Op dag 2 van het ‘Raven/ WvL Noorwegen Festival 2021’ van Visreis.nl wordt er binnen het fjord gevist. De wind staat het niet toe om ver naar buiten te gaan, dus is het plan om de dag te starten met het vangen van aasvissen om vervolgens een poging te wagen op het vangen van heilbot. Joris Nieuwenhoff doet verslag van de tweede visdag!

 Alweer een heilbot boven water!

 

Feeding frenzy

André, Roy, Marcel en Carl zijn deze dag een team. De koolvis is al gauw gevonden maar het wordt een ware “feeding frenzy” en ze blijven toch nog even hangen. Ze vangen koolvis op ongeveer alles wat je je kan bedenken, zelfs op oppervlakte aas. Groot is het niet, maar door het vissen met superlicht materiaal is het een toffe ervaring.

Hierna besluiten de mannen de koolvis achter zich te laten en richting de plateaus te vertrekken in de hoop heilbot te verschalken. Dat lukt helaas niet en de activiteit blijft beperkt tot een volger en een paar kleine aanbeetjes. Om de dag vangtechnisch nog wat beter te maken gaan ze nog even de kanten uitvissen op kabeljauw en dat lukt gelukkig wel – wat een big smile op het gezicht van André geeft, want met een kilo of tien filet kan je de hele familie trakteren op een flinke portie kibbeling. 😉

Weer een mooie ’torsk’!

Ervaring

Dennis was met de heren Veen, Kooij en Van Dam op pad. Zij hebben redelijk succesvol de kanten afgevist en zo telkens niet de allergrootste maar wel mooie aantallen kabeljauw en koolvis weten te vangen. Mooi om te zien dat de ervaring van Dennis hier goed tot zijn recht komt . Hij heeft al heel veel in Noorwegen gevist en weet op deze voor hem nieuwe plaats toch goed de vis te vinden.

Ik ben vandaag met Ard en Arjan op pad. Om 7 uur hadden we afgesproken om te vertrekken. Eerst was het even zoeken naar wat koolvis als aas.  Dat  verloopt niet heel soepel maar aan het einde van de Straumen weten we er toch een paar te strikken. Arjan maakt het helemaal bont. Wanneer hij een aasvis aan zijn koolvisonderlijn heeft krijgt hij ineens een enorme beuk op zijn hengel. Nadat hij na 10 minuten de enorme kabeljauw naar boeven heeft weten te drillen halen we het enorme beest uit het water en zit de levende koolvis nog in de bek van de kabeljauw.

Kromme hengel alert!

Ongevalletje!

Kort daarna zorgt echter een telefoontje van een deelnemer ervoor dat de ochtend iets anders verloopt. Hij heeft een dikke dreg in zijn vinger en ik sta binnen 5 minuten op de kade. We rijden naar het ziekenhuis van Bodo en zijn daar verbazingwekkend snel weer klaar. Hij zal vast de eerste niet geweest zijn met dit typische hengelsport-ongevalletje! Als we terug zijn in het viskamp bel ik de mannen weer op en we vertrekken direct op zoek naar een heilbot. Aangekomen op de plek laten we onze sandeels zakken en duurt het nog geen minuut voordat Arjan met een hele kromme hengel staat. Als een kind zo blij en een glimlach van oor tot oor.  De heilbot is niet groot maar op het lichte materiaal een echt feestje. Na de foto’s mocht deze dame weer lekker verder zwemmen.

Daarnaast heeft Leon Wijburg vandaag nog een dikke kabeljauw van 120 cm gevangen en ging de boot van Rademakers senior daar met 1 hele centimeter overheen. Dat zijn serieuze vissen en dat vangen we dus allemaal aan de binnenzijde van Saltstraumen, direct onder kust.

Morgen weer een nieuwe dag met dezelfde weersverwachting!

Joris Nieuwenhoff

Lees hier het verslag van dag 1 terug.

Die heilbot is binnen!