof alle omstandigheden top waren. Op ‘de tekentafel’ wel verstaan, want in de praktijk ging ik vaak met nul vissen op de teller naar huis. Ik herinner een dag met maar liefst een stuk of 15 aanbeten waarvan er niet een bleef hangen… en anderzijds waren er dagen van 10 stuks op een ochtend.

 

Kaasje voor de kopvoorns…

 

Er zijn dagen dat die duivelse kopvoorns alle schroom verliezen en dat resulteert vaak in niet te missen aanbeten. Vraag me niet hoe dat werkt, maar het is wel zoals het is. Tijdens goede, maar ook tijdens slechte dagen, kijk ik altijd naar luchtdruk, maanstand, windrichting en (water) temperatuur, maar daar lijkt niet echt een peil op te trekken.

 

Instant visserij

De visserij op kopvoorn is er een van meters maken. Het is zinloos om een hele dag op één plek op kopvoorn te vissen. Het kan wel, maar het levert vaak niet het optimale resultaat. Kopvoornvissen werkt het beste als je voor jezelf een stuk of vijf stekken op een dag uitzoekt en die wellicht twee maal bezoekt. Voor mij werkt dat top. Heel vaak komen de aanbeten heel snel nadat je gestart bent met vissen. Ik geef een stek maximaal een uur, tenzij er regelmatig aanbeten komen. Er bestaan stekken waar je meerdere exemplaren kunt vangen, maar de meeste stekken leveren per keer een of twee kopvoorns op, tijdens een topdag welteverstaan… Juist vanwege het feit dat ik een keer of tien op een dag verkas (vijf stekken tweemaal) heb ik vaak een authentieke, zogenaamde ‘roving-set’ bij me. Een rugzakje met een heel licht stoeltje, een bankstick, hengel en een schepnet. Ik neem enkel mee wat ik echt nodig heb. In de rugzak zit een doos onderlijnen in verschillende uitvoeringen, wat loodjes, een paar korven en wat klein materiaal…

 

 Abonnement

Tot zover dit artikel dat je in zijn geheel kunt lezen in de Beet die nu in de winkel ligt. Met een abonnement heb je de Beet natuurlijk elke keer als eerste in huis. Om de Beet februari (verschijnt half februari) in huis te krijgen als los nummer (geen abonnement) kun je hier klikken.