Foto’s: Johan Struwe en Robbert Poelwijk
JOHAN STRUWE – In de wedstrijdvisserij op roofvis wordt vaak niets aan het toeval overgelaten, en bereiden de toppers in deze tak van sport hun wedstrijden minutieus voor. Het voorvissen op het wedstrijdparcours is daarvan een belangrijk onderdeel. Maar hoe zinvol is dat voorvissen nou eigenlijk? Ik stap aan boord bij meervoudig NKS-finalist Robbert Poelwijk om daar achter te komen.
Terwijl mijn koplampen door de nacht priemen, zoek ik naar de trailerhelling waar ik deze ochtend heb afgesproken met een van de vaardigste snoekbaarsvissers van ons land: Robbert Poelwijk. Samen met vismaat Marcel Sannes vist Robbert al jarenlang de NKS-wedstrijden als Team Technautic/Humminbird/ Minn-Kota, en dat met veel succes. In plaats van Marcel stap ik vandaag
Fish on! Met de bijhengel verdubbel je je kansen! bij Robbert op en gaan we een dagje voorvissen voor de NKS-wedstrijd op de Amer, die een week later zal worden gehouden.
BEKEND TERREIN
Deze getijdenrivier is voor ons allebei zeer bekend terrein: ik breng hier menig gidsdag met mijn gasten door, en vaak kom ik Robbert en Marcel dan tegen. Kortom: een water dat voor ons beiden weinig geheimen heeft, maar toch vaak een taaie en moeilijke visserij kan bieden. Het is hier vaak alles of niets, en vandaag gaan we proberen uit te vogelen hoe we van niets alles kunnen maken.
Inmiddels is ook Robbert met zijn Lund Explorer achter de auto gearriveerd en snel laten we de boot te water. Een boot waarop een kapitaal aan elektronica aanwezig is trouwens: op de boeg en op de achtersteven bevinden zich respectievelijk 10” en 12” Humminbird Helix fishfinders.In de console bevindt zich een 15” Humminbird Helix.
De boot is zowel voorzien van een front- als backtroller, en deze elektromotor zal vandaag vooral worden gebruikt tijdens het vissen. De fronttroller wordt wél uitgeklapt op de stek, maar dient verder puur om de boot te ankeren wanneer er een vis wordt gevangen. Zo waai je immers niet van je goede stek af terwijl je met de gevangen vis bezig bent. Met de hulpmiddelen zit het vandaag dus wel snor, maar gaat de vis ook meewerken? Er is maar één manier om daar achter te komen. En dus varen we al snel naar de eerste stek: het uiteinde van een stenen strekdam waar we beiden al vaak goed gevangen hebben.
BIJHENGEL
Wanneer we aankomen op de stek en daar al zoekend met de fishfinders rondvaren, zien we meteen mooie signalen van solitaire grote vissen Snel op weg naar de stekken! en clusters kleinere vis. Een hoopvol teken en dus besluiten we om hier te gaan beginnen. Ik vraag Robbert in hoeverre het zinvol is om op dit parcours voor te gaan vissen. Robbert: “Om heel eerlijk te zijn niet zo heel erg, want ik ken dit water al als mijn broekzak. De potentiële stekken hebben we dus al in kaart gebracht. Daarnaast is het getij, wat natuurlijk een hele belangrijke factor is op dit water nu precies tegenovergesteld aan de situatie volgende week.
STEKKEN SCANNEN
Zoals al eerder gezegd is het voorvissen vooral een kwestie van het scannen van stekken, dus we besluiten deze goedlopende stek op het lijstje te zetten en deze verder met rust te laten vandaag. Als volgende stek hebben we een relatief diepe kuil met steile taluds aan weerskanten op het oog, waar ik afgelopen week met mijn gasten goed snoekbaars heb gevangen. Veel net maats en ondermaats spul, maar de aantallen vis die er te vangen zijn maken het normaal gesproken mogelijk om snel de zeven benodigde maatse snoekbaarzen voor het finaleticket te bemachtigen.
Daarnaast ving één van mijn jonge gasten daar ook nog een meerval, en verspeelde er een tweede exemplaar. Tijdens een wedstrijd zit je natuurlijk niet te wachten op een ellenlange dril met een vis die je geen punten oplevert, maar voor deze reportage zou het natuurlijk wél leuk zijn als er weer eentje aan boord komt. Maar tot onze verbazing blijkt er bij aankomst op de stek geen vis aanwezig te zijn tegen de bodem. De Humminbirdschermen blijven leeg, tot we op een gegeven moment tegen een flinke
|> Verder Lezen? “Voorvissen” en nog veel meer interessante artikelen kun je lezen in Beet 9 NU te koop voor € 6,95 in de betere hengelsportspeciaalzaak en de boekhandel.
Altijd op de hoogte blijven van het laatste hengelsportnieuws?
Met een abonnement van Beet ontvang je 9X per jaar je favoriete hengelsportmagazine NU met 50% KORTING! Zo blijf je thuis en onderweg op de hoogte van de laatste nieuwtjes, lees je blogs van bekende hengelsporters en artikelen van onze redactie voor slechts € 3,33 per nummer.