BERND BRINK – Sinds een tijdje is Bernd Brink helemaal in zijn nopjes met nylon pantyavonturen. Dit klinkt een beetje dubieus, maar het is niet wat je denkt. Bernd gebruikt de nylonkousen om karperaas mee in te binden. Zo bescherm je het tegen ongewenste tafelgenoten. Daarnaast opent het ook mogelijkheden om boilies extra aantrekkelijk te vissen en kun je aas gebruiken dat normaal gesproken te klein of te zacht is voor een hairmontage.
In de ochtendschemer word ik gewekt door het geluid van vogelgezang. Ook al houd ik van het ochtendconcert, ik had liever dat een van mijn beetmelders de wekdienst had overgenomen. Maar ze blijven koppig zwijgen en op dit water is die vroege ochtend juiste het moment dat het moet gebeuren… Een uur en twee springende karpers op mijn stek later, heb ik nog steeds geen aanbeet gehad. Er klopt hier iets niet. Ik besluit om mijn hengels binnen te draaien en opnieuw in te werpen. Wanneer ik de montage uit het water lift zie ik waar ik al bang voor was: een lege hair, aas dat weggevreten is door kleine vis…
WAT NU?
Grote, harde boilies zijn in de meeste gevallen een prima middel tegen kleine vis. Maar zulk selectief aas heeft ook nadelen: het is veel minder aantrekkelijk en wordt niet zo snel geaccepteerd als klein, zachter aas. Nu kun je de acceptatie van grote, harde boilies verhogen door er een tijdje mee voor te voeren. Maar niet iedereen kan of wil zich een langdurige en dure voedingscampagne veroorloven. Bovendien wordt deze tactiek al vaak toegepast op zwaar beviste wateren. In de regel ga je zo geen onderscheid maken en zijn slechte vangsten eerder regel dan uitzondering.
Alternatief aas is vaak een betere keuze wanneer de hengeldruk hoog is. Er wordt wel eens vergeten dat ook op minder drukbeviste wateren ‘alternatieve’ particles, pellets, Frolic en deeg uitstekend aas is! Deze aassoorten zijn bijzonder geschikt voor de instantvisserij; ze zijn vaak aantrekkelijker dan boilies en worden sneller geaccepteerd.
Helaas blijven sommige van die aassoorten lang niet zo goed op de hair zitten als de gekookte deegballetjes. Regelmatig je aas controleren is gewoon nodig. Ga er niet vanuit dat na zes uur het aas nog aan de hair hangt. Vaak begint bij mij al na twee tot drie uur zonder aanbeet de onzekerheid en het peinzen; zit er nog wel aas op mijn hair, lig ik niet voor Jan Lul in? Vreselijk vind ik dat! Dus draai ik toch vaak na twee uur zonder beet de montages in…
Maar regelmatig de montage binnen halen en weer inleggen is ook niet bepaald bevorderlijk voor het vangen van vis. En als je dit in de nacht moet doen, dan is dat voor de meesten teveel moeite. Al met al genoeg redenen voor veel karpervissers om al snel terug te grijpen naar harde, grote boilies. Zo kun je in de meeste gevallen niet klagen over een gebrek aan rust…
Een doeltreffende bescherming tegen ongewenste tafelgenoten is het ‘netten’ van het haakaas. Eenvoudige nylon netjes beschermen tegen witvis en sterkere netjes kunnen zelfs een tijdlang aanvallen van krabben en kreeften weerstaan. In het begin gebruikte ik alleen netjes om mijn haakaas te beschermen. Maar nu gebruik ik het ook om mijn aas aantrekkelijker te maken en om aas te vissen dat zonder net moeilijk aan te bieden zou zijn.
 WIE GEBRUIKT FROLIC?
Frolic hondenvoer is een uitstekend karperaas, dat is geen geheim. Doordat het langzaam uiteenbreekt overtreft het elke boilie in termen van aantrekkelijkheid. Helaas is het allesbehalve selectief. De Frolic-ring hoeft niet eens in de bek van de witvis te passen. Zodra het in het water ligt, begint de buitenste schil zacht te worden. Deze zachte massa kan zelfs door kleine voorntjes eraf gesnoept worden.
Dit geldt voor veel pellets. Strikt genomen is Frolic ook een pellet. In mijn beginjaren was Frolic mijn nummer 1 karperaas! Het is goedkoop, makkelijk te krijgen en het vangt goed! Om de aanvallen van de witvis te weerstaan stopte ik het hondenvoer in nylon panty’s.
Als de witvispopulatie niet groot is, gebruik ik Frolic vandaag de dag nog steeds graag. Vooral in de winter en het vroege voorjaar is het een eersteklas aas, dat veel aantrekkelijker is dan een boilie, vooral in koud water. Het grote voordeel in het koude seizoen is dat je Frolic nauwelijks kunt overvoeren. Vroeg of laat zal de witvis het opruimen. Dat kun je niet zeggen van harde boilies in koud water. Er zijn heel wat wateren en stekken die op die manier met harde ballen overvoerd worden.
