MARTIJN DEKKERS – Ook vandaag weer een update vanuit Noorwegen, enigszins vermoeid heeft Martijn toch weer een verslag voor ons op de mail gezet.

Na de lange dag van gisteren ga ik even langs bij de groep van John Beun, ik sta ingepland om vandaag met hen mee te varen, maar dat moet eerst overlegd worden. Deelnemers van het heilbot fishtival zijn namelijk niet verplicht om begeleiding mee aan boord te nemen. Wie geen hulp nodig acht kan gewoon zonder Joris, Lars of mij uitvaren. Het is een service die wordt geboden door Visreis.nl, geen verplichting!

Martijn weet zelf ook een visje te vangen

Ondanks de volle bezetting op de boot mag ik van Ed, Andre, Henk en John gewoon mee. Vijf personen op de boot is veel, dat weten we alle vijf. We spreken dan ook af dat ik zo min mogelijk mee aan boord neem. Mijn camera’s, fototoestel en wat eten en drinken is al dat ik bij me heb als ik om stipt 6 uur aan boord stap.  Ervaring genoeg op deze boot, kan ik me lekker bezig houden met fotograferen en filmen. Uiteraard kan ik tussendoor ook vissen, daarvoor leen ik een heerlijk setje van John.

We varen een uurtje naar het einde van een fjord. Onderweg vangen we nog een glimp op van een walvis. De jacht naar aasvissen duurt niet lang, de dag gaat beginnen. Gisteren wisten ze hier elf heilbotten te vangen, of dat vandaag gaat lukken valt te bezien. Uiteraard hopen we allemaal dat we ons de dubbele cijfers in vissen, maar gisteren was gisteren.

De eerste heilbot meldt zich direct, binnen een minuut na aankomst al. Dat blijkt dan ook direct het startschot van een ongelofelijke ochtend te worden. De ene na de andere heilbot vergrijpt zich aan de shad. De meeste aanbeten beginnen met het plukken aan de staart om vervolgens vol over de shad te schuiven.

In tegenstelling tot gisteren blijven de aasvissen onaangeroerd. De heilbotten lijken ze echt niet te willen. Tijdens de ebstroom gaat het hard, heel hard met de aanbeten. Met het weg vallen van de stroming vallen ook de aanbeten weg.

De koolvissen die er heel de dag al voor niets bij liggen leveren dan weer wel vis op. Zo staan we rond het middag uur op 14 heilbotten en dat is echt een heel mooi aantal. We vissen tegen beter weten lekker door op deze stek.

Het is gezellig, we liggen niet in de wind en we weten dat de heilbotten ergens tegen de bodem liggen te wachten. Met de stroming komen ook de aanbeten weer wel. Die stroming komt helaas later dan verwacht, even op een diepere stek in de hoop een grote kabeljauw te vangen dan maar. Even weer wat actie zou leuk zijn.

Helaas komt de stroming niet meer terug en blijft de stand van 14 heilbotten tot het einde van de dag staan, maar we zijn dik tevreden natuurlijk!

Over de gehele linie zijn er meer heilbotten dan gisteren gevangen. We komen op een totaal uit van 42 heilbotten vandaag. Daarbij zitten twee echt grote vissen, Lars Nieuwenhoff 145 cm en Otto Wijnands wist een exemplaar van 180 cm te vangen.

Uit het niets schuift deze mega heilbot over zijn gehaakte koolvis. De haak pakt gelukkig vlees in een stevig deel van de bek en het getouwtrek is begonnen. Meerdere keren zwemt deze heilbot terug naar de bodem en Otto heeft af en toe niets in te brengen.

Ze weten deze vis uiteindelijk moe te krijgen en naast de boot te leggen. Otto, van harte met deze brute vis, je staat voorlopig op de eerste plaats! Er zwemmen grotere vissen rond, ze zijn al gezien tot vlak onder de boot, het kan dus allemaal nog veranderen…

.

Ook zijn er weer de nodige grote kabeljauwen, koolvissen en lommen gevangen. De meeste boten hebben redelijk tot goed gevangen. Een paar boten hebben verkeerd gegokt qua stekken of getij. Zo weet het team fireball de vis maar moeilijk te vinden vandaag en de vissen die ze wel weten te vinden stoppen om onverklaarbare redenen met azen. Dat kan altijd en overal gebeuren, het overkomt ons allemaal. Die zijn wellicht morgen weer aan de beurt.