De eerste winddag en we zijn dan ook beperkt in onze keuzes vandaag. De wind is in de vroege avond opgeloefd naar windkracht 5 en dat zorgt er voor dat er in de ochtend er al menig golfje voor de deur ontstaat.

Door Joris Nieuwenhoff

Dag 5 van het Hart Heilbot Festival - Visreis.nl a

Voor minder ervaren vissers een teken om lekker een dagje rustig aan te doen en thuis te blijven. Ook voor sommige ervaren vissers overigens. Maar anderen wilden juist er toch op uit om te kijken wat er wel gaat lukken.

Dag 5 van het Hart Heilbot Festival - Visreis.nl b

Martijn en consorten zijn in de nauwe slenk ten zuidwesten van Skjervoy aan de slag gegaan. Compleet uit de wind en met een mooie stroming wist Johan daar zelfs twee heilbotten te vangen van 87 en 95 cm en Danny heeft ook zijn eerste heilbot mogen vangen deze visreis.

Dag 5 van het Hart Heilbot Festival - Visreis.nl c

Daarbij hebben ze ook nog een potentieel prijswinnende heilbot van rond de 130 cm vlak bij de boot de haak zien losschudden. Die zag waarschijnlijk de gaf al aankomen en koos eieren voor zijn geld.

Dag 5 van het Hart Heilbot Festival - Visreis.nl d

John, Andre en Henk hebben een beschutte omgeving opgezocht maar hun viel vandaag weinig eer ten deel. Een paar gullen maar helaas geen heilbot. Maar ja wie niet waagt die niet wint en als je niet werpt vang je niks. En een slechte dag vissen is nog altijd beter dan een goede dag op het werk.

Dag 5 van het Hart Heilbot Festival - Visreis.nl e

Ik zelf ben vandaag met groep Reinten op stap geweest. Ik heb mijn hengels voor vandaag even aan de wilgen gehangen en heb niet gevist. Bert, Marco, Leo, Jordy en Peter zijn al met z’n vijven en dan is een zesde visser echt te veel van het goede.

Dag 5 van het Hart Heilbot Festival - Visreis.nl f

Maar wij zijn er ten slotte om onze gasten te helpen en niet voor ons eigen plezier dus ik heb de hele dag geschipperd. Daarbij hebben we verschillende beschutte stekken bezocht en heel af en toe kwam er een kabeljauw naar boven maar het wilde niet echt vlotten. Totdat we tegen de middag een mooie baai hadden gevonden waar ik direct een goed gevoel bij had.

Dag 5 van het Hart Heilbot Festival - Visreis.nl g

En dat bleek te kloppen. Eerst vingen we wat kabeljauw en schelvis maar daarna was het de hengel van Bert die vervaarlijk krom ging. Het was duidelijk een heilbot en ook een goede. Dat was al snel duidelijk.

Dag 5 van het Hart Heilbot Festival - Visreis.nl h

Na een forse dril van zeker tien minuten en vier hernieuwde bodembezoeken van de heilbot konden we haar aanschouwen. En de lengte viel nog mee voor het geleverde gevecht. De schone dame was 106 cm lang maar vocht voor 140! Bert was duidelijk in zijn nopjes want het was vandaag wel erg taai.

Dag 5 van het Hart Heilbot Festival - Visreis.nl i

Maar wat schetst onze verbazing. Iets verder in de drift komen we nog een school kabeljauw tegen van exemplaren van 50 tot 80 centimeter. Daar hebben we ons prima mee vermaakt. En vanzelfsprekend hebben we die drift nog een paar keer herhaald en zo hebben we de dag toch nog wat leuke actie kunnen genereren. Leo maakte het zelfs zo bont dat hij twee maal achter elkaar twee mooie gullen tegelijkertijd ving.

Dag 5 van het Hart Heilbot Festival - Visreis.nl j

En dus met goede moed naar de dag van morgen want het weer ziet er dan al weer een stuk beter uit met aanmerkelijk minder wind.

Dag 5 van het Hart Heilbot Festival - Visreis.nl j

Website: www.visreis.nl.

Lees de verslagen van de eerste dagen hier:
https://beet.nl/dag-1-hart-heilbot-festival-visreis-nl/
https://beet.nl/dag-2-hart-heilbot-festival-visreis-nl/
https://beet.nl/dag-3-hart-heilbot-festival-visreis-nl/
https://beet.nl/dag-4-hart-heilbot-festival-visreis-nl/