RONNY DE GROOTTE-  Hoe maak je de Chod Rig? Laat ons eens de geschiedenis van de Chod rig onder de loep nemen. Wanneer je het over een Chod rig hebt dan kom je steeds bij twee namen uit. Terry Hearn is de eerste, aangezien hij de uitvinder van de Hinged Stiff rig is. Een gedeelte van die rig is de Chod. Later zou mijn goede vriend Frank Warwick zijn huidige twist geven aan deze rig.

Frank is zonder meer een van de meest vooruitstrevende karpervissers van de laatste twintig jaar. Frank was de eerste die dit Chod-gedeelte direct op een leadcore leader gebruikte. De combinatie van Terry’s Chod, gemonteerd op Franks leadcore leader, zorgt voor deze spraakmakende rig.

In tegenstelling tot de meeste rigs, die alleen op of laag tegen de bodem gevist kunnen worden, kun je met een Chod rig terecht op modderbodems (chod). Bodems waar allerlei rotzooi ligt, maar je kunt hem ook hoger op de leader vissen tegen het wier aan. Met een beetje verbeelding kun je het ‘3D vissen’ noemen.

Karpers die reeds meermaals zijn gevangen associëren boilies die op de bodem worden aangeboden dikwijls met gevaar. Persoonlijk heb ik reeds mogen ondervinden dat de karpers mijn haakaas, dat op de bodem werd aangeboden, volledig negeerden. Zodra ik mijn haakaas in het wier en op 40-50 cm hoogte aanbied komen de aanbeten.

Eigenlijk is dit best logisch aangezien vissers dikwijls in de buurt van wier vissen en daar ook voeren. Een deel van hun voer blijft op verschillende hoogten in het wier hangen. Karpers zijn in feite in de loop van tijd positief geconditioneerd op dat aas dat daar maar ergens hangt. In ieder geval ze associëren het niet met gevaar en daar moet je als visser van profiteren.

Een Chod rig gevist in of op het wier kan dus productief zijn daar waar rigs aangeboden op de bodem onaangeroerd blijven. Om nu te stellen dat dit de ultieme rig is, is wellicht een beetje overdreven. Maar de visser die de moeite neemt om deze rig te knopen en aanpast aan de omstandigheden, vist met een rig die daadwerkelijk ook ‘vist’! Dit kan niet van iedere andere rig gezegd worden.

Wat maakt de chod rig zo speciaal?

Het feit, dat het gewicht van de leadcore leader voor een constante druk zorgt op de haakpunt wanneer de karper het haakaas in de bek heeft genomen, zorgt er voor dat deze karper meer problemen zal hebben om zich van deze haak te ontdoen. Hierdoor zal hij vroeg of laat nerveus worden en van de stek wegvluchten.

Wanneer de karper eenmaal zwemt, zal de haak zich echt vastzetten in zijn bek. Die constante druk op de haakpunt kun je alleen bewerkstelligen met een rig waar een elastisch element is ingebouwd, zoals bij een bungee rig, een Trigga link rig of met een zeer laag geviste pop-up rig, waarbij een veel te zwaar lood (15 tot zelfs 30 gram) wordt gebruikt.

Iedere andere rig, waarbij de visser een loodgewicht gebruikt om de haak te zetten, heeft steeds die 100%-0% druk op de haakpunt situatie. Volledige druk op het ogenblik dat de onderlijn wordt gestrekt en het loodgewicht van de bodem wordt getrokken. Komt de karper echter terug in de richting van de bodem dan valt deze druk volledig weg, op dat moment kan de karper door spiercontracties in de bek zich van de haak ontdoen. Karpers die eerder zijn gevangen zijn hier heel bedreven in.

Dus die constante druk op de haakpunt is de sleutel tot het haken van karpers die het haakaas schichtig opnemen. Automatisch wil dit ook zeggen dat je het best met slappe lijnen vist, aangezien anders het gewicht van de leadcore leader gedeeltelijk teniet kan worden gedaan door de druk op de lijn.

Wanneer ik een Chod rig op de bodem presenteer, plaats ik meestal de eerste Rig Bead op ongeveer 20 cm boven de rig ring, die beide delen van de leadcore leader verbindt. De tweede Rig Bead komt daar ongeveer 20 cm boven, zodat de Chod rig over deze afstand vrij kan bewegen.

Door deze ‘speelruimte’ aan de Chod rig te geven vermijd ik dat die 100%-0% situatie snel ontstaat en zo probeer ik te voorkomen dat de karpers zich van de haak kunnen ontdoen. Wanneer ik echter mijn haakaas tegen het wier aan of zelfs boven op het wier wil aanbieden, zal ik beide rig beads zo ver opschuiven op de leadcore leader als nodig mocht zijn. Het is niet ongewoon voor mij om de Chod Rig 1,5 meter hoog op de leadcore leader te vissen en vanzelfsprekend moet deze dan minimaal 2 meter lang zijn.

