MIKE THILLE – Sinds drie jaar heb ik mijn visuitrusting uitgebreid met een drone. Ik weet het, niet iedereen zijn brood, maar voor mij is het een echte must have gebleken. De drone is voor mij een onmisbare aanvulling geworden. Verkenningsvluchten geven mij een perfecte indicatie van plantengroei, interessante ondieptes en taluds, holdings én collegavissers. Informatie die mij heel veel tijd, gezoek en onzekerheid scheelt!

Anno 2020 nemen ‘wij moderne karpervissers’ steeds meer materiaal mee naar de waterkant om onze hobby uit te oefenen. Een barrow vol wordt naar de stek geduwd en markerfloats vliegen door de lucht op weg naar de bodem.

We doen er alles aan om ‘spot on’ te liggen. Onze rigs willen we het liefst op de harde plaatjes voor het talud presenteren en het vertrouwen is hoog! Dit is bij mij niet anders, al vele jaren probeer ik met vertrouwen het uiterste te halen uit de vistijd die ik heb. Stekkeuze en het aanvoeren hiervan van zijn twee grote pijlers in mijn plan.

Dit plan werk ik verder uit met één van mijn tools: de drone DJI Mavic Pro. De meningen over een drone binnen het karpervissen zijn zeer uiteenlopend, eigenlijk net als bij de intrede van de voerboten en elektronische beetmelders stuit ook het dronegebruik soms op stevige kritiek. Maar ook voerboten en beetmelders blijken inmiddels vaak onmisbaar in de hedendaagse karpervisserij…

Ik deel jullie mijn ervaringen uit de praktijk. Het inmiddels jarenlang vliegen met een drone heeft mijn karpervisserij inmiddels enorm verrijkt. Ik hoop jullie te kunnen overtuigen dat deze bijzondere tool erg doorslaggevend kan zijn voor je visserij.

Mike met een drone karper

GPS Markeringen

Op voor mij nieuwe water begin ik altijd met één of twee testvluchten. Om gewoon eens te kijken wat ik aantref. Vliegen op zo’n 40 meter hoogte ervaar ik zelf als het veiligst. Boomgrenzen rijken meestal tot 30 meter en we zijn niet de eerste die die ons hierin vergissen!

In deze testvlucht fotografeer ik interessante obstakels, uitlopers en scholen met vis natuurlijk. Dit zijn waardevolle puzzelstukjes die ik meeneem in het visplannetje dat ik uiteindelijk verder over het water uitrol. Vanuit de hoogte kan je perfect bekijken welke hoek jij het minste kan gaan verstoren.

Zwemroutes en zandplaten kun je rustig bekijken zonder het onderwaterleven te verstoren. Deze platen voer ik vaak al aan met boilies en hennep. Dit kan de volgende dag al leuke beelden opleveren van azende vissen. Via de ‘DJI GO 4 app’ kan je namelijk direct na het landen de foto’s en beelden terug kijken.

Op de drone zitten meerdere functies, ‘follow you’ is er eentje van die ik veelvuldig inzet. Via een simpele ‘select loop’ in de app volgt de drone je tijdens het uitvaren van je lijnen. Dit doe ik om mijn positie ten opzichte van de zandplaat duidelijk in beeld te krijgen. Ergens middenop vissen doe ik niet graag en omdat veel vissers hierin wel geloven, zal ik me daardoor dikwijls enigszins onderscheiden.

Het randje van de plaat, dáár ligt mijn vertrouwen! Hier moet mijn rig liggen… Géén lijnen over de plaat zelf heen. Erg belangrijk, en slechts een eitje dankzij ‘mijn ogen’ in de lucht. Het plan kan je verder tot in het detail uitwerken. Zoals GPS markeringen plaatsen in de dieptemeter aanbrengen. Ik zet er soms wel zeven rondom een uitloper, zodat ik ‘s nachts of met slecht weer (wanneer er niet verantwoord gevlogen kan worden) toch een duidelijke indicatie heb van de stek.

De batterij kan zo’n A Tijdens een verkenningsvlucht is er enorm veel extra informatie te vergaren, zeker als het gaat om waar de vissen zich ophouden. Na een dronevlucht een juiste stekkeuze maken en daarna zo’n vangst boeken: kicken!

Dit soort stekken zie je alleen vanuit de lucht

Extra informatie

Daar waar eerder de bodeminformatie er vooral toe deed, is de informatie van bovenaf tegenwoordig minstens zo belangrijk. 20 minuten mee en dat geeft dus prima ruimte om tijdens de vliegbeurt meerdere hengels of stekken te bekijken. Het opladen doe ik altijd met de autolader, een noodzakelijk item om ‘on the move’ te blijven.

INTERESSANT? LEES HET HELE ARTIKEL IN KARPERWERELD 133 

Nu te koop in de winkel of neem een voordelig jaarabonnement voor slechts € 46,50

Mike heeft zijn eigen youtube kanaal waarin mooie drone beelden te zien zijn.