Heb je het over onderlijnen, dan kun je niet heen om de eeuwige discussie: onderlijnen zelf maken versus kant-en-klare onderlijnen. Zijn zelf gemaakte onderlijnen beter dan kant en klare? In welke situaties ga je zelf nog onderlijnen knopen? Welke goede kant en klare onderlijnen voor commercials zijn er? Voor de method, vaste hengel en meer. En waar moet een goede kant en klare lijn aan voldoen? Lees hieronder de antwoorden.

Zijn zelf gemaakte onderlijnen beter dan kant en klare?

Nee, zeker niet! De kwaliteit van kant en klare onderlijnen is vandaag de dag erg goed. Zelf knoop ik alleen nog de specialistische onderlijnen. Alhoewel sommige firma’s een breed scala aan diverse onderlijnen in hun pakket hebben, is het natuurlijk onmogelijk om voor iedere vissituatie een onderlijn in de winkelschappen te hebben liggen.

onderlijnen zelf maken

De kwaliteit van kant en klare onderlijnen is vandaag de dag erg goed!

In welke situaties zelf nog onderlijnen knopen?

Dan moet je denken aan extreem korte onderlijnen of met een dunnere of dikkere diameter dan er doorgans gebruikt wordt. Denk ook aan een grotere of kleinere haak dan normaal gesproken gebruikt wordt.

Welke goede kant en klare onderlijnen voor het vissen met de method?

Er is een breed scala aan kant en klare onderlijnen op de markt. De Preston Mag-Store pre-tied hook lengths bevallen mij enorm goed en zijn in veel varianten beschikbaar. Om te beginnen de 10 cm onderlijnen, welke voornamelijk gebruikt worden voor de methodvisserij. Deze zijn er in diverse lijndiktes en haakmaat formaat. Ook kun je kiezen of je een baitband, rapid stop of een bayonet wilt gebruiken.

onderlijnen zelf maken

Deze kant-en-klare onderlijnen zijn allen met KKM-B haken uitgerust. Het verschil zit hem in de diameters (17/00 of 19/00), het haakformaat (12, 14 16 en 18) en bevestiging van het haakaas (bait bandje of rapid stop).

onderlijnen zelf maken

Wil je een onderlijn met een oersterke cickle haak voor groter haakaas? Kies dan voor de onderlijnen met MCM-B haak. Deze zijn er in diameters van 17/00 en 19/00 met formaat haak 12, 14 of 16. De aasbevestiging is middels een bayonet of een bait bandje.

onderlijnen zelf maken

De verschillende type van aasbevestiging, met van links naar rechts: middels bait bandje, rapid stop en bayonet.

Welke goede kant en klare onderlijnen voor het vissen met de vaste hengel?

De 15 cm lengte uit de eerder genoemde range wordt met name gebruikt voor de vaste stok visserij. Ook bij deze kant en klare onderlijnen vind je diverse lijndiktes, haakmaten en haaksoorten. Zo is er een serie onderlijnen met een fijne en dunne haak voor de secure visserij, een medium draad dikte haak voor de meest veelzijdige visserij en een onderlijn met een dikke draad haak voor de extreme visserij in de kant of tegen obstakels.

onderlijnen zelf maken

De 15 cm variant is verkrijgbaar met twee verschillende haakmodellen. De eerste vier verpakkingen van links gezien zijn uitgerust met een GPM-B bledhaak (maat 18 – 11/00, maat 16 – 13/00,  maat 14 en 12 – 15/00) voor rechtstreeks montage van het aas. De overige zijn eveneens voor rechtstreeks montage van het haakaas en zijn uitgerust met een SFL-B haak (maat 14 – 13/00, maat 16 – 11/00, maat 18 – 11/00 en maat 20 – 10/00).

Welke goede kant en klare onderlijnen voor het vissen met de pellet waggler?

Als laatst zijn er nog de 38 cm onderlijnen, welke gebruikt worden voor de visserij met de pelletwaggler en het bombloodje. Deze zijn te verkrijgen met een baitband of met een rapid stop.

onderlijnen zelf maken

De 38 cm kant en klare onderlijnen zijn uitgerust met een KKM-B haak in de maten 12, 14, 16 en 18. De twee grootste formaten haken zijn afgebouwd op een 19/00 lijn, de andere op een 17/00 onderlijn.

onderlijnen zelf maken

De onderlijnen berg je heel overzichtelijk op in het Preston Mag Store System. Middels handig magneetjes kun je de onderlijnrekjes met een klik er in zetten en uit halen. Prachtig bedacht!