Na de derde visdag maken de Saltstraumen-gangers zich op voor de vierde dag van het ‘Raven/ WvL Noorwegen Festival 2021’. Deze keer is John Smit de reporter van dienst. John kwam gisteren aan om te assisteren en gaat vandaag voor het eerst op pad in Saltstraumen. Hier volgt zijn verslag!

De morgenstond…

Saltstraumen dag 4

Waren de eerste dagen gevuld met wind en regen, vandaag lijkt het een veel betere dag dan gisteren. Zeer belangrijk natuurlijk bij de bootvisserij. Wat ik gisteren aantrof waren huizen vol verzopen vissers na een dag douchen op het water. Nu is het anders, de temperatuur is lekker, het zonnetje breekt af en toe door en er staat nauwelijks wind, heerlijk!

De natuur is adembenemend mooi…

Er komen open plekken in de bewolking…

Omdat de vangsten aan de taaie kant zijn, zie je dat de boten allemaal hun eigen weg kiezen. Waarbij er een flink aantal ’s ochtends direct voor de huisjes beginnen in de stroming voor de grote Straumen. Daar wordt volop gejaagd door koolvis hetgeen te zien is aan wolken meeuwen die meejagen op de prooivisjes die naar boven worden gejaagd door de koolvis. Met de groep Vroegop met wie ik vandaag mee ben hebben we afgesproken hier onze aasvis te vangen en daarna de kans te pakken om via de kleine Straumen buitengaats te gaan. Een mooie kans dus om die aasvis snel te pakken te krijgen.

Dat vangen van de aasvis lukt goed, we driften mooi met de stroom mee en kunnen het aas goed presenteren. We genieten volop van de vissen die we vangen en van de prachtige vergezichten. De foto’s laten dit wel zien, wat is het hier toch mooi!

 

Enorme beuk

Zelf probeer ik dicht bij de grond en via het opdraaien van mijn shad en pilker door de waterkolom wat groots te pakken te krijgen. Dat lukt al snel. Allereerst meldt een mooie koolvis zich en even later krijg ik vlak boven de bodem een enorme beuk en gaat iets groots er dwars door de slip heen vandoor. Dat blijkt na een pittige dril een zeer respectabele kabeljauw te zijn, een prachtvis!

En gelukkig komen de mooiste vissen boven water…

Onder de bekende brug…

Straumen

Ondertussen beginnen in de appgroep de eerste foto’s ook binnen te komen van andere vangsten en hoewel het nog steeds taai blijkt te zijn worden er toch de nodige serieuze vissen gevangen.

Na een paar uurtjes plezier is de stroming voldoende afgenomen om door de Straumen te varen en richting de open zee te gaan. We vissen onderweg een aantal stekken af en varen dan in één streep door naar buiten. Daar gaan de aasvissen aan een takel en zetten we volop in de heilbot. Helaas blijft dat lastig en los van een paar gemiste aanbeten gebeurt er verder weinig. Ook in de appgroep blijft het rustig en lijkt het overal zoeken te zijn naar vis.

Vandaag blijft het droog, maar het regent opnieuw leuke vissoorten…

De sfeer blijft er goed inzitten…

In de loop van de middag gaan we stapsgewijs weer terug richting Saltstraumen. Onderweg doen we nog een plek aan die ik van de vorige reizen ken. Hier vangen we weer de nodige koolvissen en krijg ik op een kleine koolvis die ik haak op een pilkertje ook een flinke aanbeet die helaas niet blijft hangen. De afdruk doet sterk heilbot vermoeden…

De vangsten lijken ’s middags aan te trekken. In de app groep verschijnen heilbotten, gullen, koolvissen en ook leng. Leuk om te zien hoe enthousiast de vangsten worden gedeeld! Hieronder een kleine opsomming van een aantal mooie vissen.

De hengels buigen tot het uiterste…

Deze jongens houden wel van een knokpartijtje…

Spektakel

De dag gaat snel voorbij en we besluiten de dag weer in de Straumen voor de woningen zelf te eindigen. De stroming is er nagenoeg af door de omkering van het getij en we kunnen goed terecht en weer rustig driften. Ik suggereer een wat diepere plek en ook daar weten we al snel weer een aantal mooie koolvissen te haken. Een moment denk ik de vis-der-vissen gehaakt te hebben als ik alle hoeken en gaten van de Straumen zie, maar na een bizarre dril blijk ik een fatsoenlijke koolvis vals gehaakt te hebben…helaas: ook dat komt voor! Maar wel spektakel!

Met een pittig spinhengeltje en een shad had Frans Dreesens een mooie strijd met een gul van dit formaat. Als beloning mocht de gul weer wegzwemmen. De foto en het verhaal blijft.

 We eindigen de dag als het donker wordt en meren de boot af. Het was een dag van uitersten. Mooie vissen afgewisseld met lange perioden zonder aanbeet. Maar alles in een waanzinnig mooie omgeving met goed weer en weinig wind, in goed gezelschap. Wat wil je nog meer!

Nog twee dagen vissen. Ben benieuwd wat deze dagen gaan brengen.

John Smit

Ook vandaag kwamen ze weer boven water!