RAYMOND HAKKERT – In het najaar heb je met een ander soort uitdagende factoren te maken dan in de zomermaanden om het seizoen succesvol af te sluiten. Zeker afhankelijk van het type water dat jij in dit jaargetijde bevist. Op een aantal van deze factoren kun je als visser geen invloed uitoefenen, zoals het kouder wordende weer en dito watertemperatuur. Deze watertemperatuur zakt in dit jaargetijde, en juist dÃt is iets om rekening mee te houden. Die dalende watertemperatuur, jouw eigen vis- en voerstrategie (waar je wel invloed op hebt natuurlijk) en het voergedrag van je concullega’s bepalen het verloop van de sessie of het voorbij vliegende najaar! Want voor je het weet staan de ijsbloemen alweer op het raam en is koning winter gearriveerd.
NAJAARSWATER
Het ultieme najaarswater is naar mijn mening het liefst diep, met fraai aflopende taluds, niet al te zwaar bevist of bevoerd. Diep water koelt nu eenmaal minder snel af dan ondiepe plassen en polderstelsels.
Op diep water kun je het beste een stek vinden waarbij je vanaf september tot laat in november dieptes kunt bevissen van 3 tot bijvoorbeeld 10 meter. Blijf daarbij de watertemperatuur opmeten, juist op de bodem! Bind een waterthermometer plus een werploodje aan een werphengel en gooi op verschillende dieptes in. Draai hierna zo snel mogelijk in en je hebt een beeld van de temperatuur op de bodem.
Je zult versteld staan van het verschil in temperatuur op de verschillende taluds. Op 3 meter diepte is het water nog krap 9 graden Celsius, terwijl het op de diepere taluds en platen nog boven de 10 graden Celsius is. Dit is cruciaal! Het is meestal het verschil tussen beet krijgen of niet.
Vis altijd op verschillende dieptes (bijvoorbeeld op 6 en 10 meter), maar naarmate het najaar vordert, vis en voer je het beste steeds dieper. Het heeft geen zin om op 3 meter water je boilies te voeren als het daar nog maar 8 graden Celsius is. Karpers merken dat direct en ze komen je aas daar echt niet halen als het meters dieper een paar graden warmer is en het nog bulkt van het natuurlijk voedsel.
Eén graad kan al het verschil uitmaken tussen activiteit en inactiviteit. Vooral bij water dat 9,5 of 10,5 graden Celsius is in het voor- en najaar, is dit heel opmerkelijk. Velen denken dat dit weinig voorstelt, maar vergis…
DIEPWATERTIPS
Voer en vis op diepe plassen, op taluds die onder een hoek van ongeveer 45 graden liggen. Karpers worden in kouder water trager en gevoeliger voor energieverlies. Ze azen dan ook graag in een horizontale positie.
Op deze ‘45-graden taluds’ kan dat goed, en het kost ze logischerwijs minder energie omdat ze hier niet op hun kop hoeven te staan om naar voedsel te zoeken. Ze kunnen zo in een ‘energiebesparende stand’ voedsel tot zich nemen.
Deze taluds kun je makkelijk opzoeken met een dieptemeter. Plateaus wat verder uit de kant zijn altijd interessant om te bevissen, maar nu helemaal. Vis er niet óp maar ernaast (en diep) tegen de randen.
Als het mogelijk is, zou ik ook een hengel helemaal onderaan het talud leggen, waar het talud de bodem bereikt. Hier is vaak flink wat voedsel te vinden dat daarheen is gerold of verzameld.
Soms worden karpers op wel 20 meter diepte gevangen. Zelf vis ik niet dieper dan 10 meter, aangezien de grote drukverschillen tijdens de dril problemen kunnen veroorzaken, zoals uitpuilende ogen!