VISTD- De hitte van de zomer is voorbij, de bladeren krijgen kleur en de donkere wolken verraden de eerste herfststorm. Ook onder water verandert er een boel. Waterplanten sterven af, de temperatuur zakt en de vis reageert daarop. Aasvis verplaatst zich richting hun winterverblijf en de baarzen profiteren daarvan. Baars begint zich vol te vreten van dit overvloedige voedsel dat beschikbaar is na de productieve zomermaanden.

TERUGBLIK NAAR DE ZOMER

In de zomer kun je overal vis verwachten: vis ligt verspreid, verplaatst zich enorm snel en er zijn grote hoeveelheden kleine aasvis voorhanden. Aan bijna alle oevers vind je wel aasvis. Maar kantvisserij op grote baars kan lastig zijn. Kleine baars is over het algemeen overal wel prima te vangen, maar die echt grotere vissen lijken wel verdwenen. Om deze vissen te vinden, moet je in de zomer doorgaans erg veel meters maken. En dan ook nog eens voornamelijk in de vroege ochtend- en late avonduurtjes.

In dit jaargetijde is vroeg ook écht vroeg en de avondschemer begint ook pas laat. Het is een leuke periode om veel hotspots op een dag af te vissen, maar het vergt wel veel energie en de nodige inspanning. Door het warme water en lagere zuurstofgehaltes zijn grote vissen passief. Die hebben namelijk veel zuurstof nodig. Dit alles verandert wanneer in de nazomer de eerste koude regenbuien vallen, het water afkoelt en de zuurstofwaarden weer stijgen. Dit is de trigger voor de grotere baarzen om actiever te worden en te gaan vreten. Een mooie periode ligt in het vooruitzicht…

NAZOMER EN VROEGE NAJAAR

We spreken over de maanden september en oktober. De eerste tekenen van de herfst laten zich zien in de vorm van koude regenbuien, afstervende waterplanten en forsere aasvissen. Het speldaas is verdwenen en is doorgegroeid naar wat grotere aasvissen. De aasvis is eindelijk weer goed te imiteren met ons kunstaas. Deze visjes groeperen zich voornamelijk rondom de klassieke hotspots. Stekken met veel stroming door een versmalling, sluiscomplex of bijvoorbeeld pontjes zijn echt de plekken waar je deze grote groepen aasvisjes zal vinden. Het is dan ook niet meer dan logisch dat de hongerige baarzen en ook steeds grotere baarzen deze plekken snel hebben gevonden. Door de aanwezige stroming zijn de aasvisjes makkelijker te belagen. Grote groepen baarzen, vaak ook van mooi formaat, jagen hier op de aasvis en zijn uitstekend te bevissen.

De vroege herfst is echt een periode van overgang. Je kunt vissen met zowel de hele snelle zomertechnieken vangen, maar ook de tragere technieken die je in de winter zou toepassen. Het is daarom een uitstekende periode om jezelf nieuwe technieken aan te leren. Heb je de baarzen eenmaal gevonden, dan kun je er namelijk vanuit gaan dat je veel actie krijgt. Zo krijg je snel veel vertrouwen in nieuwe technieken, iets waar je in de winter zeker profijt van gaat hebben.

Heb je nog nooit met de Carolina rig of met tubes gevist? Sla nu je slag! Naarmate het kouder wordt, focussen we ons steeds meer op hotspots. Die hotspots heb je misschien in de nazomer al kunnen ontdekken en hier zal steeds meer vis naar toe trekken. Op deze hotspots blijven we vaak wat langer staan dan in de warmere maanden. Hier vissen we vaak al wat trager, en blijven we wachten op de korte bijtmomenten. Soms kan een wolk voor de zon al genoeg zijn om de vis te triggeren om opeens volledig aan het vreten te slaan. Op dit soort stekken weet je dat de vis er ligt, maar staan ze soms gewoon uit. Zorg dat je er bent en wacht op die korte bijtmomenten, dat gaat je zeker mooie vis opleveren.

NAZOMER TACTIEKEN

In de nazomer is vis nog vaak in beweging, zoals je gewend bent in de zomer. Blijf dus niet te lang hangen op je stekken, maar verplaats je snel. Vis je bijvoorbeeld kribben af? Maak dan een worp of 10 en loop door naar de volgende krib. Gebruik snelle technieken en vergeet ook niet verschillende waterlagen af te vissen. Baars hangt in de nazomer en herfst vaak halverwege de waterkolom
en is er niet vies van een aasje van een paar meter afstand te komen halen. Wissel ook regelmatig van techniek. Op sommige momenten kunnen ze toch kieskeurig zijn en bijvoorbeeld een shadje volledig negeren, maar helemaal los gaan op tailspinners. Blijf dus variëren en bijt je niet vast op één techniek.

Twitchbaits zijn soms onverslaanbaar, ook onder ruige omstandigheden.

MEER LEZEN? | Het volledige artikel Herfstbaarzen van VISTD kun je lezen in Beet september.

BEET SEPTEMBER LIGT NU IN DE WINKEL OF BESTEL  EEN VOORDELIG JAARABONNEMENT