MARTIJN DEKKERS – Alweer Dag 5 van de zesde editie van het Hart Heilbot Fishtival 2021, Martijn praat ons weer bij in deze op 1 na laatste update.

Als we op dag vijf de haven verlaten worden we eindelijk eens getrakteerd op het zonnetje, hij is wat waterig, maar hij is er!

Marc, Arne en Leon staan al te wachten als ik om iets na 7 uur bij de boot aan kom lopen. Arne en Leon hebben samen geboekt voor deze trip, Marc heeft alleen geboekt. Op een groepsreis als deze kan je er voor kiezen om gekoppeld te worden aan andere vissers. Het grote voordeel hiervan is dat je deelt in kosten voor de accommodatie en in de benzine. Ook kan je erg veel van elkaar leren en in de praktijk zien we dat hier vriendschappen ontstaan en deelnemers samen een volgende trip boeken, soms jaren achtereen!

Ook vandaag is er weer een duidelijk doel: heilbot, hoe kan het ook anders op een heilbot festival zou je zeggen. Toch liggen de wensen van de deelnemers uiteen. De ene groep heeft zijn zinnen gezet op koolvis, andere op kabeljauw, maar de meeste toch echt wel op die heilbotten. Soms zitten deze vissoorten bij elkaar in de buurt en kan je in een drift met een beetje geluk een triple halen, maar wie specifiek op één soort wilt vissen doet er beter aan daar ook de hotspots voor te zoeken.

Door de regel zoek je voor heilbot ondiepe platen op, liefst ergens tussen de 20 en 45 meter. Afwijken van de regel kan altijd natuurlijk, dat levert soms mooie verassingen op. De heren van vandaag wisten afgelopen week al heilbot te vangen op een stekje dicht bij de haven. Na het vangen van de aasvissen zijn we daar dan ook begonnen. Het weer is echt verbazend lekker, aangename temperatuur en geen wind.

 

 

Na een aantal driften en geen beet te hebben gezien besluiten we toch maar naar buiten te varen. Het weer laat het toe en buiten, of bijna buiten maak je net iets meer kans op een serieuzere vis. Na drie kwartier varen leggen we de boot stil op een ondiepe plaat. We bekijken de drift, corrigeren die en de aasvissen en shads kunnen te water. De drift is maar net op gang als Arne met een kromme hengel staat, heilbot nummer één doet zijn best bij de bodem te blijven, tevergeefs. Arne mag poseren met een mooie negentiger, wat een start.

 

Deze heilbot voldoet ruim aan de minimummaat en gaat mee voor consumptie. Als we alles weer op orde hebben gebracht en de lijnen overboord hangen wordt het tijd voor een boterham. Toch zal die even moeten wachten, Arne hangt alweer in de hengel en nu is het echt een beste vis. Arne moet naar de andere kant van de boot lopen om de vis onder controle te krijgen, maar daar gaat het helaas mis. De vis ontdoet zich van de haak, we staan er alle vier verslagen bij.

Dit ruikt naar meer natuurlijk! We besluiten eerst wat extra aasvissen te vangen en dan hier een aantal driften te maken om te kijken wat er nog in de trommel zit. Wat we niet weten is dat we bij terugkomst op de stek eigenlijk voor de rest van de dag uitgeschakeld worden. De wind steekt uit het niets op, de drift verloopt geheel anders en de perfecte dieptelijnen krijgen we niet meer te pakken. We gaan van hoekje naar hoekje en dat levert ons een rit op door een aardige bak wind. Er zit niets anders op dan door te bijten en naar rustiger water te varen.

Over de rest van de dag kan ik kort zijn, we hebben nog even kunnen vissen, maar het leverde helaas niets meer op.

Ondertussen stromen de foto’s op de groeps-app binnen, 10, 20, 30 heilbotten worden er gevangen tijdens onze rit en het loopt alleen nog maar op. 40, 50 en zelfs 60 heilbotten schat ik zo in. In de avond blijken er maar liefst 63 heilbotten gevangen te zijn. Wat dan weer het totaal voor deze trip op meer dan 150 zet!!  Niet iedere boot heeft ze weten te vinden, maar wie ze vond kon echt aantallen vangen. Er waren ook vandaag weer boten met meer dan tien heilbotten en dat waren niet enkel kleintjes.

Zo wist Ed van de groep Beun een pracht exemplaar vangen van 143 cm te vangen. Het verhaal hier achter is wellicht net zo mooi als de vangst. Ed lacht het laatst zeg maar…

John Jansen

 

De vis van Ad Waterschoot was met zijn 161 cm toch wel de grootste van de dag. Ad hoeft niet meer naar de sportschool deze week, dat is duidelijk.

 

Ook passeren er nog wat dikke kabeljauwen de revue, we hebben al wat mooie gezien deze week, maar de twee toppers van vandaag doen de meeste vissershartjes wel even wat sneller slaan, die van mij wel allenzins.

Henk trok een hele dikke kabeljauw van 116 cm naar boven, maar Pieter van Esschert spande de kroon met een mega vis van 138 cm, die zal daar nog wel een tijdje van nagenieten denk ik.

Joris weet dat je tijdens het fileren van een heilbot of welke vis je dan ook gaat fileren, even in de maag moet kijken. Dat leert je iets over het dieet van de vis. In zijn gevangen heilbotten zaten krabben in de maag, stevige dikke en harde krabben. Toevallig krijg ik net na onze ontdekking een appje binnen van iemand op een andere locatie in Noorwegen die hetzelfde aantrof vandaag. Dus, mocht het even wat minder zijn met de vangsten, kijk eens of je aan krabben kan komen….

 

Morgen is het alweer de laatste dag voor vertrek, we kunnen vissen tot ongeveer 16 uur, afhankelijk van hoe ver je vaart. Ik ben benieuwd wat de dag voor mij gaat brengen. Iedere dag op een andere boot met andere mensen is leuk, spannend, gezellig, maar ook iedere dag weer aanpassen. De ene dag is het hard werken, de andere dag wat harder vissen….

 

Martijn.