MIKE VAN DELFT – Het is 2015 wanneer ik afreis naar Frankrijk. De bestemming is een 12 hectare groot betaalwater ten noorden van de Champagnestreek met een ongekend groot bestand aan karper. Ik ben echter niet de enige visser; op dit water wordt veel gevist en de vissen staan stijf van de dressuur. Op dit type wateren moet je jezelf tactisch en technisch onderscheiden, om de kansen op succes te vergroten. Welke facetten van deze visserij leveren nu het beoogde resultaat op? Alles over karpervissen in Frankrijk!
Naar schatting zwemmen op dit water een kleine 450 karpers in allerlei soorten en maten. Het gros van de vissen schommelt op een gewicht tussen de 12 en 16 kilogram, van echte grote uitschieters is geen sprake. Ik begrijp dat mensen bij het lezen van zo’n visbestand vrij snel de mening zullen innemen ‘dat er vrij gemakkelijk een visje op de kant zou moeten kunnen komen’. Nou, niks is minder waar!
Karpervissen in Frankrijk gemakkelijk? Echt niet!
Met name door het grote visbestand en het relatief kleine wateroppervlak, wordt hier het hele jaar gevist door collega’s uit alle hoeken en windstreken van de wereld! Een ieder komt weer met eigen tactieken naar de waterkant. Je kunt hieruit alvast concluderen dat het dressuurniveau van ongekende hoogte is en dat de vissen wel bekend zijn met het spreekwoordelijke klappen van de zweep.
Tip 1 – Hoe en waar is er de afgelopen weken gevangen?
Eenmaal aangekomen bij het betreffende water, na een voorspoedige reis, meld ik me bij de beheerder. Onder het genot van een warme bak koffie praten we het hele uur vol, waarna de vertrekkende collegavissers zich melden voor hun vertrek naar huis. Na nog een kleine 20 minuten de vangsten van de afgelopen week besproken te hebben, denk ik genoeg informatie te hebben gekregen. Ik weet voor het starten van deze sessie al dat ik mijn aanpak geheel op eigen wijze ga invullen.
Tip 2 – Research via internet
Dit is in mijn optiek een van de machtigst inzetbare wapens binnen het voor ons bereikbare arsenaal. Er is daadwerkelijk een schat aan informatie in te winnen alvorens je vertrekt naar een bepaald water. Persoonlijk struin ik graag alle voor de hand liggende forums af of benader ik personen via het web die dit betreffende water reeds hebben bevist. Ook is het vaak mogelijk om de laatste vangsten op het water in te zien. Als bijgevolg kun je zo in kaart brengen welke stekken succesvol zijn, en welke minder.
Tip 3 – Mijn voerstrategieën
Om te starten voer ik doorgaans zes tot acht stekken aan. Deze voorzie ik van kleine beetjes aas en dit blijf ik gedurende de gehele sessie volhouden. Dan voer ik ’s ochtends en ’s avonds twee kleine handjes voer per stek. Als er veel witvis zit voer ik zelfs tot drie keer per dag. Het doel van zoveel voerstekjes is dat je de hengels waarop geen aanbeet komt, kunt verleggen naar een reeds aangevoerde stek. De kans dat je zo op drie, of zelfs meer productieve stekken stuit is zeker aanwezig. Let wel, ook wanneer een stek na bevissing niet productief is geweest, blijf ik deze voorzien van aas. Zo kan ik ook later in de sessie er nog eens naar terug schakelen als de andere stekken wat tegen blijken te vallen.
Tip 4 – Observeren en lokaliseren
Dit is een van de zaken waar ik van het begin tot het einde van de sessie non-stop mee bezig ben. Ik kan het belang hiervan niet vaak genoeg benadrukken. Door simpelweg één of meerdere rondjes rondom het meer te lopen, gewapend met een polariserende bril en een eventuele verrekijker, kun je al een schat aan informatie opdoen omtrent de zone waar je enige aanwezigheid van onze geschubde vrienden hebt kunnen constateren. Vaak zijn de zones waar de vissen zich verraden ook de zones waar geaasd wordt. Met het droppen van rigs in de zones waar je al activiteit hebt kunnen zien vergroot je de kansen op succes enorm.Â
Tip 5 – Gebruik klein aas
Er heerst een groot vooroordeel over klein aas. ‘Je vangt hier doorgaans kleine vis mee’ luidt de mening van een groot deel van de karpervissers. Niks is minder waar. Klein aas, particles, pellets en 12 mm boilies hebben als voordeel dat het niet snel verzadigt en licht verteerbaar is. Het is een ideaal basisvoer om een goed lopende voerstek mee op te bouwen. Het creëert namelijk activiteit op je stekken. Wanneer er vis op je stek arriveert houdt het kleine aas de vissen lekker bezig, zeker wanneer je dat kleine aas over een wat ruimere voerstrook van ongeveer 20 meter breed voert. Karpers zijn er verzot op! Voor mij de ultieme aasaanpak, mits de witvispopulatie het vissen met deze genoemde aassoorten toelaat.
