Het vissen op een zandafgraving is zeker niet alledaags voor iemand met vooral een wedstrijdachtergrond zoals ik. Toch was dat het type viswater dat was uitgekozen voor de vissessie met Gijs Wijnholts, al sinds vele jaren een van de dragende krachten achter hengelsportgroothandel Leonard Sports. Gijs is een echte allroundvisser in hart en nieren, of het nu gaat om karpervissen, roofvissen, vliegvissen of zoals vandaag feedervissen. Voor deze sessie waren we op jacht naar grote brasems en zeelten.

Tekst & foto’s: Jan van Schendel

Voor deze sessie waren we op jacht naar grote brasems en zeelten.

Op jacht naar grote brasems en zeelten.

Wat hebben we toch veel schitterend viswater in ons land! Niet alleen veel maar ook enorm divers. Ik realiseerde het me nog maar eens onderweg tijdens mijn reis voor de afspraak voor dit artikel. Ik reed amper 200 kilometer en ik zag onderweg de rivieren de Maas, de Waal en de IJssel, ik passeerde het Merwedekanaal, het Wilhelminakanaal, het Amsterdam-Rijnkanaal, het Zwartewater, de Hoogeveense Vaart en de Drentse Hoofdvaart en ook reed ik langs het Gooimeer en nog een heel aantal andere meren. Ik vergeet dan nog maar even de verschillende commerciële visvijvers die ik onderweg ook nog passeerde.Wat hebben we toch veel schitterend viswater in ons land!

Wat hebben we toch veel schitterend viswater in ons land!

DRENTSE ZANDAFGRAVING

Door de grote aantallen snelwegen die alweer jaren geleden overal in Nederland zijn aangelegd zijn er destijds ook veel zandafgravingen ontstaan. Vaak hele grillige wateren qua diepteverschillen, maar ook zijn dit inmiddels wateren waarin soms veel vissen rondzwemmen. Gemakkelijk te vangen zijn ze vaak niet. Meestal zijn het grote wateren en alleen al het lokaliseren van de aanwezige vissen kan problematisch zijn.
Voor deze vissessie was er gekozen voor zo’n typisch ‘afgravingsmeer’ in het noorden van ons land. Het noorden is niet bepaald het meest dichtbevolkte gedeelte van ons land en hier heb je dan ook vaak nog een extra bonus doordat je vaak vist midden in ongerepte natuur die is ontstaan om dit soort wateren heen.

Prachtige omgeving om in te vissen.

Prachtige omgeving om in te vissen.

HET BELANG VAN VOORVOEREN

Hoewel ik toch al vroeg bij het water aankom is Gijs al helemaal klaar voor de start als ik arriveer. Ik snap dat ook wel. De vroege ochtenduren vormen vaak de beste vistijd op dit soort grote, heldere wateren. Bovendien heeft Gijs op de avond voor deze vissessie voorgevoerd, wat vaak een fantastisch hulpmiddel is om de kansen op succes te vergroten. Je hoeft zo’n water maar eens goed te overzien en je begrijpt al snel dat een van de moeilijkste dingen is om de vissen te lokaliseren. Ze kunnen namelijk overal zwemmen en dan is dat voorvoeren een heel goed hulpmiddel.

Pellets lenen zich uitstekend om mee voor te voeren.

Pellets lenen zich uitstekend om mee voor te voeren.

Dat voorvoeren hoeft niet zo extreem te zijn, gewoon wat partikels zoals mais en pellets, gecombineerd eventueel met wat voer, is vaak al genoeg om de vissen vooraf de stek te laten vinden. Zodra dan enkele vissen zo’n plek vinden zullen ze er ook azen, wat weer opgemerkt wordt door andere vissen. Dat is zo’n beetje het principe van het voorvoeren en geloof me, het werkt vaak als een trein!!

Nu zijn er ook Wielco feederhengels…

Nu zijn er ook Wielco feederhengels…

… en werpmolens.

…en werpmolens.

