Wanneer je haak goed zit zal je minder karpers lossen en met meer vertrouwen vissen, zo stelt Ernesto Kamminga in een artikel uit de Karperwereld die zojuist is uitgekomen. Hierin veel waardevolle tips om de haak optimaal in de bek van de karper te manoeuvreren. Hieronder een tip uit dat artikel over de line-aligner. Verplichte kost om te lezen, die hele artikel!

Diverse soorten line-aligners en haakmodellen op de markt…

Tekst & foto’s: Ernesto Kamminga 

Wat kun je doen om de inhaking te verbeteren? Dit is een veel gestelde vraag, waar menig karpervisser niet altijd een goed antwoord op heeft.

Als wil te allen tijde vermijden dat de haak te diep in de bek gaat draaien. Hier is het vlees op de meeste plekken te zacht waardoor je grote kans loopt dat de haak gaat snijden en loskomt tijdens de dril. Vooral langstelige haken met rechte punten willen (te) snel prikken. Je kunt dit voorkomen door de haakpunt iets af te schermen met de soort line-aligner die je gebruikt.

TYPES LINE-ALIGNERS

  • Bovenste aligner op de foto: de originele line-aligner. Hierbij verlaat het onderlijnmateriaal middels een kleine opening in de zijkant de line-aligner. Het grote voordeel is dat de lijn onder een hoek komt te staan. Daardoor wordt het kanteleffect versterkt. Ideaal om te gebruiken voor kortstelige klauwhaken.
  • Midden: een zogenaamde kicker. Een kicker past perfect op bijvoorbeeld een bow haak. Doordat de steel is verlengd zal de haak mooi achter de harde liprand prikken.
  • Onder: een longshank haak met een line-adaptor. Door de korte knik in de adaptor kan de haak niet meer diep in de bek prikken, maar pas draaien voor in de bek. Je ziet dat de ruimte tussen uiteinde line-aligner en haakpunt bij alle combinaties gelijk is. Hierdoor zal elke haak even diep in de bek gaan draaien en inhaken.

Ieder haakmodel vraagt wat dat aangaat om een andere soort line-aligner. Meer lezen? Dit artikel van Ernesto Kamminga staat in de Karperwereld 140 die zojuist is uitgekomen en in de winkels verkrijgbaar is. Een must-read voor de karpervissers die wel eens een mooie vis verspelen!

Drie dezelfde montages, met telkens een ander vertrekpunt van de hair!