Een van de favoriete witvistechnieken van Ton Ruijs is het vissen op commercials met de pellet waggler. Ton: “Ik hou nou eenmaal van een actieve visserij met de dobber. Pellet waggler vissen is vrij eenvoudig: het doel is om de karpers in de bovenste waterlaag te vangen met de dobber.”

Ton Ruijs houdt van een actieve visserij met de pellet waggler.

Simpel

Er zijn heel veel verschillende dobbers (pellet wagglers) op de markt en persoonlijke voorkeur en omstandigheden zijn hier maatgevend voor je keuze. De montages zijn simpel te maken; met een paar lijnstops en een wartel ben je klaar. Er zijn echter wel een paar spelregels die je goed moet onthouden. De belangrijkste spelregel is dat je actief moet vissen. Hoe actiever je vist hoe meer vis je zult vangen. Met actief vissen bedoel ik dat je vaak moet inwerpen. Elke nieuwe inworp is een potentiële kans op een vis. Na 10 seconden is deze kans al weer minimaal dus moet je weer opnieuw inwerpen.

 

Lekker actief bezig zijn…

Pellets schieten

Parrallel aan de inworpen moet je pellets schieten met de katapult. De kunst is om juist zoveel pellets te schieten dat de vis in de bovenlaag blijft azen. Schiet je te weinig dan gaan ze naar je buurman, schiet je te veel dan zakken ze met de pellets mee naar de bodem en zijn ze in de bovenlaag niet te vangen. Vaak zijn 2 of 3 stuks pellets per keer genoeg om de vis op de plek te houden.

Sleep de dobber na het schieten van pellets naar deze plek…

Overcasting

Het patroon wat je vist met de pellet waggler gaat als volgt. Eerst inwerpen, waarbij je iets over je plek werpt (overcasting). Vervolgens schiet je de pellets iets voor je dobber en met een snelle (of soms langzame) draai beweging aan de slinger van je molen sleep je de pellet waggler in het gebied waar je de pellets hebt geschoten. Vaak volgt dan onmiddellijk een explosieve aanbeet en wordt de hengel als het ware uit je handen getrokken. Een ander patroon wat ook goed kan werken is juist eerst pellets schieten en gelijk daarna je pellet waggler in het gebied werpen en vervolgens gelijk nogmaals schieten. Dit is ook sterk afhankelijk op welke diepte je vist. Ik heb meestal drie dieptes waarmee ik rekening houd, namelijk 0,30, 0,60 en 0,90 meter.  Zit de vis nog dieper, dan is het vaak beter om een bodemtechniek toe te passen zoals met een loodje (bomb).

Vaak inwerpen en pellets bijschieten…

Lichte combi

Zoals ik al eerder aangaf moet je voor de pellet waggler techniek de hele dag actief vissen en veel inwerpen. Dus is voor mij belangrijk dat mijn hengel en molen combinatie in ieder geval zo licht mogelijk moet zijn. Ik gebruik voor deze visserij de Shimano Aero X5 11ft pellet waggler hengels. Als molen gebruik ik de Vanford 4000 HG serie – een superlichte en snelle molen. Deze combinatie is voor mij perfect voor het vissen met de pellet waggler. Als hoofdlijn gebruik ik de drijvende Aero Float lijn 19/00 en als haken de B911 Kamasan maatje 16 en 14 voor deze visserij.

Superlichte combi…

Zo langzaam mogelijk

Mijn pellets zijn vrijwel altijd de 6 of 8 mm afhankelijk van welke afstand je wilt vissen. Ik gebruik het liefst pellets die zo langzaam mogelijk zinken. Deze geven vaak het beste resultaat. Met een paar kilo pellets per dag kom je een heel eind en heb je een fantastische dag, dat kan ik je beloven. Ga het maar eens proberen of kom maar eens kijken aan de waterkant.

Mocht je meer info over deze blog willen hebben, dan kun je me altijd een mail sturen op tonruijs@gmail.com

Groetjes Ton Ruijs – prostaffer Shimano