De oplosbaarheid van Frolic neemt toe als de temperatuur van het water stijgt. Tegelijkertijd neemt de activiteit van de witvis toe. Kortom, in warm water moet de witvispopulatie erg laag zijn om er effectief mee te kunnen vissen! In de zomer zijn vetrijke pellets als alternatief een betere keuze, zoals heilbotpellets van 20 mm. Bijkomend voordeel: veel karpervissers voeren onbewust voor jou het water aan. Pellets worden namelijk vaak gebruikt om het haakaas te ondersteunen, maar bijna niemand gebruikt het als haakaas an sich!
FROLIC-NETJE STAP VOOR STAP
PARTICLES
Hetzelfde geldt voor kleine particles. Tarwe en hennep worden ook regelmatig als voer gebuikt, maar als haakaas bijna nooit. Een kleine portie in een kousje of zogenaamde ‘bait-mesh’ biedt de mogelijkheid om deze mini-aasjes als haakaas aan te bieden. Een ‘balletje’ van 10 tot 20 mm kan net als een boilie worden gevist.
Houd bij de aaspresentatie wel het drijfvermogen in de gaten. Tarwe en hennep zijn klein en licht aas. Karpers passen hun eetgedrag daarop aan. Een veel groter en dus zwaarder aas zal zich heel anders gedragen. Daarom raad ik aan wat kurk in het netje te doen, zodat de aasbundel net op het gewicht van de haak zinkt.
Als je per ongeluk teveel kurk hebt gebruikt en het balletje gaat drijven, dan plaats je simpelweg een klein loodkogeltje of wat putty op de hair, net onder het kousje. Theoretisch kun je opzettelijk genoeg drijfvermogen toevoegen om de bundel als een pop-up te vissen. Op een dicht tapijt van kleine deeltjes is dit echter geen goed idee. De karpers ‘steken’ hun bek praktisch in de bodem en zuigen als een stofzuiger een hap kleine korrels naar binnen. Een haakaas dat vijf centimeter boven de bodem hangt, wordt meestal genegeerd.
Het is tevens een prima methode als je vist met een ketting van grotere particles, zoals maïs of tijgernoten aan de hair, maar wordt geterroriseerd door dikke brasems. Probeer dan eens een twee tot drie centimeter dikke aasbundel. Ook met deze presentatie is enig drijfvermogen nuttig.
POP-UPS
Een tip voor degenen die hun eigen boilies maken: bewaar wat van het boiliedeeg en kneed er kurkbolletjes in. In plaats van ze nu te koken, knoop je ze in een netje. Je krijgt pop-ups die veel aantrekkelijker zijn dan gekookt aas. Het net beschermt het haakaas tegen de witvis.
DEEG EN STICKMIXEN
Je kunt ook wat boiliedeeg achterhouden en als deegbal in een netje vissen. Ongekookte boilies zijn niets meer dan deegballen en een uitstekend alternatief als er een boilieverbod geldt, ja dat heb je hier in Duitsland op sommige wateren… Maar het hoeft niet per se een boiliedeeg te zijn. Mix bijvoorbeeld een blikje kattenvoer met broodmeel en kneed dit tot een stevig deeg. Dit is een ongelooflijk aantrekkelijk aas. Ik heb sowieso bijzonder goede ervaringen met ‘visachtig’ kattenvoer. Het is vaak behoorlijk witvisproof en in een netje kun je er enkele uren mee vissen.
We zien al een tijdje dat stick- en spodmixen steeds populairder voor het karpervissen worden. Het is verbazingwekkend hoe creatief sommige vissers zijn in het samenstellen van deze mixen. Maar gaat het om haakaas, dan houdt de creativiteit plotseling op, want in de meeste gevallen wordt er weer een boilie aan de hair bevestigd. Als ik de vis lok met een stick of een spodmix, wat is er dan natuurlijker dan precies dit voer ook als haakaas te gebruiken? Met pantynetjes opent er een wereld aan mogelijkheden. Hiervoor geldt hetzelfde als pellets en kleine particles; veel vissers voeren ermee, maar bijna niemand vist ermee. Maak daar gebruik van!
CRUSHED BOILIES
Gemalen of gehalveerde boilies worden vaak ter ondersteuning van het haakaas gebruikt. Door de open structuur van de boiliekruimels komen er veel meer lokstoffen vrij dan bij een hele boilie. Bij een hele boilie is een ‘ondoordringbare’ mantel ontstaan, waardoor lokstoffen langzaam uitwasemen.
Wat ik wel eens doe: stop een hele boilie in een netje, knijp deze open en hang het geheel aan de hair. Eventueel kun je zo’n geplet aas ook nog dippen. Vergeleken met een hele boilie neemt je aas zo vele malen meer lokstof op. Je kunt nog een stap verder gaan door een voorraadje aan te leggen en deze enkele dagen in een dip te laten soaken.
LANG INLIGGEN
Er zijn ook situaties waarin ik mijn montages het liefst lang in wil laten liggen, om de stek zo min mogelijk te verstoren. Bijvoorbeeld wanneer de hengeldruk hoog is, wanneer er karpers op je stek zijn of wanneer het binnenhalen en weer inleggen van de hengel veel verstoring met zich meebrengt, zoals uitvaren met een boot.
