LEN VROOMEN – De Grensmaas, een snelstromende rivier die de grens trekt tussen het Nederlandse Limburg en het Belgische Limburg. Voor Len Vroomen is dit een mooi en uitdagend waterstelsel. Len is nog maar 19 jaar oud, woont in het zuidelijkste gedeelte van Nederland en werkt in de procesindustrie. Door zijn onregelmatige diensten kan hij meer tijd besteden aan vissen dan de gemiddelde karpervisser in Nederland. De afgelopen jaren heeft hij veel tijd doorgebracht aan de Grensmaas, met wisselende resultaten, maar ook met bijzondere vangsten…

Het is maart 2020 en de coronapandemie doet zijn intrede, waardoor er plotseling veel vrije tijd beschikbaar komt. Op dat moment zit ik nog op school, dus het voelt echt geweldig om zoveel vrije tijd te hebben. Het enige nadeel is dat ik nog minderjarig ben en niet zomaar overal naartoe kan gaan. Ik moet er altijd voor zorgen dat mijn ouders mij kunnen afzetten, vooral als het te ver is om met mijn fietskar te fietsen. Een vriend van mij heeft al meerdere keren gevraagd om mee te gaan naar de Grensmaas, maar ik besluit het eerste deel van het voorjaar van 2020 door te brengen op afgesloten wateren in mijn omgeving. Wanneer eind april aanbreekt, is het dan eindelijk zover. Een sessie van drie nachten op de Grensmaas staat op de planning, nota bene op een bekende stek voor mijn vismaat Jean.

Klaar voor drie nachten avontuur, let’s go!

De eerste sessie

Na een voercampagne van 5 dagen arriveren we op de stek. Jean kent de ins en outs nog van een vorige succesvolle sessie, maar helaas blijft het twee nachten volledig stil op de voorgevoerde stek. De derde nacht besluiten we te verkassen, en dat blijkt geen verkeerde keuze. Na een nacht zonder activiteit komt vroeg in de ochtend toch die verlossende run voor Jean. Een sterke, puntgave schub van 13 kg is het haasje. Mijn eerste ervaring aan de Grensmaas en meteen met een gave vis erbij. Dit smaakt naar meer. Vervolgens besteed ik het laatste gedeelte van mijn voorjaar vooral aan de Grensmaas-visserij. Hier en daar wilde ik nog graag wat stalken op wateren in de buurt, maar de Grensmaas heeft mij zodanig aangetrokken dat ik blijf terugkeren.

Mijn eerste Grensmaas-vis is een feit, een oersterke schub!

First blood

Tijdens een kort nachtje op een instant stek die ik wederom met Jean vis, krijgen we beide één aanbeet. Mijn aanbeet komt vroeg in de ochtend, en ook daar komt een oersterke schub van hetzelfde kaliber vandaan. Mijn allereerste vis van de machtige Grensmaas is een feit! Na mijn eerste twee succesvolle sessies blijkt het echter toch niet zo makkelijk als het leek. Meerdere sessies op rij worden er geen vissen gevangen, met een enkele uitzondering voor Jean tussendoor. Pas in november 2020 komt mijn tweede vis van de Grensmaas op de kant, opnieuw hetzelfde type vis. Hierdoor besluit ik het jaar erop minder op de Grensmaas te vissen dan in 2020. Een aantal korte nachtjes worden er toch langs de oevers van de rivier geslapen, maar wederom met niet veel resultaat.

De grensmaas

Het valt toch een beetje tegen met de hoeveelheid aanbeten. De rivier toont zich van zijn taaiste kant, dus in 2021 besteed ik wat minder tijd aan de rivier.

2022

Het is januari 2022, door onder andere de aanschaf van een drone heb ik weer goede moed om de Grensmaas af te struinen. Ooit moet er een van die dikke vissen langskomen, dacht ik. Een sessie van twee nachten wordt gepland met goede vismaat Casper. We besluiten om op een stromingsvrij stuk te gaan zitten, met de hoop op vis die zich schuilhoudt uit de stroming. In die sessie worden er voor het eerst in mijn Grensmaas-carrière meerdere vissen gevangen. In die twee nachten komen er vier vissen tot 10 kg op de kant. Door deze ervaring neem ik veel vertrouwen mee naar mijn volgende sessie in het begin van maart. Ook tijdens die sessie wordt er niet geblankt, maar de gewichten blijven onder de 10 kg.

 

|> Verder Lezen? “Karpervissen op de Grensmaas” en nog veel meer interessante artikelen kun je lezen in Beet 2  NU te koop voor € 6,95 in de betere hengelsportspeciaalzaak en de boekhandel.

 

Altijd op de hoogte blijven van het laatste hengelsportnieuws?

Met een abonnement van Beet ontvang je 9X per jaar je favoriete hengelsportmagazine. Zo blijf je thuis en onderweg op de hoogte van de laatste nieuwtjes, lees je blogs van bekende hengelsporters en artikelen van onze redactie.