LUC MOM – Nog maar al te vaak zie ik dat een gevangen krab slecht behandeld wordt op de kant. Natuurlijk is het irritant dat de krab “jouw” dure zeeaas heeft verorberd die bedoelt was voor een mooie visvangst. Maar vergeet a.u.b niet dat de krabben onder water een belangrijke functie hebben. Ik noem ze graag mijn vuilnismannen onder water.  Deze zwaar bewapende en gepantserde strijders houden het milieu onder water schoon  door het natuurlijk gestorven afval op te eten.

Dus ook onze teruggezette ondermaatse vissen die het zeker niet allemaal overleven. Dat houdt de zaak leefbaar op de bodem en zorgt dat de verrotting niet toeneemt maar in balans blijft. Dus probeer als visser met een vis als doel niet de krab als minderwaardig te beschouwen. Zie hem als een medestrijder om ons milieu leefbaar te houden.

Helaas vertikt de krab het om ons eigen achtergelaten afval op te eten. Boven water zullen wij het als mensheid moeten doen .Maar de mens blijkt helaas vaak een zwakke schakel in dat geheel. Sinds onze geboorte belasten wij al het milieu maar er zijn mensen die dat nog niet genoeg vinden en er nog een schepje bovenop doen.

De toenemende rommel op “mijn” noordpier te Velsen-Noord baart me nu al weer zorgen voor het zomerseizoen dat nu is aangebroken. Dus probeer de krabben goed te behandelen na een vangst.
Als mens gewoon je best doen en een beetje nadenken( ook aan degene die na je komt vissen) is al voldoende om het leuker te maken . Wees dankbaar dat je iets uit het milieu mag halen en laat niet als dank troep achter.

Hopelijk blijven de zuid en noordpier open om van onze hobby te mogen blijven genieten. Ik weet dat de vervuiling van de pieren een doorn in het oog is bij Rijkswaterstaat en dat het een onderwerp van gesprek is achter de schermen.

Als mens veroorzaken we al genoeg schade door ons menszijn maar het hoeft niet extra !

Ga toch vissen ! (Als u kunt)