Browning heeft een heel interessant pakket aan allerlei kleine accessoires voor de vaste hengel die het waard zijn om eens nader te belichten, zeker ook voor de wedstrijdvissers onder ons. Gewoon omdat juist dit soort kleine dingetjes nu net het verschil kunnen maken wanneer je op een maximale manier een elastiekmontage wilt gebruiken. Browning-vissers Twan en Mandy praten je bij.

 Elastiek is super belangrijk…

Een bung-set voor je elastiek kun je zelf installeren...

BUNG SET

Bungs zijn soort stoppers aan het ‘dikke’ einde van een elastiekmontage. In de praktijk zitten ze in de hengeltop of eigenlijk nog veel vaker in het tweede hengeldeel en wel daar waar het derde hengeldeel net niet meer bij komt als de delen in elkaar gestoken worden.

Het handige bij deze bungs is dat je er heel gemakkelijk en heel snel tijdens een vissessie het gebruikte elastiek strakker of juist iets losser mee kan zetten en dat kan enorm  belangrijk zijn! Voorbeeld uit de praktijk: de visserij is veel slechter dan verwacht waardoor je dunnere onderlijnen gaat gebruiken met kleinere haakjes eraan. Juist dan kun je heel gemakkelijk vissen aan de haak krijgen die je vrijwel onmiddellijk na het haken ervan weer verspeelt. De oorzaak daarvan is dan dat voor die omstandigheden het gebruikte elastiek net iets te strak staat ingesteld. Heel even stoppen met vissen en een of twee omwentelingen van de bung eraf halen en het probleem is binnen ‘no time’ opgelost. Of nog een ander voorbeeld: de visserij is nu plotseling veel beter dan verwacht waardoor je dus sneller moet vissen om tot het maximale resultaat te komen. Nu juist even een of enkele slagen meer op de bung draaien en meteen weer verder vissen. Nu kun je plotseling vissen uit het water tillen die je anders had moeten scheppen. Echt ideaal voor iedere visser.

Deze bung wordt geleverd in 3 verschillende maten waardoor ze voor werkelijk iedere vaste stok geschikt zijn. De bijgeleverde lange ‘naald’ zorgt ervoor dat je heel snel en gemakkelijk de bung uit het hengeldeel kan trekken.

 

Vangen of niet vangen: een Bung set of Pulla Bush Oval maakt het verschil.

PULLA BUSH OVAL

Side Puller systemen zijn niet meer weg te denken bij met name de moderne commerciële karpervisserij. Logisch ook want het helpt gewoon enorm bij het landen van vaak grote vissen. Altijd en op elk moment kan je de juiste spanning zetten op de gebruikte elastiek wanneer je zo’n vis hebt aangeslagen. De meeste hengelmerken maken een extra verstevigd stukje op de plaats van de hengel waar je het side puller systeem kan inbouwen. Zonder die extra versterking zou het hengeldeel daar kunnen breken.

De Pulla Bush Oval van Browning zorgt ervoor dat het gebruikte elastiek maximaal de hengel in- en uitschuift zonder welke scherpe randjes dan ook. Hij wordt geleverd met een boorsjabloon zodat de montage heel gemakkelijk is te maken. Echt een perfecte accessoire die ervoor zorgt dat je bij iedere gehaakte grote vis gewoon veel meer kans hebt om hem ook succesvol te landen.

Alignment bushes…

POLE ALLIGNMENT BUSHES

De meeste elastiekmontages zijn tussen de twee en twee en een halve meter lang en dat is best een hele lengte. Bedenk daarbij dat het elastiek over vrijwel de gehele lengte door de binnenzijde van de hengeltop en het 2e hengeldeel loopt en niet zoveel ruimte heeft zonder ergens vast te plakken daaraan. De Pole Allignment Bushes zijn gemaakt om het elastiek juist zo centraal mogelijk door de binnenzijde van de hengeldelen te laten lopen wat je helpt om het maximale te halen uit het gebruikte elastiek. Dat werkt ook echt in de praktijk. Deze bush is gemaakt van EVA en is zodanig zacht dat hij heel gemakkelijk in het hengeldeel kan worden geplaatst. Verreweg de meeste hengels zijn oversteek tegenwoordig en dan is de beste plek voor de bush in het tweede hengeldeel daar waar de hengeltop erover schuift, het dunne eind dus. Ook dit is weer zo’n handig product waarover door vissers is nagedacht in de praktijk. E het werkt ook echt!

Deze bushes worden in drie diameters geleverd waardoor er voor iedere hengel wel een perfecte maat is te vinden.

Met elastiek haal je zelfs deze bijvangsten boven je net!

DUO BUSH SET

Wanneer je als visser op allerlei vissoorten vist dan heb je best wel verschillende soorten en maten van elastiekmontages nodig. Simpel gezegd, een montage om karpers mee te vangen is totaal anders, grover en qua gebruikte elastiek dikker dan een montage om voorntjes mee te vangen. Op zich geen enorm probleem maar als je dikkere elastiekmaten gebruikt dan moet ook de binnendiameter van de hengeltop daarop zijn aangepast en wordt hij eigenlijk veel te groot voor het gebruik van dunnere elastieken. Het kan allemaal wel maar ideaal is het zeker niet. Voor iedere omstandigheid een andere hengeltop gebruiken kan natuurlijk maar is ook relatief duur natuurlijk. De beste oplossingen in onze sport zijn vaak de meest simpele en dat geldt ook hier. De Dual Bush Set is eigenlijk een combinatie van een bush met grote diameter waarin simpelweg een dunnere bush zit die perfect kan worden gebruikt voor de dunnere elastiekmaten zonder dat er telkens veel water in de hengeltop loopt. Super handig in de praktijk.

De Dual Bush Set…

TIP MANDY EN TWAN:

Als het goed is hebben we de werking van al deze kleine producten zo goed mogelijk omschreven. Allemaal op hun eigen manier helpen ze om een elastiekmontage zo maximaal mogelijk te gebruiken. Om daar nog allerlei specifieke tips aan toe te voegen is niet gemakkelijk en ook overbodig als we alles goed genoeg hebben omschreven.

De maximale werking van de elastiekmontage is een van de belangrijkste zaken in onze sport. Als het hier allemaal niet maximaal klopt tot in de kleinste details dan zal dat vroeg of laat leiden tot verspeelde vissen die eigenlijk wel te vangen waren en dan gaat dat dus ten koste van het maximale resultaat. Nou, hier heb je als visser absoluut invloed op, dus is er geen excuus als het niet klopt en als je als wedstrijdvisser het maximale wilt bereiken dan is dat dus gewoon geen optie.

Wat is nu de juiste strakheid van de elastiek bij de perfekte elastiekmontage?? Wij gaan altijd uit van het principe dat standaard de elastiek altijd net vloeiend terug de hengeltop in moet kunnen lopen als de spanning er volledig van wordt afgehaald. Verder passen we daarna alles aan op de vissituatie van het moment. Telkens weer gaan we bij het begin van een visdag uit van diezelfde basis en naarmate je vaker zo hebt gevist ga je steeds gemakkelijker alle mogelijke situaties tijdens zo’n visdag herkennen en wordt het aanpassen daarop een automatisme.  Vang ze!

  Geluk dwing je af met het gebruik van je verstand en goed materiaal!