MARTIJN DEKKERS – Een update vanuit Noorwegen, vandaag dag 3 van het Hart Heilbot Fishtival.

Op dag drie ga ik met vader en zoon de Jong op pad. Dit is alweer hun derde vistrip bij Visreis.nl, maar een eerste groepsreis. Het is hun eerste heilbot ervaringen, een groepsreis met begeleiding is dan een prima keuze natuurlijk!

We spreken om 7.30 uur af op de steiger. Het valt op dat de helft van de boten alweer uitgevaren zijn. Wellicht aangewakkerd door de mooie foto en spannende verhalen op de app of misschien door de afnemende wind wat het vissen iets gemakkelijker zal maken.

We beginnen met het inrichten van de boot en het maken van een plan-de-campagne. Als snel wordt het duidelijk dat Naud nog een heilbot wilt vangen, hij heeft gisteren zijn eerste gevangen en bleek onder de indruk van deze beresterke vechtersbaas. We besluiten ons vooral te richten op een van de vele platen die in dit gebied te bevinden zijn. Tussendoor driften we hier en daar over een steil talud om te kijken of we wat kabeljauw te pakken krijgen, dat is meer de wens van vader Henk.

Over de vangsten tot laat in de middag kunnen we kort zijn, die waren slecht. We hebben er echt alles aangedaan, shads, dode koolvis, gul, pilkers, niets hielp. Hier en daar een visje met een leuke uitschieter tegen de tranen.

Om 15.55 uur bereikt het water zijn hoogste punt, iets later komt er dan de stroom weer in, onze laatste strohalm. Naud stelt voor naar een hoekje in de luwte te varen. Even afvissen zonder gedoe en dan terug naar het huisje. Na wederom 30 a 40 worpen zien we de eerste glimp van een heilbot. Hij volgt mijn shad tot aan de boot en draait vliegensvlug weer om. Nu staan we op scherp zou het er dan toch nog inzitten vandaag?

Naud wisselt snel naar een witte shad en krijgt op half water een typische zachte tik op zijn shad, hij weet rustig te blijven en draait de shad langzaam door, de top buigt langzaam naar het water, de druk wordt groter en dan ratelt de slip als een malle. Eindelijk, eindelijk hebben we die felbegeerde heilbot te pakken. Het is geen reus, maar met zijn 84 cm gaf hij prima sport op een spinstok en wat zijn we er blij mee zeg!

Heilbot voor Naud

Al snel volgt er nog een mooie kabeljauw voor zowel Henk als Naud. De koek is hier nog niet op, we voelen het aan alles, maar toch is de dag voorbij. Om 8 uur is het donker en moeten we binnen zijn, dat redden we net.

Voor ons was het een moeilijke dag en dat geldt voor meerdere boten. Haast allemaal hebben ze het zelfde verhaal. Hard werken, tegenvallende resultaten. Veel volgers, aanbeten en net zoveel losschieters, wat waren ze voorzichtig op de meeste stekken zeg. Statistisch gezien hebben we ten opzichte van gisteren behoorlijk goed gevangen. Met een totaal van 30 heilbotten hebben we de dag van gisteren overtroffen, alleen  in verhouding tot de aanbeten viel het gewoon wat tegen. Wat zal er gebeuren als deze vissen wel los zijn en wel vol overtuiging bijten, dan heeft iedereen waarschijnlijk een topdag!

Toch zijn er ook een paar boten die goed hebben gevangen en zelfs een die echt een topdag heeft beleeft. Team fireball had gisteren een mooie dag en vandaag weer. Zij wisten drie heilbotten te vangen en nog wat mooie koolvissen. Het team van John Beun spande qua heilbotten wel echt de kroon, 11 stuks maar liefst, dat tikt lekker aan natuurlijk. Zij hebben dan ook veel ervaring en kennen elkaar goed. Ze zijn prima op elkaar ingespeeld en hebben veel lol samen, twee belangrijke ingrediënten om mooie dagen te beleven.

Jan Ruigrok met een beste kabeljauw

De absolute topdag beleefde Jan Ruijgrok en zijn maat, hou je vast: drie heilbotten grootste 117, een hele zwicht grote kabeljauw met zes meter vissen tot 112 cm, een pak grote koolvissen waar je U tegen zegt en een mega lom waarvan veel vissers niet eens weten dat ze zo groot kunnen worden. Jan ben ik vaker tegen gekomen in Noorwegen, hij kan een behoorlijk potje vissen en zijn maat idem. Tel daarbij op dat ze ook de boot meer dan prima onder controle hebben, zeebenen en een goede inzicht op potentiële stekken. Dan kan je dagen als deze verwachten!

Tot laatste hebben we dan ook nog onze enige Belgische deelnemer, Marc Decaboter. Het vangen van een heilbot was zijn grote wens, die wens kwam vandaag uit. Chapeau Marc, van harte met deze mooie vangst!

Morgen nog minder wind, nog meer stekken bereikbaar, nog meer dromen en nog minder slaap…..