Het IJsselmeer stond vroege bekend om zijn enorme bestand aan ‘rode baarzen’. Een naam die refereert aan de vaak prachtig rood gekleurde vinnen. Dagen van 40 tot 100 stuk waren niet ongebruikelijk, totdat de visstand instortte door overbevissing en vervuiling. Maar inmiddels is dat ten goede veranderd en zwemmen er meer en steeds grotere wordende baarzen. We gingen een dag op stap met Yaïr Nauta, prostaffer van Predox en een echte baarsspecialist.

 Geen straf om met zo’n boot op pad te gaan…

Tekst: Arnout Terlouw, foto’s: Arnout Terlouw & Yaïr Nauta

Voor vandaag ziet het er goed uit met een windje NW 2 Bft. Dat zal geen nat pak worden… of toch? Terwijl ik met mijn camera in de hand over een plank loop naar de steiger, breekt die pardoes door midden. Gelukkig beland ik rechtstandig in kniediep water en blijft de camera droog. Yaïr kan na de eerste schrik zijn lachen nauwelijks inhouden. “Een paar dagen geleden liep er nog een Duitser overheen van 100 kg+, zonder problemen…” hoor ik hem zeggen.

De Willy Wonkers hangen klaar voor het echte werk… 

MOOI BEGIN

We varen eerst naar een stek toe bij de ingang van een haven, waar Yaïr een paar dagen terug nog een aantal dikke baarzen wist te strikken. Turend op zijn schermen wordt de bodem voor en naast de boot secuur gescand op vis. Het lijkt erop dat de vis verder naar binnen is gezwommen en daar zien we al snel meer aasvis en vangen een serie mooi baarzen. De eerste paar op kleine Willy Wonkers shadjes, maar een Keitech kreeftimitatie gevist met een C-rig doet het duidelijk beter. Mooie baarzen tot begin 40 cm, maar Yaïr is op zoek naar meer, naar groter… en dus verkassen we al snel weer naar buiten, naar een onderwaterrichel op het wijd tegen een ondiepte aan. Mooi moment om Yaïr tussendoor wat vragen voor te leggen.

Direct mooie baarzen…

Hoe belangrijk is die apparatuur, met name als het gaat om vinden van vis… Vis je nog wel eens op een stek waar je niets ziet?

Zonder zou ik niet meer gaan vissen! Nee, gekkigheid natuurlijk. Ook zonder apparatuur zou ik nog heus nog mijn vissen kunnen vangen, maar absoluut fors minder! Ik kan mijn vis tijd die toch al vrij schaars is ongekend efficiënt indelen. In een aantal minuten heb ik een stek compleet uitgescand en weet ik of het de moeite waard is om te blijven of om te vertrekken. Vissen op stekken die volgens mijn apparatuur visloos zijn is voor mij totaal zinloos geworden.

OPPORTUNISCHE ROVERS

Bij de kop van een strekdammetje krijg ik bij de tweede worp al een aanbeet, maar verder eerst niets tegen de stenen aan. Dat verandert op een wat dieper stuk meer in het midden. Op de shad lastig, maar met de C-rig met een kreeftje vangen we een paar mooie vissen, waaronder een vis van 46 en 48 cm voor Yaïr. Dikke, hoge vissen, zeker voor de tijd van het jaar. Ze komen hier niets tekort; spiering, bliek, alvers, grondels en ook zelfs platvisjes, zo vertelt Yaïr. Opportunistische rovers die baarzen. Als het moet leven ze van hun eigen broed…

Tot zover een deel van het artikel over IJsselmeerbaarzen dat je kunt lezen in de Beet Magazine (met special Boten & Motoren!) die nu in de winkels ligt. Met een abonnement kun je gewoon thuis blijven tot hij in de bus ligt. Klik hier voor een abonnement.