JAN VAN SCHENDEL – Op het complex van Toms Creek liggen bij dit schrijven (zomer 2020) maar liefst elf verschillende vijvers. En er liggen enkele hele bijzondere watertjes bij! Je kunt hier dan ook echt bijzondere vissoorten vangen. Ik ging aan de slag op één van die speciale vijvers.

Ik had Tom’s Creek , gelegen nabij Lelystad, al enkele keren eerder bezocht. Telkens ging het dan om de karpervijver waar ik een wedstrijd viste. Een ding viel me dan telkens weer op: de hele groepen met vissers die zich zowel s’ morgens als in de middag verzamelden op het complex. Echt niet meer normaal!

Vissen op Toms Creek

Veel terugkerende bezoekers, dan weet je dat het een goed vijvercomplex betreft!

Ja, er kwamen vissers voor de karpervijver, maar verreweg het grootste gedeelte van de bezoekers waren simpelweg gewoon vissers (lang niet altijd ervaren of zo) die een dagje langs het water wilde beleven en die als het even kon een of enkele bijzondere vissen wilden vangen.

Welke soorten kun je op Toms Creek vangen?

Even een opsomming van de vissoorten die hier rondzwemmen. Je kunt hier meervallen vangen (zowel de Europese als de Afrikaanse versie), schubkarpers, spiegelkarpers, graskarpers, F1’s, tillapia, black bass, striped bass, forel, zalmforel, diamant-, Siberische-, stellatus- en Adriatische steuren en nu zelfs ook kwiekwie’s (een vis in de meervalfamilie die vaak in Suriname gevangen wordt). Prachtig!

Meerval vangen Toms Creek

Prachtige meerval om eens aan de vaste hengel te vangen.

Ik kan me dan ook heel goed voorstellen dat dit vispark in een hele grote behoefte voorziet. Onder normale omstandigheden vangt iedereen hier ook wat en ja als dat gebeurt is vissen leuk natuurlijk!!

Beginnen met vissen?

Het kan bijna niet anders of een dagje vissen hier smaakt naar meer. Wat me hier opviel was hoeveel jonge kinderen ik zag met hun ouders en die natuurlijk helemaal enthousiast werden wanneer ze een vis wisten te vangen. Het kan toch bijna niet anders of tussen deze jonge vissers van nu zitten weer onze vissers voor de toekomst? Wat nou kinderen willen niet meer vissen. Kijk hier maar eens een dagje rond en je komt vanzelf op andere gedachten. Vooral beginnende vissers moeten simpelweg iets kunnen vangen, daarmee staat of valt alles.

Voor het hele gezin

Het vissen hier kan echt een leuke familiedag uit zijn voor het hele gezin. Pal tegen het complex ligt er zelfs een flink strand waar het bij warm weer natuurlijk prima toeven is, terwijl de vissers van het gezin hun hobby uitoefenen.

Strand bij Toms Creek Bovenwater lelystad

Alle benodigde materialen zijn te huren of te koop en natuurlijk is er ook een hapje en een drankje te bestellen, zelfs vanaf de visstek.

Toms Creek winkel

Surinaamse meervalsoort

De laatste nieuwe toevoeging vond ik misschien nog wel het meest bijzonder en zoals duidelijk te zien was, in wat voor een behoefte voorziet dit wel niet??!!

Vissen op Toms Creek

Op Tom’s Creeck komen veel bezoekers uit de Surinaamse gemeenschap en speciaal voor hen is er een sloot aangelegd waarin kwiekwie’s rondzwemmen, een meervalsoort die blijkbaar veelvuldig voorkomt in Suriname.

Vissen op Toms Creek

Prachtig wanneer je dan hele Surinaamse familie’s ziet die juist daar aan het vissen zijn. Echt super bedacht dit!

PRAKTISCHE INFO

Aantal visplaatsen: een commercial carp vijver met 16 dubbele stekken, waar eventueel met 2 personen vanaf gevist kan worden. Op het hele complex, 6 avonturenvijvers en 4 forelvijvers, kunnen tot ruim 200 personen tegelijk vissen.

Tarieven: een dag vissen op de karpervijver kost € 16, op de avonturenvijver € 25.

Aanvullende info: Toms Creek is een prachtig vormgegeven park met 11 visvijvers midden in de natuur vlakbij de Oostvaardersplassen. Voor groepen of bedrijven zijn arrangementen te boeken bestaande uit een groepsactiviteit (vissen, outdoor of een workshop) in combinatie met een uitgebreide vis-/vleesbarbecue of buffet. Op het park staat een sfeervolle Lodge met breed overkapt terras – met een divers aanbod aan (warme) snacks, drankjes en dagmenu – en een prachtig uitzicht over het vispark.

Adres & contact:

Uilenweg 2c, 8245 AB Lelystad

06 57391850

www.tomscreek.nl

restaurant bij Toms Creek

Een hapje en drankje doen op het terras, maar ook wordt er eten en drinken tot op je stek gebracht!

Vissen op Toms Creek: mijn visdag

Ik kwam hier natuurlijk ook om zelf te vissen en om, als het even kon, ook bijzondere vissen te vangen. Met name steuren en (Europese) meervallen hadden mijn interesse vandaag maar enkele karpers waren natuurlijk ook meer dan welkom.

De uitdaging voor vandaag lag hem in het feit dat ik ging vissen met de vaste stok, terwijl hier verder vrijwel alles gebeurt met werphengels. Geen probleem hoor, ik wist alleen wel dat ik hier niet met mijn standaardspulletjes hoefde aan te komen

Welke hengel, elastiek en lijn heb je nodig op Toms Creek?