TWEE SPOREN AANPAK

Gijs kent dit water heel goed en bovendien heeft hij vooraf goed uitgezocht waar precies te vissen. De exacte visplek ligt op een plateau waar het zo’n 3,5 tot 4 meter diep is. Achter dat plateau loopt het af tot aan een diepte van zo’n 6 meter. Bovendien ligt het plateau vlak achter een wierveld. Een ideale plek zo lijkt het. De benodigde visafstand voor dit alles is zo’n 25 tot 30 meter uit de oever en door het gebruik van zogenaamde ‘distance sticks’ is deze afstand precies uit te meten. Zo ben je altijd verzekerd van de juiste afstand, ook wanneer je een keer onverhoopt lijnbreuk hebt gehad en/of je lijn uit de lijnclip is gekomen.
Gijs gebruikt twee identieke hengels; de nieuwe Wielco Pristine feederhengels in de 2,70 meter uitvoering. Beide voorzien van een 11T Precision 3000 werpmolen. Met de ene hengel wordt op een klassieke manier gevist met een voerkorf, gevuld met een mengeling van lokvoer en aan en op de haak wormen in combinatie met een made.

Inline voerkorf…

Inline voerkorf…

…gevuld met alleen geweekte Coarse pellets.

…gevuld met alleen geweekte Coarse pellets.

Het gebruikte voer is Bloodworm Fishmeal, een van de nieuwe voertjes van Wielco, aangevuld met 25% vismeel en twee verschillende soorten micro-pellets; de donkere Halibut en de lichter gekleurde Coarse. Het droge voer wordt bevochtigd met water waarin eerst de Wielco Booster Cream Caramel was toegevoegd. Al met al dus een zoet voertje op vismeelbasis en juist dit type voer is heel populair tegenwoordig op heel veel verschillende Nederlandse viswateren.

Vismeel mag niet ontbreken, in dit geval 25% van het voer.

Vismeel mag niet ontbreken, in dit geval 25% van het voer.

De booster mengen met het water waarmee het voer wordt bevochtigd.

De booster mengen met het water waarmee het voer wordt bevochtigd.

De andere hengel is voorzien van een inline voerkorf in combinatie met een hele korte onderlijn. Als haakaas gebruikt Gijs voor deze montage de nieuwe Wielco mini-boilies en wafters en de voerkorf wordt gevuld met uitsluitend de Coarse voerpellets.

EEN MOEIZAAM BEGIN, MAAR…

Zowel Gijs als ik zijn verbaasd over het moeizame begin van de sessie. Hoewel de vissen genoeg kans hebben gehad om al vooraf de stek te vinden gebeurt er verdacht weinig in het begin. Wel enkele baarzen en wat later een voorn (allemaal op de hengel met het natuurlijke aas), maar daar blijft het bij. In tegenstelling tot wat normaal gebruikelijk is beginnen de grotere vissen pas te bijten wanneer de zon wat hoger komt te staan en het duidelijk wat warmer wordt. Wel hadden we voorafgaand aan de bijtperiode een aantal flinke vissen zien boven komen op en rond de stek. Ze waren er dus duidelijk wel.

Brasem… of zeelt?

Brasem… of zeelt?

Na vrij lang wachten kwam de beloning…

Na vrij lang wachten kwam de beloning…

Plotseling kwamen de aanbeten en waar we eigenlijk brasems hadden verwacht blijven die gek genoeg volledig afwezig. Maar dat kan de pret niet drukken, integendeel! In de plaats van de brasems heeft een school zeelten de visstek gevonden en er volgt een hectische periode waarin Gijs regelmatig een flinke zeelt weet te vangen, waaronder enkele prachtige, grote exemplaren. Hij vangt slechts één mannetje, te herkennen aan de vergrote buikvinnen, de rest zijn stuk voor stuk vrouwtjes die allemaal nog vol lijken te zitten met kuit. Stuk voor stuk ook bijzonder sterke vissen die bijna allemaal direct het wierveld weten te vinden in een poging te ontsnappen. Slechts een keer lukt dat ook, alle andere gehaakte vissen worden vakkundig door Gijs naar het net geleid.

