MARTIJN DEKKERS – Bij het woord ‘haai’ staan bij velen de haren recht overeind. De haai wordt geassocieerd met gevaar; niet geheel onterecht als je bedenkt dat er regelmatig haaiaanvallen in het nieuws voorbij komen. Toch zijn haaien niet zo gevaarlijk als je zou denken. Verspreid over alle oceanen en zeeën leven er meer dan 400 soorten haaien. Nog geen 10 daarvan zijn gevaarlijk voor de mens. De overige soorten bijten alleen van zich af wanneer ze zich bedreigd voelen.

Langs de Nederlandse kust komen maar een paar soorten haaien voor; de ruwe haai, de gladde haai, de gevlekte gladde haai en de hondshaai zijn de meest voorkomende. Van deze haaisoorten worden de gladde en gevlekte gladde haai het meeste gevangen. Beide ongevaarlijk en geheel tandloos. Ze eten enkel slakjes, wormachtigen en schelpdieren, die ze vermalen met keeltanden achter in de keel. Wat begon met een toevallige vangst een jaar of tien geleden, is tegenwoordig uitgegroeid tot een gerichte visserij op en aan zee in de zomer.

Een alles-of-niets visserij

De visserij op haaien is een visserij van alles of niets. Net als bij het vissen op karper en snoek kan een vis de beloning zijn voor het lange wachten. Vissen op haaien vanaf de kant is geduld hebben. Voordat ik het spelletje echt goed door begon te krijgen was ik al een heel seizoen verder. Dat seizoen stond in het teken van proberen, testen, blanken, verspelen en nieuwe lijnen knopen. Het seizoen erop ging het al stukken beter en tegenwoordig mogen we helemaal niet meer mopperen over de resultaten.

Wat voor hengel, molen en lijn?

Wie op haaien wil vissen vanaf de kant moet in het bezit zijn van een stevige strandhengel, een dito molen en een robuuste hengelsteun. De molen moet gevuld zijn met 16/00 tot 20/00 dyneema lijn. Nylon ben ik zelf geen voorstander van met deze visserij. Er moet nu eenmaal ver geworpen worden en een dunne dyneema lijn werpt beter dan een dikke nylon lijn. Zonder voorslag hoef je niet te werk te gaan. Haaien weten ieder obstakel te liggen en zwemmen er direct heen, je hoofdlijn is niet opgewassen tegen mossels, oesters of andere scherpe uitsteeksel onder water. Een voorslag van 55/00ste nylon volstaat prima.

haai vanaf de kant

Vissen zonder voorslag? Dan kun je net zo goed thuis blijven…

Hoe ziet de haaimontage er uit?

De montage is super simpel. We vissen met een wapperlijn van 150 centimeter en 60/00 dik. Deze kan op verschillende manieren bevestigd worden. De gemakkelijkste is met de speciale clipjes waarmee je hoofdlijn, onderlijn en lood aan elkaar bevestigd, verschillende merken leveren deze clips. Bovenaan bevestig je de hoofdlijn, onderaan het ankerlood en in het midden de onderlijn.

haai vanaf de kant

Handige clipjes voor een haaimontage.

Aan de onderlijn komt een stevige haak, de maat pas je aan op het aas dat je gebruikt. Als aas gebruik je het beste steekzagers of krabben. Reepjes inktvis kan ook nog wel eens werken. Om je aas niet van de haak te werpen en om de haak in de juiste positie te houden, bind je het aas vast op de haak. Dan weet je zeer dat de kans van inhaking optimaal is bij een aanbeet.

haai vanaf de kant

Prima haken om mee op haai mee te vissen! De Gamakatsu SC15 en F314, beide in maat 2/0.

HAAI VISSEN AAS

Het vastbinden van aas is een belangrijk aspect bij de visserij op haai!

Hoe ver en diep moet je vissen?

Wanneer de steun opgesteld staat geef je het lood een ferme zwieperd. ‘Hoe verder, des te beter’ is het motto op de meeste stekken. Je moet nu eenmaal een waterdiepte van 5 meter of meer zien te bereiken. Het is dan ook verstandig om rond het lage water te vissen, dan ligt het diepere water dichter bij de waterlijn. Daarna zet je de hengel op de steun en kun je niets anders doen dan afwachten.

haai vanaf de kant

Blanken hoort zeker bij het vissen op haaien, echter de beloning is groot wanneer je een mooie haai weet te vangen! En dat ze groot kunnen worden is een ding dat zeker is, vissen van 100 cm en meer zijn ook vanaf de kant geen uitzondering…

Waar kun je haai vanaf de kant vangen?

Stekken zijn langs de gehele Zeeuwse kust te vinden. Op bijna ieder strand en op de meeste dijken maak je kans op een haai.

  • De bekendste stek is toch wel Zoutelande
  • De dijken rond Neeltje Jans. Deze stek is overigens niet de gemakkelijkste stek, het ligt hier werkelijk bezaaid met stenen
  • Domburg en Dishoek leveren ook regelmatig een mooie haai op.

Ook interessant voor jou:

[irp posts=”18559″ name=”SHARKATAG 2019: Haaien vangen voor onderzoek!”]

[irp posts=”7902″ name=”Zeeuwse gepen”]