PAUL GARNER – De winter staat voor de deur en de watertemperatuur zal dalen. Zelfs op wateren met een goed bestand zal dat ervoor zorgen dat het metabolisme van de karpers op een laag pitje komt te staan. Slechts een mondvol eten per dag is in de winter genoeg. Hoe zorg je er nu voor om karpers wel aan het azen te zetten, maar ze niet te verzadigen? Het antwoord ligt in volumineus aas met weinig voedingswaarde.

Een aas dat vrij veel volume heeft, maar met weinig voedingswaarde is gemalen brood. in Engeland noemen we het ook wel ‘liquidised bread’. Gooi een plak witbrood in een blender en het verandert in een luchtig, zacht, bijna sponsachtig voer. De brooddeeltjes zinken heel langzaam, maar zijn lastig voor een vis tot zich te nemen. Kortom, het is voor karpers erg moeilijk om zich hiermee vol te vreten. Dit maakt het perfect om in pva-sticks te verwerken en de aandacht op het haakaas te vestigen zonder ze teveel te voeren. Omdat het zo gemakkelijk wordt weggespoeld, heeft het geen zin om een voerplek met dit spul aan te leggen.

Het is veel beter om een minimale hoeveelheid te gebruiken middels een netkous pva-zakje of -stick, ook wel de ‘bread bomb’ genoemd. Wanneer een vis in de buurt komt en voor wervelingen zorgt, dan ontstaat een opdwarrellende wolk van fijne, smaakvolle deeltjes. En ons haakaas ligt precies in het midden!

 

ZO MAAK JE EEN BROODBOM

 

WIL JE MEER WETEN OVER DE BROODBOM? | LEES HET HELE ARTIKEL IN KW 135

KARPERWERELD LIGT NU IN DE WINKEL OF NEEM EEN ABONNEMENT