Ik wist dat hier bijzonder grote vissen rondzwemmen en dus had ik me daarop qua materiaal aardig aangepast. Allereerst een oerdegelijke hengel. Nou, de JVS Titan lijkt wel voor dit soort visserij gemaakt. Wel had ik de hengeltop eruit gelaten en had ik de elastiek door het normaal 2e en 3e hengeldeel gemaakt. Die elastiek was dikker dan ik ooit eerder heb gebruikt, namelijk een Rive hollow Elastic van 4,5 mm.

Verder gebruikte ik een 35/00 mm nylon als hoofdlijn met daaronder een 30/00 mm onderlijn. Je zou zeggen dat je met dit soort materiaal een olifant uit het water zou moeten kunnen trekken.

Mijn eerste aanbeet

Wie schetst dan ook mijn verbazing dat ik de eerste vis die ik haakte na een minuut of vijf verspeelde omdat hij de onderlijn wist te breken! Dat was echt een vis zoals ik nog maar zelden ooit eerder gehaakt heb dus ik baalde als een stekker om eerlijk te zijn.

Ik heb de vis nooit gezien en kan me bijna niks anders voorstellen als dat het een grote meerval moet zijn geweest en dat de tandjes uiteindelijk de onderlijn hebben gebroken. De vis was trouwens gewoon maar amper te stoppen. Wat een kracht ontwikkelde die vis!

Vissen op Toms Creek graskarper

Na die verspeelde eerste monstervis volgt een graskarper.

Welk aas werkte het beste?

Het begin was zeker niet zo gemakkelijk en het duurde nog een tijdje voordat ik mijn eerste vis ving, een graskarper. Daarna volgden nog enkele schub- en spiegelkarpers die ik stuk voor stuk ving met 6 mm pellets, zowel op de haak als gevoerd. Allemaal kerngezonde en oersterke vissen trouwens.

Karper vangen op Toms Creek

Vissen op Toms Creek: stuk voor stuk gezonde vissen.

Juist omdat op dat moment de steuren en meervallen nog ontbraken besloot ik om wat ander aas te halen. Nou, dat levert absoluut in de shop geen enkel probleem op en ik gebruikte hierna een selectie van stukjes kaas, verschillende soorten vis (waaronder zure haring zelfs) en ook wormen. Ik heb van alles op de haak gehad maar uiteindelijk werkten de pellets eigenlijk het best.

Steuren en meervallen vangen

Eigenlijk vanzelf arriveerden de steuren en ook de meervallen gewoon. De karpers had ik stuk voor stuk al gevangen toen ik de eerste meerval ving en de steuren kwamen weer een tijdje daarna.

Vissen op steur Toms creek

Ik heb geen idee of dit soort vissoorten elkaar verdringen van een voerplek volgens de “wet van de sterkste”, zoals je vaak ziet in de natuur. Maar het was in ieder geval opvallend dat de verschillende vissoorten na elkaar gevangen werden en niet door elkaar heen.

Hoe heb ik gevist op Toms Creek?

De vismanier was overigens relatief simpel. Al het lood bij elkaar pal boven de onderlijn. Ik besloot uiteindelijk om styl-loodjes te gebruiken. De inkeping van kleine maten in loodhagels zijn simpelweg maar amper diep genoeg om op een 35/00 nylon te zetten.

Toen ik de grote vis waarover ik net schreef verspeelde was ik niet alleen de onderlijn kwijt maar ook alle loodhagels op de lijn. Vandaar dus de styl-loodjes. Ik zorgde er verder voor dat de haakpellet net op de bodem lag tijdens het vissen en verder voerde ik regelmatig wat pellets bij. Dezelfde 6 mm pellets als die op de haak. Er zit hier namelijk ook volop kleine vis en die wilde ik vandaag echt vermijden.

Wat een vis!

Hoewel het er in eerste instantie nog iets anders uitzag werd het een absolute top-visdag met zowat alle vissoorten gevangen die ik wilde vangen vandaag. John Huussen en ik hadden al enkele Siberische en Adriatische steuren en zelfs een heuse stellatussteur gevangen maar de laatste, door John gehaakte (dat flikt hij telkens weer) vis van de dag werd ook de absolute vis van de dag.

Steur vangen op Toms Creek

Een prachtige diamantsteur van zo rond de anderhalve meter die toch wel zo’n 13 of 14 kilo woog. Wat een schitterende vis!

Tip: boek je visdag!

Om zo een vis te landen heb je wel even wat tijd nodig natuurlijk maar nooit leek het erop tijdens de dril dat deze vis het materiaal ging breken en dus ben ik alleen nog maar meer benieuwd geworden naar wat er eerder die morgen aan de haak heeft gevangen, maar goed.

Tom’s Creeck voorziet absoluut in een enorme behoefte binnen onze sport. Er zijn hier dan ook heel wat dagen dat er gewoon honderden bezoekers zijn, verdeeld over de verschillende dagdelen. Een dagje uit hier op dit park is echt de moeite waard maar zorg er wel voor dat je deze dag vooraf boekt. Zeker tijdens de zomermaanden en andere vakantieperiodes voorkomt dat teleurstellingen.

Toms Creek wordt nog groter!

Dit is al een groot viscomplex op dit moment en het gaat in de toekomst nog veel groter worden. Ik begreep dat er een vergunningsaanvraag loopt voor nog enkele visvijvers en dat sluit ook perfect aan bij deze locatie.

Je hebt in de onmiddellijke omgeving de Oostvaardersplassen en eigenlijk is de gehele omgeving hier bij uitstek geschikt voor allerlei soorten van recreatie. Een meer perfecte ligging van dit vijvercomplex is dan ook niet te bedenken.

LEES OOK:

Alles over het vissen op visvijvers en commercials