Tip 5 – Stekbehoud
Het is doorgaans moeilijker om een stek lopend te houden dan er een lopend krijgen. ‘Feeling’ is naar mijn mening het sleutelwoord, maar waar doel ik dan op? Om het beestje bij zijn naam te noemen bedoel ik dan combinaties van een aantal dingen. Het aanvoelen van lijndruk en wat dat met vissen doet. Hoeveel voer gaat er te water? Hoe reageren vissen daarop? Hoe vaak krijg ik aanbeten? En de anderen? Door te spelen met deze factoren kun je succes afdwingen.
Durf bijvoorbeeld op je hotspot al je lijnen een paar uur weg te halen, maar blijf deze ondertussen wel voorzien van de naar jouw gevoel benodigde hoeveelheid aas. De vissen kunnen nu even zorgeloos azen, zonder gevaar om gehaakt te worden. Hierdoor ontstaat er even totale rust op de stek. Hierdoor creëer je weer het volste vertrouwen bij de karpers. In mijn optiek haal je hier te allen tijde voordeel uit, ondanks de ‘verloren’ uurtjes. Let wel, dit geldt echter alleen wanneer een stek echt extreem goed loopt (frequentie van de aanbeten). Denk hierbij aan meerdere runs per dagdeel.
Tip 6 – De stek onder de eigen kant
Wanneer ik hier succes mee boek, dan geeft deze aanpak mij persoonlijk de meeste voldoening. Temeer omdat werkelijk haast niemand hierop inspeelt. Ik heb het over een stek onder de eigen kant. Karpervissen gaat vaak gepaard met veel voer, heel veel voer welteverstaan. Wat gebeurt er met voorbereid of niet langer houdbaar aas? Juist, in de meeste gevallen wordt dit net onder de eigen kant gedeponeerd. Emmers tegelijk heb ik door de jaren heen bij de dag van vertrek in het water zien gaan! Besef eens wat voor een mega voerstrook hier gedurende het gehele seizoen wordt aangelegd. Uit eigen ervaring kan ik wel stellen dat bijna geen enkele visser hierop inspeelt, terwijl dit een ultieme hotspot kan zijn…!
Bedenk dat er op deze stek structureel aas te vinden is en dat de meeste vissers geen vertrouwen hebben in het zo kort onder de toppen vissen. Hierdoor kunnen de karpers op dit soort stekken vaak zorgeloos snoepen van al het voer, zonder gehaakt te worden.
Mijn advies luidt dan ook: probeer de (onbewust) voorgevoerde stek van je collega vissers maximaal te benutten. Wat wel raadzaam is, zet deze hengel(s) zo ver mogelijk van je ‘basiskamp’ af. Ga dus niet te dicht bij de hengels rondlopen, maar geef de oever hier de nodige rust.
Tip 7 – Vertrouwen in je aas en materiaal
Dit is een van de aspecten waar je jezelf in vast moet bijten wanneer het even niet loopt zoals je gewenst had. Aas, aaspresentatie en vaste gewoontes waar voorheen blindelings op vertrouwd werd, worden na een aantal dagen zonder succes klakkeloos afgedankt, het vertrouwen is op. Nu wil ik niet zeggen dat wanneer het niet loopt je geen andere keuzes moet maken, maar probeer wijzigingen een beetje geleidelijk door te voeren. Begin bijvoorbeeld met een hengel iets totaal anders aan te bieden. Mocht dit het gewenste resultaat opleveren, dan is het gemakkelijker om dit ook bij andere hengels toe te passen. Zodoende kun je gestaag verder gaan met het opbouwen van goede voerstekken.
Een sessie om nooit te vergetenÂ
Deze sessie werd er één om nooit te vergeten. In een week wist ik 47 karpers te vangen, met daarbij zelfs 2 uitschieters tot 18 kilo! In diezelfde week hielden collega vissers hun schepnetten droog… Ik dankte dit succes aan het feit dat ik er een totaal andere techniek en benadering op nahield dan het gros van de vissers dat hier in dezelfde week bivakkeerde. Door bovengenoemde facetten te hanteren wist ik mezelf te onderscheiden. Dit gaf eens te meer de bevestiging dat een andere aanpak het verschil kan maken. Karpervissen in Frankrijk: durf eens anders te vissen dan de standaard aanpak en trek je niets aan van de mening of fronsende wenkbrauwen van collega vissers. Geloof me, uiteindelijk ben jij degene die het laatst lacht.
Lees ook:
[irp posts=”5377″ name=”5X alternatief aas voor karper”]
[irp posts=”9329″ name=”Vissen tijdens een vakantie in eigen land”]