Een vaste hengel, het aanbod is tegenwoordig gigantisch. Zoveel verschillende firma’s met vaak diverse series en typen hengels. Hoe maak je een keuze voor de juiste vaste hengel? Logisch dat je als visser het overzicht verliest. Waar moet je op letten wanneer je jezelf op een nieuwe lange lat trakteert? We vroegen het drie experts: Eric van Otterloo van Sensas, Koen Vandermolen van Arca en meervoudig UK kampioen Engelsman Jon Arthur.
In dit artikel richten we ons op de ‘vijverhengels’ en hun eigenschappen. Hengels waarmee je grote vis kunt vangen op de steeds drukker bezochte karpervijvers, maar waarmee je ook grote brasem, zeelt en andere witvis kunt vangen.

Wat is de ideale vaste hengel?

Een terechte vraag is of een typische vijverhengel wel bestaat? Vroeger, toen was het makkelijk. Met de vaste hengel werd puur op witvis gevist, van karpervijvers was nog geen sprake. Met de opkomst van deze ‘commercials’ steeg de vraag naar sterkere hengels. Volgens Koen Vandermolen, pro-staffer bij Arca en vijverspecialist, zijn de vijverhengels op te delen in brasemhengels en karperhengels. “Deze moeten een zekere sterkte hebben en toch nog licht zijn. Sterk omdat je op vijvers op verschillende lengtes vist, voor de voerplek, net er achter of onder het kantje”.
vaste hengel

Je vist in vijvers toch ook op verschillende afstanden.

Sterkere hengels nodig!

Eric van Otterloo, een echt vijverbeest en vertegenwoordiger voor Sensas, beaamt dit en ziet dat op veel vijvers de pure brasemvisserij door uitzet van karpertjes zich ontwikkelt tot een gemixte visserij, met de noodzaak voor sterkere hengels. Ook Jon Arthur, meervoudig UK-kampioen, benoemt sterkte, maar ook flexibiliteit. “In Engeland heb je de ‘slapping’ techniek; hierbij laat je met de hengel het aas rondslingeren en op het wateroppervlak kletsen, dit trekt de aandacht van karper. Het zorgt echter wel voor grote druk op de hengeldelen.” Om snel te reageren op beten is echter ook een strakke hengel gewenst.
vaste hengel

Een strakke hengel is nodig om snel op aanbeten te kunnen reageren.

Aan deze eigenschappen moet een vaste hengel voldoen:

Sterk, licht en strak; dat zijn eigenschappen van een goede vijverhengel waar de drie experts het over eens zijn. Daarnaast zijn er natuurlijk ook persoonlijke voorkeuren, zoals een dunne diameter wanneer je bijvoorbeeld wat kleinere handen hebt.
vaste hengel

Dun, licht en strak zijn gewilde eigenschappen.

Om terug te komen op de eerste drie eigenschappen; door nieuwe technologieën worden hengels steeds strakker, lichter en sterker. “Zo gebruikt Sensas de Nanoflex technologie, waarbij het hars, dat om de carbonblank wordt gebruikt, zorgt voor een sterkere, strakkere hengel”, aldus Eric. Ook Jon benadrukt de constante ontwikkelingen in de carbonmatten en hars/lijm die voor de hengelbouw wordt gebruikt. Sterk, strak, licht en het liefst zo dun mogelijk; zo zien we de hengels graag. Volgens Koen is er altijd wel één eigenschap die iets minder is. De afgelopen 10 jaar zijn er echter enorme vorderingen geboekt om deze eigenschappen in één hengel te gieten.

Is licht en dun ook kwetsbaarder?

Over het algemeen kun je stellen dat een dunne, lichte hengel kwetsbaarder is dan een zwaardere hengel. Zo kent Jon genoeg vissers die bewust een top-range vaste hengel mijden en voor de grove karpervisserij een goedkoper model gebruiken. Toch gaat dun en sterk tegenwoordig samen, maar vaak gaat dit ten koste van het gewicht. “De hengel is simpelweg iets zwaarder, maar nog altijd prima als vijverhengel te gebruiken”, volgens Eric. Of een dunne hengel lekkerder in de hand ligt is een persoonlijk aspect en een punt waarover de neuzen nooit in dezelfde richting gaan staan. Een sterk argument voor een dunne hengel krijgt Koen vaak tijdens opendeurdagen te horen, waar hij veel vissers ontmoet die graag met de lange slag vissen en de montage dus over het hoofd inwerpen: “Een hengel met een dikkere einddiameter gaat veel meer wind pakken en zo de hengel afremmen, wat het inleggen er niet gemakkelijker op maakt.”
vaste hengel

Hoe de hengel in de hand ligt is natuurlijk erg persoonlijk. Koen zijn favoriete hengel is de Arca Inferno Carp.

Wat is de ideale lengte? Op vijvers ben je veelal afhankelijk van de reglementen, zeker tijdens wedstrijden. In België mag je veelal 10 meter, in Nederland 11,5 meter en in Engeland zelfs 16 meter uit de oever vissen.

