Toen Ton Ruijs ongeveer 12 jaar geleden voor het eerst kennis maakte met het commercial vissen op karper was hij eigenlijk meteen verkocht. Komende vanuit de ‘klassieke witvisserij’ viste hij tot die tijd wekelijks wedstrijden met de stok, match of feeder in regionale of landelijke wedstrijden met de traditionele aassoorten. Maar de commercials vroegen een andere aanpak…

 

De quickstop is een perfecte methode voor het bevestigen van een worm.

Meer dan 350 kg karpers

Kenmerkend voor deze ‘klassieke’ visserij was het vissen met natuurlijke aassoorten als maden, caster, pieren en verre de vase. Met het commercial vissen maakte ik voor het eerst kennis met aassoorten als pellets, paste en babycorn en kwam het vissen met natuurlijk aas wat op de achtergrond. Vreemd genoeg vis ik de laatste tijd op commercials juist weer veel meer met natuurlijke aassoorten. Eerst dacht dat het mijn witvishart was dat stiekem nog klopte maar ik merk gewoon dat het vissen met natuurlijk aas een enorme goed kan werken op de karpervijvers Tijdens het Shimano Aero festival in 2021 wist ik samen met mijn koppelmaat zelfs meer dan 350 kg karpers te vangen uitsluitend met pieren op de vaste stok.

De bevestiging met de quickstop op de naald…

Een verrukkelijke aanbieding voor de karpers…

Quickstop

Daardoor getriggerd ben ik eens wat meer gaan experimenteren met pieren op commercials en een klassieke feedertechniek. Daarmee bedoel ik een normale schuivend montage met een gaaskorf van 20 gram. De onderlijn (40 cm) is voorzien van een haak met quickstop. Een quickstop is superhandig om een pier op een hair te bevestigen. Met behulp van een quickstopnaald, druk je de quickstop heel eenvoudig door de pier. Let wel op dat je de quickstop een stukje in de lengte van de pier drukt anders heb je meer kans dat de pier zich over je haakpunt kronkelt en je daardoor aanbeten mist of vissen verspeelt. Ik knijp verder altijd nog (met mijn nagel) een stukje pier aan de onderkant weg zodat de pier even wat meer beweeglijk en attractiever wordt. Als de vis slecht aast kan je ook prima een klein stukje pier op de quickstop aanbieden. Elke inworp knip ik wat wat pieren in een cup en voeg deze toe aan mijn voermix die meestal bestaat uit groen vismeel grondvoer en wat 4 mm harde pellets of 2 mm micropellets. Mijn ervaring is in tegenstelling tot het witvissen dat ik de pieren liever wat minder fijn knip.

Een 300 cm hengel met 4000 molen. 

Lichte set-up

Verder vis ik op dezelfde manier als met de method. Dus met vaste tussenpozen inwerpen aangepast op het aasgedrag van de vis. Omdat je op commercials meestal niet grote afstanden hoeft te te vissen gebruik ik graag voor deze visserij een lichte set-up. Een 10 voets (300 cm) hengel en 3000 of 4000 serie molen voldoen perfect voor deze visserij. Zelf gebruik ik de 10 ft Shimano Aero X5 Precison feeder met een Vanford 4000 molen. Hoofdlijn 22/00 monofile. Ik zou zeggen: probeer het eens en laat je verrassen door de geweldige aanbeten.

Mocht je vragen hebben dan mail me gerust tonruijs@gmail.com

Ton Ruijs – pro-staffer Shimano

Ton laat het resultaat zien!