HENDRIK JAN VERHEIJ – Het is Februari 2020 als de wereld plotseling op slot gaat als gevolg van Covid. Op de dag voor ons vertrek naar Suriname worden alle KLM vluchten gecanceld en kunnen we onze gedroomde trip boven de Wonotobo watervallen samen met een belangrijk deel van onze betaalde reissommen wel gedag zeggen. Drie jaar later besluiten we in de herkansing te gaan en boeken we een trip van dik drie weken richting de ‘boven Corantijn’ rivier. De planning is om een dag of 5 te gebruiken om de lange tocht naar de Wonotobo watervallen af te leggen en onderweg wat te vissen op peacock, roodstaart meerval en piraiba of lau lau, zoals de Surinamers deze meervalsoort noemen. De twee resterende weken zullen we dan door het bos naar boven de watervallen gaan waar we zullen worden opgewacht door Indianen uit Amotopo.

Boven de vallen liggen een aantal diepe poelen waar in het verleden roodstaartmeervallen van epische proporties zijn gevangen, tevens het primaire doel van deze trip. Stiekem hopen we beiden op een vis van boven de 50 kilo. Het idee is om al vissend en kamperend ons over de Corantijn naar Amotopo te bewegen waarbij er ook een zeer goede kans bestaat op het vangen van grote anjoemara of wolf fish van boven de 10 kilo.

Voordat we vertrekken hebben we nog contact met Paul die ons vertelt dat het water in de Corantijn erg laag staat en dat we 2 dagen nodig gaan hebben om bij de watervallen te komen. Ook vertelt hij dat het vissen gedurende de dag op dat moment erg bemoeilijkt wordt door alle zwarte piranha’s die zich door het lage water in de diepere poelen hebben verzameld. We hebben onderling nog wat contact om deze nieuwe informatie te vertalen richting het materiaal wat we mee zullen nemen. Verder kunnen we de omstandigheden niet beïnvloeden en besluiten we er het beste van te gaan maken.

OP REIS

Op 27 februari 2024 melden we ons dan ook vol goede moed op Schiphol waar we de incheck- en douaneformaliteiten vlot doorlopen. Na een voorspoedige vlucht landen we om 14:00 in de middag op Pengel Airport waar een taxi ons opwacht om ons naar Nickerie te brengen voor een hotelovernachting en waar we tevens Paul de Boer, die de lokale organisatie voor zijn rekening neemt, zullen ontmoeten.

Eenmaal aangekomen in Nickerie drinken we nog een Parbo biertje waarna we snel de hotelkamer opzoeken om te genieten van een goede nachtrust na de lange reisdag. Om 6 uur de andere ochtend zitten we alweer aan het ontbijt waarna we opgehaald worden door Paul om naar de gereedstaande boot te gaan die ons de Corantijn rivier op zal varen richting Wonotobo. Bij de boot aangekomen ontmoeten we Gary, de zoon van Paul, en Winel, onze gids waar we ook al eerder mee hebben gevist. We laden alle bagage in, rollen een groot vat benzine de boot in en voor we het weten zijn we onderweg naar onze bestemming.

Na 4 uur varen komen we aan in Apoera waar we ijs kopen voor in de koelers en we zelf snel van de gelegenheid gebruik maken om wat koude biertjes in te slaan want de dag is nog lang en het is dorstig weer. Hierna varen we snel weer door maar er blijkt niets gelogen te zijn aan de lage waterstanden. 

|> Verder Lezen? “Vissen in Suriname” en nog veel meer interessante artikelen kun je lezen in Beet mei NU te koop voor € 6,95 in de betere hengelsportspeciaalzaak en de boekhandel.

 

Altijd op de hoogte blijven van het laatste hengelsportnieuws?

Met een abonnement op Beet ontvang je 9X per jaar je favoriete hengelsportmagazine. Zo blijf je thuis en onderweg op de hoogte van de laatste nieuwtjes, lees je blogs van bekende hengelsporters en artikelen van onze redactie.