De minimum lengte van de leadcore leader die ik gebruik is in ieder geval 1,2 tot 1,5 meter, anders is het gewicht van de leader te laag om een constante druk op de haakpunt te houden.

chod rig

Los tijdens dril

Met enige regelmatig hoor je dat er karper wordt verspeeld tijdens de dril. Wellicht kunnen de volgende kleine tips je helpen om dit te voorkomen.

TIP 1. Allereerst is het loodgewicht dat je gaat gebruiken bij het vissen met een Chod rig heel belangrijk. De functie van je lood wordt grotendeels beperkt tot het werpen van de rig. Op het moment dat je rig zich op de gewenste plaats bevindt is de vorm van je lood en zijn gewicht van ondergeschikt belang. Herinner dat het gewicht van de leadcore leader aanwezig is om een constante druk op de haakpunt uit te oefenen. Natuurlijk is de druk die het lood ontwikkelt de eerste seconden van de run van belang, echter zodra de hengelaar zijn hengel in de hand neemt en zodoende zelf druk creëert via zijn hengel, verliest in feite het lood zijn positieve eigenschappen.

TIP 2. Een veel gemaakte fout is dat de hengelaar te zwaar lood gebruikt en dit zorgt er voor dat de haak tijdens de dril zijn grip kan verliezen. De hengelaar oefent druk uit van bovenaf en het lood creëert een druk van onderaf. Deze twee krachten worden via de korte, stijve onderlijn getransformeerd naar de haakpunt en dit zorgt er voor dat de haak in feite verandert in een snijdend voorwerp. Lees: De haak verliest zijn grip en de visser blijft gedesillusioneerd achter.

TIP 3. In een ideale situatie zul je je lood dus gebruiken voor de bovenvermelde doeleinden en dril je eenmaal de karper dan zul je er voor zorgen dat je je lood kwijtspeelt. Op dit ogenblik worden hiervoor allerlei soorten zwakke verbindingen gebruikt. Sommige vissers gebruiken een 4 lb nylonlijn om het lood met de leader te verbinden. Bij een aanbeet is er genoeg tegendruk om de haak volledig te laten indringen, maar zodra het lood ergens blijft hangen breekt de breeklijn. Vanzelfsprekend moet deze verbinding voor het werpen verstevigd worden en daar wordt PVA lijn voor gebruikt, die oplost zodra het in het water komt.

Met een beetje ervaring kan de rig een heel eind worden weggezet. Dit heeft echter als nadeel dat, zodra de leader nat is en je wilt opnieuw werpen, de PVA reeds tijdens de worp zal oplossen en dan verliest het vanzelfsprekend zijn eigenschappen. In een ideale wereld zou een systeem moeten bestaan met een hele sterke verbinding, maar zodra de karper is gehaakt heel gemakkelijk je lood loslaat. (Redactie: Nog beter stenen of ander milieuvriendelijk materiaal gebruiken i.p.v. lood. Zeker met PVA als hulpmiddel is dit een goede optie. Kom maar op met je suggesties en ideeën! Stuur ze naar de redactie redactie.beet@vipmedia.nl).

TIP 4. Persoonlijk gebruik ik geen zware loodgewichten wanneer ik met een Chod rig vis. Meestal houd ik het bij 40 tot 50 gram. Met een 40 grams lood kun je 60-70 meter ver werpen. Ten tweede zal een licht lood minder druk creëren op de haakpunt, waardoor deze minder snel zal gaan snijden. Aangezien ik eveneens probeer te vermijden dat het lood, door de korte onderlijn welke een Chod rig nu eenmaal is, constant tegen de bek van de karper klapt tijdens de dril, plaats ik op ongeveer 10 cm van het lood vandaan een rig ring waar de Chod rig tegen blokkeert. Deze kleine verandering zal er dus voor zorgen dat de karper rustiger reageert.

chod rig

Deze karper kon het aas aan de Chod rig niet weerstaan.

Hoe lang is een chod rig? Wat is de ideale curve?

Afhankelijk van waar ik de chod rig wil presenteren, zal de lengte variëren van 3 tot maximaal 8 cm. Kort tegen de bodem aan en iets langer wanneer ik het tegen of bovenop het wier vis. Bedenk, zoals eerder omschreven, dat we de druk zo lang mogelijk op de haakpunt willen houden en dan is vanzelfsprekend een kortere onderlijn beter.

Om de druk die het gewicht van de leadcore leader creëert zo goed mogelijk over te zetten op de haakpunt, is de beste optie dat de hoek van de haakpunt naar de leader zo dicht mogelijk de 90° benadert. Vanzelfsprekend mag met een heel scherpe haak deze hoek een beetje afwijken. Meestal bewaar ik mijn Chod rigs onder druk op de insert van een Deep Box Chod en aangezien fluorocarbon een sterk geheugen heeft, zal dit ongeveer de hoek gaan vormen.

Heb je nog nooit met een Chod rig gevist, neem dan eens de moeite om er eentje in elkaar te knutselen en je zult zien dat moeilijk vangbare karpers iets gemakkelijker vangbaar worden.

LEES OOK: HOE MAAK JE DE STANDAARD RIG