De rivier de IJssel is een uniek viswater. Harde stroming, aparte vissoorten die je zeker niet iedere dag tegenkomt op andere wateren, een ruige visserij ook en toch wel heel vaak volop vis. Paul Keizers en Willy Blom zijn allebei heel bekend met deze rivier en het was dan ook de ideale gelegenheid om hen eens een dag bezig te zien op deze schitterende rivier. Bovendien zijn beiden echte Octbox-fanaten en was dit ook een perfecte mogelijkheid om, zo mag ik het gerust stellen, dit vissysteem eens in actie te zien op een plek die er wel voor gemaakt lijkt te zijn.

Tekst & foto’s: Jan van Schendel

De afspraak voor deze visdag op de rivier de IJssel stond al een tijdje en ik had er al op voorhand veel zin in. Voor veel vissers, en ook voor mij, is dit het favoriete viswater in ons land. Een sterke stroming en je weet nooit wat de volgende vissoort is die je nu weer gaat haken. Prachtig!
Ik ken Paul Keizers al van sinds de tijd dat ik nog in de hengelsport (groot)handel zat. Paul was destijds al nauw betrokken bij Hengelsport Kruidenier in Haaksbergen en dat was een regelmatige klant van onze groothandel en dus een winkel die ik regelmatig bezocht. Inmiddels is deze hengelsportzaak zelfs uitgegroeid tot een van de grootste hengelsportwinkels in ons land en is Paul al sinds jaren de eigenaar van het bedrijf. Paul is bovendien een visser in hart en nieren en zijn interesse is zeker niet beperkt gebleven tot het witvissen. Ook de roofvisserij en de karpervisserij beoefent hij met passie.

Paul Keizers vist hier heel graag en niet voor niets!

Paul Keizers vist hier heel graag en niet voor niets!

Willy Blom, de vaste vismaat van Paul, ken ik weer op een heel andere manier. Willy viste jaren lang dezelfde naselecties als ik om te proberen tot deelname aan internationale wedstrijden te komen, want zo werkte dat destijds. We hebben in die tijd heel wat gesprekken gevoerd over met name ook alle frustraties die dat soort wedstrijden met zich mee brachten. Leuk om ook hem vandaag in een veel minder gespannen sfeer als destijds weer eens tegen te komen.

UNIEK VISWATER

Je mag de rivier de IJssel gerust een uniek viswater noemen in Nederland. Ik ken geen water dat sneller stroomt en ik ken ook geen water waar een grotere verscheidenheid aan vissoorten te vangen is. Je weet hier werkelijk nooit wat de volgende vissoort gaat zijn die je aan de haak krijgt. Laten we eerlijk zijn, in ons land draait het toch wel heel vaak om kolbleien en brasems met daaraan toegevoegd in vooral de late zomer en het najaar de voorns. Nou hier vind je die ook natuurlijk, maar ook vang je hier windes en tegenwoordig ook regelmatig barbelen (waarbij flinke jongens) en soms zelfs blauwneuzen en houtingen.

De IJssel bij Wilp.

De IJssel bij Wilp.

Vanwege de vaak hele sterke stroming wordt er op deze rivier automatisch veel met de feederhengel gevist, hoewel er zeker ook op de strekdammen prima met een vaste hengel gevist kan worden, zowel met vlagdobbers als ook met een voerkorf aan de hengel.

 

|> Interessant? Lees het hele artikel in BEET oktober, koop een los exemplaar in de winkel of hengelsportzaak.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste hengelsportnieuws en technieken?

|> Neem een abonnement op Beet Magazine! Bijvoorbeeld: een voordelig jaarabonnement met 50% korting