REDACTIE – In BEET juli/augustus, het extra dikke zomernummer met maar liefst 164 pagina’s, een interview met meervalspecialist Ivo Van Den Berghe, die het huidige Belgische record meerval in handen heeft. Zijn favoriete manier van vissen is het ‘afspannen’ wat meestal met behulp van boeien gebeurt.

De favoriete manier van meervalvissen van Ivo: afspannen vanuit zijn speciale meervalboot

Ivo gebruikt dan een zogenaamde uitlegger waaraan de breeklijn wordt bevestigd. Daarmee kun je heel gemakkelijk de afstand tot de boei aanpassen en de breeklijn simpel en bevestigen. Wel zo handig in het donker! Pakt een meerval de aasvis of de bos met wormen, dan zal de meerval zich zelf haken op de strak afgespannen lijn naar de hengeltop en vervolgens de breeklijn breken. Een uiterst effectief systeem!

Uitlegger

De uitlegger wordt aan de boei bevestigd en uitgerold tot de gewenste afstand en dan gefixeerd. Vervolgens wordt aan de clip het korte breeklijntje bevestigd (die aan de wartel van de onderlijn is bevestigd, of in dit geval aan een vertelbare stopper), en dan wordt de lijn strak afgespannen naar de boot of kant

Op Spanning

De toppen staan op spanning, in afwachting op het rinkelen van het topbelletje!

Vervolgens wordt de hengel in een stevige steun gezet en wordt de hengeltop goed op spanning gezet. Een topbelletje en/of elektronische trillingsmelder zijn dan wel zo handig zodat je ook hoort of de top beweegt bij een aanbeet. Meestal zal de hengel eerst diep doorbuigen om vervolgens terug te veren als de breeklijn breekt. Maar bij een grote meerval is de aanbeet soms zo hard dat de hengel geen kans krijgt om terug te veren en dan nog nauwelijks uit de steun te krijgen is!

Bij het eerste ochtendlicht gevangen. Deze had moeite om het breeklijntje te breken…

Lees meer over onderlijnen, speciale aasbevestiging en nog veel meer tips in het uitgebreide artikel in BEET juli/augustus die nu in de winkel ligt.

Nu verkrijgbaar in de boekhandel of neem een extra voordelig jaarabonnement