OPVALLEND VERSCHIL

Toch wel erg opvallend, vrijwel alle zeelten worden gevangen op de geel gekleurde aasjes. En dat nadat Gijs toch ook andere kleuren heeft uitgeprobeerd. Ook opvallend: met het natuurlijke aas op de haak wordt slechts één zeelt gevangen en verder wel een aantal voorns. Alle andere zeelten werden dus gehaakt met de inline feeder in combinatie met uitsluitend de pellets als voer en de mini-boilies en wafters als haakaas. Het vissen met de inline feeder (wat veel weg heeft van het vissen met een methodfeeder) bleek dus aanmerkelijk effectiever dan het meer klassieke feedervissen. En dat terwijl de beide vissystemen dus continu vlak bij elkaar werden geplaatst. Echt interessant!

En weer een zeelt!

En weer een zeelt!

Alles vissen op de inline feeder met gele wafter of mini-boilie; opvallend!

Alle vissen op de inline feeder met gele wafter of mini-boilie; opvallend!

WIELCO

Wielco is een al heel lang bestaand Nederlands lokvoermerk dat zeker bekend zal zijn bij zowel heel veel vissers als ook bij veel hengelsportwinkeliers. Enkele jaren geleden werd de Wielco merknaam overgenomen door Leonard Sports en nadat Wielco de laatste jaren misschien wat minder in de belangstelling stond is dit merk nu, zo zou je kunnen zeggen, bezig met een heuse come back. Zo zijn er verschillende nieuwe voeren, voer-ingrediënten, boosters en attractors. Bovendien zag ik vandaag nieuwe hengels en ander klein materiaal. Daarnaast, zo werd me verzekerd, komt er nog veel meer in de nabije toekomst.

Wielco is van nature een voermerk.

Wielco is van nature een voermerk.

Nu zijn er boosters, sprays, voer-ingrediënten en ook mini-boilies en wafters.

Nu zijn er boosters, sprays, voer-ingrediënten en ook mini-boilies en wafters.

STEK VOORBEREIDEN

Overal in ons land liggen dit soort wateren met vaak een heel goed visbestand. Er mogen echter nog zoveel vissen aanwezig zijn, hoe groter het water is hoe belangrijker het wordt om, indien mogelijk, een stek voor te bereiden voordat je aan een visdag begint.

Bijna allemaal wisten ze heel goed de weg richting het wierveld.

Bijna allemaal wisten ze heel goed de weg richting het wierveld.

Ik moet zeggen dat ik tijdens deze vissessie best onder de indruk ben geraakt van het merk Wielco. Op gebied van materialen een hele goede prijs/kwaliteitsverhouding en alleen al daardoor meer dan de moeite waard om de spullen eens goed te bekijken bij de hengelsportwinkelier. Zeker voor de verreweg grootste groep witvissers zag ik uitsluitend prachtproducten waarmee men overal prima mee uit de voeten kan.

Ook klein materiaal.

Ook klein materiaal.

BEVLOGEN VISSER

Van een hobby je beroep maken is het mooiste dat er is natuurlijk en voor Gijs is dat niet anders. Het kan ook alleen maar helpen bij het inkopen en verkopen van allerlei materialen wanneer je over een hoop praktijkkennis beschikt En hoe die kennis beter op te doen als langs het water? Nou, het was heel goed te merken dat hij een fanatiek en ‘bevlogen’ visser is, zowel toen het allemaal nog niet wilde lukken in het begin als ook wat later toen de vissen duidelijk gearriveerd waren. Mooi! Het plezier spatte eraf toen de zeelten eenmaal de stek gevonden hadden. Dit soort vissen vang je in deze aantallen ook niet iedere dag natuurlijk. Een prachtige visdag al met al.
We hebben overal meer dan genoeg wateren in ons land die je kunt vergelijken met het viswater voor dit artikel. Een advies dat ik niet genoeg kan benadrukken; help jezelf door een of enkele keren iets voor te voeren voorafgaand aan de sessie die je hebt gepland. Vaak kan dat het verschil zijn tussen een ‘blank’ of volop vis!

Een fanatiek en ‘bevlogen’ sportvisser.

Een fanatiek en ‘bevlogen’ sportvisser.

Dit artikel komt uit de BEET van juli 2023. Voor een abonnement op BEET, voor het laatste nieuws op het gebied van materiaal en technieken voor het vissen op zeelt en witvis, ga je naar: https://shop.beet.nl/category/abonnementen/.