REDACTIE – De keuze van een hengel voor het vissen met de methodfeeder is niet gemakkelijk. Het aanbod is groot en alle firma’s beweren uiteraard het beste product in huis te hebben. Fanatiek commercial visser Peter Urscheler geeft zijn mening en visie over dit onderwerp!

Welke hengel heb je voor het methodfeederen nodig?

De hengel en de werpmolen die gebruikt worden voor de methodfeeder visserij verschillen niet heel veel van de ‘normale’ feedervisserij. Er zijn speciale hengels op de markt voor deze visserij, maar een lichte feederhengel voldoet perfect. De lengte is afhankelijk van de afstand waarop gevist wordt en natuurlijk persoonlijke voorkeuren.

method hengels

Tip van Peter: “Bekijk eens in de hengelsportzaak of op een beurs de Monster X Rods van de Britse firma Preston. Zij hebben een uitgebreide range met o.a. speciaal voor het methodvissen ontworpen hengels”.

Een checklist met mijn voorwaarden:

  • Over het algemeen voldoet een lengte tussen de 3,00 meter en 3,60 meter op de meeste wateren.
  • Belangrijk is wel dat deze een parabolische actie heeft. Zo kan de vis de kleine weerhaakloze haak niet uit de bek kan schudden.
  • Omdat de method feeder vooral wordt ingezet op de wat kortere afstanden, tot ongeveer 40 meter, is het niet nodig om een enorme big-pit werpmolen in te zetten. Een 320, 420 of 520 model is zeer geschikt voor deze visserij.

Welke lengte en werpvermogen heb je nodig?

Dit hangt af van de afstand die je vist en uiteraard het gewicht van de method dat je gebruikt. Vis je tot 15 meter, dan kun je prima uit de voeten met een 20 grams method en een hengel van 2,15 of 2,75 meter. Vis je tot 30 meter, dan is het gebruik van een 3,00 meter method feeder in combinatie met een 30 grams method een aanrader. Wanneer je verder vist dan 30 meter, gebruik dan een 3,30 of 3,60 meter lange methodhengel.

Welke werpmolen past erbij?

Voor een 2,15 en 2,75 meter hengel zou ik een 320 model molen adviseren, voor de 3,00 meter een 420 model en voor de 3,30 & 3,60 meter een 520 model molen.

method hengel

Doorslaggevend details bij de keuze voor een hengel: dankzij de plat afgewerkte eva handgreep, ligt deze hengel een stuk comfortabeler en stabieler in de hand! Je ziet tevens dat de molen van een bescheiden formaat is.

Lees ook:

[irp posts=”19434″ name=”Hoe vis je met de method feeder?”]

[irp posts=”19428″ name=”Welke haken heb je bij commercial vissen nodig?”]