‘Ik zag de vechtstoel voor het eerst in 1995 en al die tijd heb ik ervan gedroomd om hem naar Vlissingen te halen.” Aan het woord is  Janpeter Davidse, beter bekend als de uitbater van de Hengelsport Janpeter hengelsportwinkel in Vlissingen. Deze kenner van de hengelsport noemt zijn missie dan ook geslaagd: het is hem namelijk gelukt om een authentieke big game vechtstoel van de beroemde schrijver, Nobelprijswinnaar en grotevissenvanger Ernest Hemingway (1899-1961) in zijn etalage aan de Coosje Buskenstraat 200 te krijgen. In deze blog vertelt Janpeter de achtergronden over deze opmerkelijke actie.

 

door Janpeter Davidse

 

Pezon et Michel

“In de Nederlandse hengelsportwereld is de visstoel van Ernest Hemingway al tientallen jaren een bekende verschijning. Hij werd tentoongesteld op beurzen, zoveel was bekend. In ieder geval was hij te zien op de Huishoud-Hobbybeurs in de RAI in 1955; de Dibevo beurs in 1970; de Intersport van 1974 en de Visma van 1981.

‘Papa’ Hemingway (rechts) in zijn element: met hengel en trofee in Key West, in het gezelschap van visvrienden, waaronder Sloppy Joe Russell.

 

The old man and the sea

De visstoel was omstreeks 1949 een geschenk van Hemingway aan Pezon et Michel, indertijd de grootste hengelsportfabrikant van Frankrijk. Hemingway was er adviseur, samen met Pierre Creusevaut (meervoudig wereldkampioen Casting) en Charles Ritz (Hotelier). In 1949 was Hemingway als schrijver en journalist reeds bekend, maar haalde nog niet de glorie die hij zou bereiken met zijn bestseller The old man and the sea, uit 1954. In datzelfde jaar won hij de Nobelprijs voor de literatuur. Hemingway leefde vanaf 1940 in Cuba, waar hij net buiten Havana voor 20 jaar zou blijven wonen, ondertussen bezig met schrijven en vissen. In 1961 maakte hij een einde aan zijn leven.

De Hemingway visstoel van Pezon et Michel verhuisde begin jaren vijftig naar de firma J.E. Endert v/h Gebr. Wasterval te Amsterdam. Deze firma vertegenwoordigde sinds jaar en dag fabrikant Pezon et Michel in Nederland. Zij lieten de Hemingway-stoel op de hengelsportafdeling van de genoemde Huishoud-Hobbybeurs in de RAI in 1955 tentoonstellen. Of Hemingway zelf ook bij deze tentoonstelling is verschenen, zijn de meningen verdeeld.

  

Diverse covers van The old man and the sea.

 

Mol & Wilco

In 1969 werd de firma J.E. Endert v/h Gebr. Wasterval overgenomen door Mol & Wilco – ook te Amsterdam. W.J. de Mol Jr. vond de stoel terug in het kolenhok van de overgenomen firma. De bekende Leo Besters, die werkzaam was geweest bij  J.E. Endert v/h Gebr. Wasterval en bij Mol & Wilco in dienst was getreden, herkende hem direct als de ‘Hemingway-stoel’. Toen in 1975 Mol & Wilco verhuisde naar Amstelveen, werd de stoel in de entree van het nieuwe pand geplaatst – met reling, antiek stuurrad en omgeven door stalen Apollo zeehengels. De visstoel werd voorzien van een Pezon et Michel Oceanic Big Game fiberglas hengel met PENN Senator Reel.

In een YouTube filmpje vind je een verzameling quotes uit het boek The old man and the sea. Klik op de illustratie om het filmpje te bekijken.

 

Jan Schreiner

De Nederlandse hengelsportauteur Jan Schreiner stapte in 1976 als klant bij Mol & Wilco binnen en plaatste de opmerking dat het eigenlijk niet paste om op zo´n antieke visstoel een fiberglas Big Game hengel te monteren. Die opmerking miste zijn uitwerking niet, want enige maanden later had W.J de Mol Sr. (oorspronkelijk hengelfabrikant) speciaal voor de Hemingway-stoel een klassieke Splitcane Big Game hengel vervaardigd, die de Oceanic hengel verving. In het Ernest Hemingway museum in Finca Vigia op Cuba is een vrijwel identieke stoel te zien op Hemingway’s geliefde boot de Pilar, die daar tentoongesteld staat.

Specially built…

 

De etalage in Vlissingen met de Hemingway-stoel.

 

In Vlissingen

De ‘Nederlandse’ Hemingway- stoel is dus al vele jaren in het bezit van W.J. de Mol Jr. en wordt voor het eerst deze eeuw, in 2021, ter beschikking gesteld aan Hengelsport Janpeter in Vlissingen om deze te exposeren. Vandaar dat deze nu staat te pronken in de etalage aan de Coosje Buskenstraat 200!”

Meer weten over de Hengelsport Janpeter en de openingstijden: klik hier.