CARL GREVE – 7 mei 2024. Het Wout van Leeuwen Noorwegen Festival staat op het punt van beginnen. De uitstekende omstandigheden van de afgelopen weken lieten mooie maten vis zien. Dikke kabeljauw en prachtige heilbotten maken het wachten onhoudbaar.

7 mei, de reisdag. Gezamenlijk vertrekken we met een kleine dertig man vanaf Schiphol naar Oslo, om vervolgens vanaf Oslo naar Evenes te vliegen om van daaruit een vier uur durende busreis te maken naar onze eindlocatie. De Hemmingodden Lodge, gevestigd aan de zuidkant van de Nappstraumen, een toplocatie op de prachtige Lofoten. Alles verloopt vlotjes en we komen mooi op tijd aan. Helaas zijn we er net voor de reis achter gekomen dat het weer, na al die mooie weken, juist bij onze aanwezigheid in een dipperiode verkeert, met een harde wind uit het zuidwesten gedurende twee dagen. Dat gaat een uitdaging worden.

Gelukkig kunnen we er wel uit, maar het is een kantje boord situatie en dat uit zich zeer waarschijnlijk in een lastige visdag. Het blijkt ook zo te zijn, want het enige bevisbaregedeelte op dit moment is de Nappstraumen zelf. De stroming is mede door de harde wind keihard en dat betekent eigenlijk dat ook het vissen op heilbot (wat je in de Nappstraumen doet) zeer lastig is. Het blijkt ook uit de vangsten.

Van visgids Stale horen we dat de grote kabeljauw diep zit op dit moment en niet in de straumen en als het voor het vissen op heilbot dan eigenlijk te hard stroomt, weet je eigenlijk wel genoeg. Toch heeft iedereen berusting en proberen we het maximale eruit te halen wat erin zit. Gelukkig lukt het toch om hier en daar wat vis te vangen en dat resulteert in een paar mooie kabeljauwtjes, wat koolvis en ja, een heilbot voor Ruud.

Lekker hoor, voor het eerst in Noorwegen en gelijk een mooie heilbot vangen. Daarnaast horen we ook wat verhalen van verspeelde heilbot en grote volgende heilbot. Waren die nou eens binnen gekomen, dan was dat toch super geweest. Het mocht helaas niet zo zijn.

Uiteindelijk is iedereen rond vijven binnen voor een lekkere warme hap. Carl en Roy gaan in conclaaf met visgids Stale en komen tot de conclusie dat visdag twee ook een zware dag zal gaan worden. Ik moet zeggen dat Stale, onze Noorse vriend, overduidelijk open kaart speelt en goed onderbouwd onze opties uitlegt.

Dit is echt een topper, hij zorgt ervoor dat degenen die morgen het weer gaan trotseren wel degelijk een kans hebben op een mooie heilbot. We moeten nog een dagje in de Nappstraumen vertoeven, maar daarna kunnen we waarschijnlijk ook naar buiten, op zoek naar de grotere exemplaren kabeljauw en koolvis.

Nadat Carl en Roy langs alle huisjes gegaan zijn om even een praatje te maken en te communiceren wat de mogelijkheden gaan zijn, is het tijd om (na een lekkere alcoholische versnapering) de luikjes te sluiten. Morgen is er weer een nieuwe dag, en gaan we knallen! Let’s go!