Als ik op een water vis waar het af en toe voorkomt dat de boilie wordt aangevreten als hij langer dan 12 uur in het water ligt, dan stop ik mijn haakaas in een netje. Dit geeft extra vertrouwen om de hengels lang in te laten en is vaak een stuk beter dan de andere optie: vissen met keiharde grote boilies.
Onthoud dat op zwaar beviste wateren uitgewasemde boilies vaak beter vangen dan verse, sterk smakende ballen! Karpers hebben geen slechte ervaring met deze oude, zachte en nauwelijks stinkende boilies. Helaas zijn deze zachte aassoorten ook een makkelijke prooi voor andere beestjes en witvissen. Als je daar veel last van hebt, dan is deze tactiek zonder ‘te netten’ moeilijk te gebruiken.
BROOD IN DE ZAK
Of het nu een vlokje of een korstje betreft; brood is een goed oppervlakte aas. Helaas worden ze snel zacht in het water. In een mum van tijd hebben kleine visjes het aas van de haak geplukt. Ook hier kan netten een oplossing zijn. De korst of vlok blijft langer intact en bovendien worden ook grotere werpafstanden mogelijk. Even kort het aas in het water dompelen, dan wordt het zwaarder en kan je verder werpen. Zonder een net, zou de haak niet in het natte brood blijven hangen.
 PANTY’S EN KOUSEN
Voor mijn ‘aasnetjes’ gebruik ik verschillende materialen, afhankelijk van het aas en de toepassing. Transparante nylon panty’s van 15 denier (de sterkte van het garen) is geschikt voor boilies, deeg, pellets en stickmix. De uiterst fijne mazen van de panty verhinderen dat witvis de voedseldeeltjes naar buiten zuigt.
Er zijn ook speciale bait-mesh netjes verkrijgbaar speciaal gemaakt voor vissers, zoals van Pelzer Baits en de Arma-Mesh van Fox. Beide fabrikanten bieden de netten aan in ‘fine’ en ‘heavy’. Maar zelfs bij de ‘fine’ versie is de maaswijdte aanzienlijk groter dan bij panty’s.
Deze bieden totaal geen langdurige bescherming bij witvisgevoelig aas. Maar in combinatie met iets groter aas, zoals het bundelen van hennep of maïs zijn ze prima inzetbaar. De fine versie is dan mijn favoriet. Bij de heavy versie is de maaswijdte niet anders, maar wel de netdikte. Dit is mijn keuze als je aas wilt beschermen tegen kreeften en krabben.
Nog even over broodkorsten: hiervoor gebruik ik ook liever de speciale bait-mesh producten. Enkel wanneer je het aas flink onder spanning van het panty materiaal inbindt, wordt de kous doorzichtig. Iets dat ik bij een zichtvisserij, zeker voor de vis, een belangrijk aspect vindt. We zouden de korst te veel moeten samenknijpen, waardoor het drijfvermogen ook verloren gaat.
BEVESTIGING
Zo’n ‘netaasje’ kan je simpelweg zoals een normale boilie aan de hair rijgen. Het is belangrijk een boilienaald te gebruiken met een afsluitbaar haakje. Model met een open haak doet de nylonkous scheuren wanneer deze wordt teruggetrokken. Als je wat drijfvermogen aan je netje wil toevoegen, dan kun je beter twee tot vier kleinere stukjes kurk in het net doen dan één groot stuk. Op die manier kan de aasnaald gemakkelijk tussen de afzonderlijke stukjes kurk worden gestoken.
Bij ‘net pop-ups’ met een hele kurkbal erin, doorboor ik de kurk niet. Enerzijds is dit relatief moeilijk te doen en bovendien neemt de kurk sneller water op en verliest het drijfvermogen. Het is veel beter om het aas dan te binden. Dit kan met behulp van een kleine rig ring aan het einde van de hair, waar je het netje aan kunt bevestigen. Bij een nylon panty gebruik ik gewoon het uitstekende materiaal na de knoop om het aasnetje aan de rig ring te knopen. Bij het bait-mesh materiaal haal ik een stukje gevlochten lijn door het gaas en gebruik dit om de aasbundel aan de rig ring te knopen.
ONGEKENDE MOGELIJKHEDEN!
Panty’s en bait mesh hebben een vaste plaats in mijn tackle box gekregen. Of ik nu zacht en langzaam uiteenbrekend aas gebruik of mijn haakaas wil beschermen tegen krabben en kreeften: het netten van aas zorgt ervoor dat ik niet tevergeefs met een lege hair op een aanbeet zit te wachten. Bovendien geeft het netten van aas je mogelijkheden om het haakaas extra aantrekkelijk te maken of aas te gebruiken dat je normaal gesproken niet kunt vissen. En dat is een enorm voordeel op overbeviste boiliewateren. Probeer het uit en geef het eens een kans: de mogelijkheden zijn grenzeloos!
| DIT IS EEN PREMIUM ARTIKEL UIT BEET MAGAZINE
Beet is als los exemplaar te koop in de boekwinkel of neem NU een voordelig jaarabonnement en ontvang Beet Magazine iedere 6 weken thuis op de mat.