LARS NIEUWENHOFF – Wat een heerlijke dag hebben we beleefd. ’s Morgens vertrok meer dan de helft van de boten naar het westen. Ideale weersomstandigheden; windkracht 2 tot 3, met lichte bewolking, al zou het ’s middags wel wat gaan opbriesen. Voor veel van onze deelnemers is ‘het westen’ het Walhalla, want daar lonkt de jackpot en is het telkens weer spannend wat er boven gaat komen. Uiteindelijk had Luc Vollebrecht vandaag de jackpot, maar daar later meer over.

Rob Verhagen had tijdens de wedstrijd van Feyenoord de gouden tip ontfutseld bij Kurt, de kampmanager: `Beroepsvissers hebben bij de zuidwestpunt van het eiland Landegode enorme hoeveelheden gul gevangen op een diepte van 80 tot 120 meter. Natuurlijk willen we dat alle gasten maximaal vangen, dus snel het bericht gedeeld. En inderdaad ´s morgens zijn minstens 8 boten richting de bewuste stekken gevaren. Toch viel het voor sommigen tegen, want de gullen zwommen zeker niet de kist in, terwijl anderen wel de ‘sweet spot’ wisten te vinden.

De 2 boten van groep Franken hebben een hele mooi klus gul gevangen; tussen de enorme scholen koolvis door wisten ze onder die scholen diverse grote kabeljauwen maar vooral ook twee kneiters van pollakken te verschalken, eerst Rob één van 71 cm en daarna Aad één van 90 cm.

Pa en zoon Hoefnagel hebben ook een heerlijke dag gehad; ze hebben redelijk wat vis gevangen en weer en grote heilbot verspeeld.

Pa Steef en zoon Niels hebben vandaag geprobeerd een zeewolf te strikken in de Straumen en dat is zeker gelukt met een monsterlijk grote zeewolf van 101.

Joris, Dick en Arjan hebben vandaag een lekkere bak met gul gevangen. Dick ving o.a. een mooie pollak van 70 cm en Arjan heeft tot nu toe de grootste gemeten en gemelde kabeljauw gevangen (94 cm).

Groep Bolle had niet de meest succesvolle dag. Met 5 vissen hadden ze vandaag geen gelukkige dag.

Ook onze Belgische ploeg, groep Dedier, worstelt nog wat met de lokale omstandigheden. Alhoewel zij bij verre een prijs zouden verdienen voor vlijt, ijver en volharding, lukt het hen nog niet om de vissen te vinden.

Zelf was ik kapitein aan boord bij de familie Vollebrecht. Hoe leuk is dat; opa Leo, vader Steef en zoon Luc en wat een bijzondere dynamiek hadden die kerels onder elkaar. Ik voel me dan een soort loods en niet eens een gids; je stapt aan boord, vraagt wat de verwachtingen zijn (terwijl ze al een half uur voor vertrek op de steiger staan de trappelen) natuurlijk is dat dan ‘een mooie heilbot’ (kleinzoon Luc) en een PR (vader Steef), daar waar opa Leo veel bescheidener bleef en zei “een gezellige visdag met mij zoon en kleinzoon”. En alles is gelukt!

Opa Leo heeft ongeveer 4 kg ijzer gedumpt op de bodem van de oceaan, maar bleef lachen en lekker door vissen, en vader Steef deed er alles aan om de wisseltrofee voor de meeste lommen op een dag te verschalken. Terloops ving Steef nog even een heilbot van 91 cm (PR). Luc was echter alleen maar bezig met hoe krijg ik een heilbot in de boot.

Hij stond de hele dag naast mij en was continu aan het kijken en vragen wat ik aan het doen was; het aantal slagen dat ik deed om het aas van de bodem af te houden, de snelheid van binnen vissen, maar wat achteraf bleek (en dat gaf hij ruiterlijk toe) heeft meerdere keren zijn aasvis ingefluisterd dat ‘ie een heilbot moest verleiden … en zo geschiedde.

Tijdens het laatste half uur van de ebstroom kreeg Luc een klassieke beet: eerst twee felle tikken en nadat hij zijn aas snel een stukje had laten zakken klapte er een Apollo 16 op zijn aasvis die zonder probleem in één run 30 a 40 meter lijn van zijn molen trok met een best wel stug dichtgedraaide slip. Daarna volgde een keiharde dril van 35 minuten, waarin Luc elke centimeter lijn moest terugwinnen, terwijl de vis maximaal gebruik maakte van de stroming en gewoon op diepte bleef.

Uiteindelijk kwam er een staldeur boven water die we met 2 man snel vakkundig wisten te gaffen en met een staartlus langs de boot wisten vast te maken. Heb je ooit een familie van drie mannen uit 3 generaties door het lint horen gaan? Luister naar de video die we hebben gemaakt! En dit was dus de derde ‘verwachting’ die deze dag werd waargemaakt: 1 meter 65 centimeter heilbot! Het allermooiste? Een jongeman van 21 jaar die zo zijn eerste heilbot vangt en dat mag bekronen met de traditionele duik in de haven.

Terugkijkend was het een redelijk succesvolle dag, waarbij de meesten langzamerhand beginnen warm te draaien. Dag 3 ziet er ook veelbelovend uit qua weer. Laten we hopen dat elke boot de lat weer een stukje hoger gaat leggen.

|> LEES ALLE VERSLAGEN