Grote opening voor elastiek

Elastiek is bij de vijvervisserij essentieel om grote vis te kunnen landen. Koen vraagt zich altijd eerst af wat het formaat van de karpers is en stemt daar zijn elastiek op af. Vervolgens moet het elastiek soepel uit de top komen; vaak moet deze worden ingekort. “Hier worden de meeste fouten gemaakt. De opening moet groot genoeg zijn, zodat het elastiek zonder haperen eruit komt, maar ook weer terug gaat.” Naast de noodzaak van het inkorten levert dit volgens Eric ook nog een ander voordeel op: de ingekorte hengel wordt sterker. Jon voegt toe: “Een stijve top met een grote opening waar het elastiek gemakkelijk uitkomt, heeft, in tegenstelling tot een dunne soepele top, minder wrijving. De kans op hengelbreuk is aanzienlijk kleiner.” Door een interne bus te monteren loopt het elastiek soepeler.
vaste hengel

Een stijve top met een grote opening waar het elastiek gemakkelijk uitkomt, heeft, in tegenstelling tot een dunne, soepele top, minder wrijving.

Net zoals de meeste vissers monteert Jon het elastiek in de eerste 2 delen. Bij de vijvervisserij zijn dit de delen waar je de vis mee drilt en die dus het meeste te verduren krijgen. Een sterke topset is daarom essentieel. Voor degene die hun, bijvoorbeeld, 10 jaar oude hengel willen vervangen, gaat er een hele nieuwe wereld open. Doordat er meer carbon in plaats van glasvezel wordt gebruikt, gaat een hengel lichter en strakker aanvoelen en in sommige situaties is deze ook sterker.

Wat ga je met de hengel doen?

Zijn er nog meer aspecten waar je bij de aanschaf op kunt letten? Al onze experts hameren er op dat je de hengel kiest op basis van de visserij en wat je er mee gaat doen. Eric: “Indien je voornamelijk op vijvers vist waar dikke karper zit, dan is het aan te raden een hengel aan te schaffen uit de sterkste series. Vis je echter veel op gemengde vijvers, dan kun je er wellicht beter voor kiezen een hengel te kopen die wat lichter is, maar waar je met een andere topset toch prima een dikke vis mee kunt vangen.”
vaste hengel

Wanneer er dikke karpers zitten, kies dan een hengel uit de sterkste serie. Enkele van Eric’s favorieten zijn de Sensas Hulk 75 of Sensas Mammoth 74.

Koop je een pakket of juist niet?

Daarnaast kun je er vaak voor kiezen om de hengel in een pakket te kopen, waarbij meerder topsets en andere extra’s worden meegeleverd. Voor Jon is dit een pluspunt. “Topsets met een geïntegreerd side-puller systeem zijn ook erg handig, maar denk ook aan miniverlengdelen of interne busjes voor het elastiek. Tot slot is een betrouwbare firma met een goede service en reserve onderdelen ook een aspect waar je rekening mee kunt houden. Altijd fijn voor als er onverhoopt iets misgaat.”

Zo gaat de hengel langer mee:

1. MAAK DE BUSSEN SCHOON. Goed onderhoud verlengt de levensduur aanzienlijk. De bussen van een vaste hengel zijn volgens Jon, Eric en Koen het meest aan slijtage onderhevig. Maak de bussen aan de binnenkant goed schoon. Wanneer je tijdens het in elkaar steken merkt dat er zand tussen zit, negeer dit niet en maak het schoon. Doe je dit niet dan zal keer op keer het gruis en zand krassen maken en de boel aantasten.
2. GEBRUIK EEN AFSTEEKROLLER. Overigens scheelt het al om een afsteekroller te gebruiken, in plaats van de hengel over de grond af te steken. Zo pik je minder snel vuil op. Ook doppen, zogenaamde ‘skid bungs’, op de delen plaatsen helpt zand happen voorkomen.
3. GA IN BAD MET JE HENGEL. Om vuil en zand te verwijderen kun je de delen compleet onderdompelen in water. Je zou niet de eerste zijn die met zijn hengels een douche neemt. Ook zijn er speciale borstels verkrijgbaar waarmee je de binnenkant kunt schoonmaken. Het zou toch zonde zijn als een dure hengel het begeeft door nalatigheid, nietwaar?

Extra tips:

Koen: De hengel moet eerst en vooral goed in de hand liggen, je moet er toch uren mee vissen.
Koen: Ik zal nooit een stok kiezen met een fluor kleur. Dit heeft volgens mij alleen maar nadelen wanneer de zon schijnt en via schitteringen in het water doordringt.
Jon: Welke firma dan ook, ik zie zelden nog slechte hengels.
Eric: Persoonlijke voorkeur is erg belangrijk. Maar als jouw voorkeur uitgaat naar de allerlichtste hengel en je wilt die gebruiken op een extreme visserij (bijvoorbeeld karpers van 10 kg) dan zou ik de hengelkeuze toch eens heroverwegen.
[irp posts=”8339″ name=”Experiment feeder vs vaste stok”]
[irp posts=”14793″ name=”Ready to paste? Alles over het vissen met deeg (deel 1)”]