JORIS NIEUWENHOFF – Het is woensdag ochtend en we zijn gisteren na een goede maar best lange reis, op 2 koffers na, goed aangekomen in Saltstraumen. We vlogen om 10.40 uur maar i.v.m. de drukte op Schiphol hadden we al om 07.15 uur afgesproken, erg vroeg dus maar achteraf geen overbodige luxe. Ook voor ons was de drukte en het tekort aan personeel goed merkbaar.

De hele groep bestaat uit maar liefst 53 personen, daarvan zijn er 19 vissers van de RET die dezelfde week hier in Saltstraumen geboekt hebben dus die vliegen ook gezellig mee. En dan blijven er 34 vissers over voor het Wout Van Leeuwen Noorwegen festival. Maar nadat iedere deelnemer zich netjes bij mij had gemeld stond er dus een mooie lange wachtrij voor de incheckbalie van de SAS waar twee heren hun uiterste best deden maar er geen snelheid in kwam.

Toen zijn we zelf op de incheck zuilen de deelnemers gaan inchecken, dat werkte prima en binnen no time was iedereen ingecheckt. Maar toen moesten de koffers nog door de automatische scanners heen, dat systeem is zo nauwkeurig afgesteld dat 50 % van de koffers er niet door heen kwam. Alsnog een medewerker aan het jasje getrokken en de koffers op de band gezet en daarna snel door naar de security want de eerste 1,5 uur waren al voorbij.

De security was druk maar liep wel door, alles bij elkaar waren we er in 40 minuten doorheen en hadden we toch nog tijd voor een bakje koffie en een broodje.

Toen we na een tussenstop in Oslo aankwamen in Bodo waren “slechts” 2 van de 108 koffers niet aangekomen, dat is niet perfect maar voor de begrippen van SAS nog niet eens zo slecht. Die laatste 2 koffers zijn vandaag overigens ook geleverd.

Nadat iedereen zijn intrek had genomen in de woningen werden daarna, in de hagelnieuwe grote tent, alle deelnemers geïnformeerd over de regels van het kamp en werden de sleutels van de boten uitgedeeld.  Niets stond ons meer in de weg van onze eerste visdag!

Behalve dan het weer, het weer speelde vandaag een belangrijke rol. De harde wind kwam uit het oosten en de stroming ging naar het westen, de meest vervelende combinatie denkbaar. Dat maakt dat je in theorie heel zwaar moest vissen om het aas maar enigszins bij de bodem aan te kunnen bieden. Het was dus een komen en gaan van zoeken naar mogelijkheden, luwtes, kentering van het tij en ga zo maar door. De wind was bij vlagen zo hard dat er waterhozen ontstonden, al met al een taaie dag waar we hard hebben moeten werken voor onze vissen.

Carl ging vandaag op pad met Steef en Niels, vanwege de winderige omstandigheden werd besloten om binnen in het fjord te blijven en te proberen wat vis uit de kantjes te halen. Dat lukte, maar best moeizaam. Naarmate de wind in de loop van de dag verder toe begon te nemen werd het vissen steeds lastiger maar wonderwel wist Niels toch een hele beste koolvis bij de boot te krijgen. Het leek wel zo’n dag te zijn, want deze schitterende vis was uitgedrild en wel toen de haak losschoot en wij hem in de diepte zagen verdwijnen.

Mick en Willem wisten op nagenoeg dezelfde stek een mooie heilbot van 110 cm te haken én te landen, dit blijkt tot nu toe de grootste van deze Noorwegen trip, Mick superblij natuurlijk. Niet veel later staat Mick wéér met een mega kromme hengel, gesupporterd door meerdere boten weet Mick deze keer geen heilbot naar boven te halen maar een stuk touw voorzien van mosselen en zeesterren. Hilarisch momentje, maar wat kan Mick dat bommen hij heeft zijn prijs voor vandaag al binnen.

Vervolgens is het Willem die een enorme beuk op zijn hengel krijgt ook op weer diezelfde plek maar deze vis had hier duidelijk andere ideeën over, het was meteen overduidelijk dat dit een grote en massieve vis was. Deze wilde in eerste instantie helemaal niet verkassen maar toen Willem steeds meer druk ging zetten nam het best een enorme spurt en liet Willem met zijn gloednieuwe hengel achter die door dit enorme geweld doormidden is gebroken. Een hoop spektakel dus.

Steef Vollebregt had op nagenoeg dezelfde plek eenzelfde ervaring, het enige verschil hier was dat de lijn knapte en niet de hengel. Dus zelfs met slecht weer kan je hier dus nog steeds grote vissen haken, vangen is dan een tweede, maar daarvoor hebben we nog een paar dagen om verder te oefenen.

Ik was vandaag op pad met Pieter Bolle en zijn crew nog nooit heb ik zoveel eieren op een dag voorbij zien komen. Het waren er meer dan de vissen in ieder geval en we hadden toch zo’n 10 vissen aan boord. Dan kan je je ook een idee vormen over het aantal eieren!

We hebben een superleuke dag gehad, hard gelachen want Pieter is een man van de “one liners”, geef hem een woord en hij kopt hem in. Maar de mannen hebben bij het vissen goed geluisterd en dat heeft ook succes gehad, Aad was vandaag de lucky basterd want die ving op een plek twee heilbotten. Niet groot maar hij was er wel erg blij mee want die had hij nog niet eerder gevangen.

Voor hen is dit een tweede reis naar Noorwegen en het is mooi om te zien dat de adviezen die je op zo’n dag geeft uiteindelijk ook tot succes leiden. Bedankt mannen ik heb me goed geamuseerd.

Aad Franken en zijn team hebben samen met Rob gevist en zij hebben ook hun portie vis gevangen vandaag, ook hier niet zonder moeite maar het is toch gelukt. Roy, Bryan en Dennis hebben ook een grote heilbot gehaakt en helaas ook niet mogen landen omdat deze er af schoot. En daarnaast nog een aantal kabeljauwen en koolvissen.

Ard en Arjan hebben aan het einde van de dag ook nog allebei een mooi formaat kabeljauw gevangen dus iedereen heeft de hengel krom gehad. Het was dus zeker geen topdag maar met hard werken toch een paar mooie vissen weten binnen te brengen en morgen gaan we naar buiten want de wind is er vanavond helemaal uitgegaan.

En natuurlijk hebben we vanavond nog met z’n allen Feijenoord gekeken met de beamer op een groot scherm in de tent. Het was erg gezellig en spannend maar het liep helaas met een sisser af, kan iedereen ten minste op tijd naar bed zullen we maar zeggen.

|> LEES ALLE VERSLAGEN