ANDRÉ MIEGIES – Winde… Er zijn niet zo veel vissers die deze uit de kluiten gewassen ‘roofvoorns’ gericht belagen, maar degenen die dat wel doen zijn er gek op. Deze soort kan namelijk op veel verschillende manieren bevist worden: met de spinhengel, feederhengel, vlokhengel, vliegenhengel, maar ook met de centerpin. In deze bijdrage vertelt André Miegies over zijn fascinerende visserij op deze bijzondere vissoort.

Al heel vroeg in het jaar, zo eind januari begin februari, begint het al weer een beetje te kriebelen: de grote windes van het stromende water komen eraan. Hoewel ik deze vis graag belaag met de vliegenhengel, houd ik ook erg van het vissen met de centerpin – ’trottend’ met een dobber -, maar ook met de korst aan het oppervlak! In dit artikel wil ik jullie meenemen naar stromend water met behulp van de laatste twee technieken.

We beseffen vaak niet goed hoe gezegend we zijn in Nederland. We hebben een groot aantal stromende rivieren en beken, en de visstand is ook nog eens uitstekend. Rivieren als de Lek, de Waal, Maas, Linge, de Gelderse beken en kanalen, de Grensmaas: het zijn allemaal stromende wateren waar je met de centerpin prima kunt vissen. Daarnaast zijn er ook nog genoeg plekken waar de stroming ontstaat door getijdenwisseling (zoals bijvoorbeeld in de Biesbosch) of door stroming bij een uitstroom van een gemaal.

Ook daar is een centerpin een uitstekend instrument. De windes zijn vaak al in februari actief in de beken van de Gelderse vallei, maar waarschijnlijk ook in andere rivieren en beken in ons land. Vorig seizoen ving ik de eerste winde van het seizoen al op Valentijnsdag, op 14 februari. En koud dat het was! Ik herinner me nog dat bij aanvang van de visdag en bij de eerste paar drifts het ijs in de ogen van mijn hengel kwam.

Nederland is een toplocatie voor ‘Leuciscus idus’, zoals winde in het Latijn heet.

Materiaal voor trottend vissen

Centerpinvissen vereist specifiek materiaal. Wat je nodig hebt, is een lange ‘float-hengel’ van 1 lbs en een lengte van 360/390 cm, met wat grotere ogen op de hengel. Daarmee loopt de lijn namelijk wat makkelijker af omdat hij niet blijft plakken aan de blank. De hengel voor deze visserij mag ook best wat body hebben, zodat je de haak goed kunt zetten op redelijke afstanden.

De Centerpin reel is een grote ‘vrijloopreel’. De stroomdruk trekt de lijn van de reel, die zeer soepel afloopt en afgeremd moet worden door de draaiende spoel tegen te houden met de duim. Op de reel zit een drijvende nylon hoofdlijn. Dit drijven is nodig om je dobber goed te kunnen sturen.

De lijn hoeft niet zo dun te zijn, 22/00 is een mooie dikte. Als de drijvende lijn toch wat sneller zinkt, kan je deze voor het vissen invetten met Mucilin vet. De dobbers voor deze manier van vissen moeten wat zwaarder zijn dan bij het statische vissen. Ze moeten er immers voor zorgen dat de stroomdruk groot genoeg is om de lijn van de reel te trekken en toch het aas beneden te houden!

Zoals je op de foto kunt zien, hebben de zogenaamde ‘Trot’ dobbers een dikke antenne en zit het drijflichaam bovenaan. Die dikke antenne is handig omdat de aanbeten in het begin vaak ver weg komen, soms wel op 40-50 meter. En dan komt een beetje extra zichtbaarheid wel van pas!

De verdere set-up is vrij eenvoudig. Op de 22/00 nylon zetten we de dobber vast, met als verzwarin

Winde dobbers

Perfecte dobbers voor dit werk.

g een Olivetti loodje van ongeveer 60% van het gewicht van de dobber. De rest van de verzwaring doen we met knijploodjes. Onderaan komt een klein warteltje waar het Olivetti loodje op stopt, en aan de wartel bevestigen we de onderlijn.

Die onderlijn varieer ik van 30 cm tot 50 cm en soms nog langer. Als ik met een broodvlok vis, dan zit er een kortstelige haak in maat 6-8 aan de onderlijn, kies ik voor maden, wormen, enzovoort, dan neem ik een iets kleinere haak met dunnere draad.

 

|> Verder Lezen? “Ide Vibes” en nog veel meer interessante artikelen kun je lezen in Beet 2  NU te koop voor € 6,95 in de betere hengelsportspeciaalzaak en de boekhandel.

 

Altijd op de hoogte blijven van het laatste hengelsportnieuws?

Met een abonnement van Beet ontvang je 9X per jaar je favoriete hengelsportmagazine. Zo blijf je thuis en onderweg op de hoogte van de laatste nieuwtjes, lees je blogs van bekende hengelsporters en artikelen van onze redactie.