LARS NIEUWENHOFF – Een beetje geluk en wat pech … we probeerden vandaag met 3 boten samen op te varen naar de verre stekken west van Loppa, maar het weer speelt ons parten. Noord-westen wind kracht 4 met uitschieters naar 6 en golven tot 2,5 meter. Pas in de middag zou de wind wat gaan afnemen. Nu zijn golven van 2,5m in de vorm van deining best te ‘handelen’, maar ‘echte golven’ is niet o.k. En we hadden ‘echte golven’.

Maar onze visdag begon met een grote smile; Henk & co hadden een plekje ontdekt waar al koolvissen in een school rondzwemmen. Dus daar hebben we even wat tijd aan besteed en een bak vol aasvissen gevangen.

En toen zijn we begonnen aan de grote oversteek die helaas uitmondde in een deceptie. En dan komt toch weer de creativiteit om de hoek om er iets van te maken. Dat was niet makkelijk als je hoofd bij skrei en heilbot zit. Frank, Serge, Jeantino en Greg hadden een taaie dag … en na één zeewolf en één gulletje keerden zij kort na de middag de steven richting Bergsfjord.

Bart, Joost, Henk en Sjoerd hebben doorgewerkt om nog een heilbot te pakken te krijgen. Helaas konden zij die ene beet niet verzilveren en de teller bleef dan ook staan op 2 zeewolven en 1 kabeljauwtje.

Vandaag was ik te gast bij Frank, Gerard en Arie. Rob bleef thuis. Na de deceptie van het niet naar buiten gaan en twee uur ‘doodstil’ driften op heilbot, hebben we besloten de knop om te zetten en hebben we tegen elkaar gezegd “we gaan experimenteren”. Dus hebben we de botlepels klaargemaakt en zijn we in de baai van Loppa tegenover het kerkje op platvis gaan vissen. Na 3 minuten had Arie al een schol van 50 cm! En kort daarna nog één van 40 cm. Daarna vingen we nog 3 scharren en na 3 uur ploeteren wilden we ook wel wat anders. We zijn toen naar het wrak in het Frakfjord gevaren en bij de eerste drift hadden we drie kromme hengels met 3 mooie schelvissen. Bij de volgende drift vingen we er nog één, maar daarna was de koek op.

Inmiddels was het ver in de middag en was de wind wat gaan liggen. We zijn daarop in zuidwestelijke richting, voorbij Loppakalven eiland gevaren naar een diepe kom van zo’n 60 meter om daar op heilbot te gaan vissen. Ooit heeft een visgids (Ulf uit Havoysund) mij verteld dat de spronglaag (grens tussen zuurstofrijk en -arm water) op 4 graden ligt. Het water dat warmer is dan 4 graden is zuurstofrijker en ligt in de winter onder de koude bovenlaag. En dat kan gemakkelijk op 40 meter zijn. Het water in de fjorden is nu 3,8 tot 4,2 graden.

Zijn theorie (en daarmee mijn handelswijze) is dus, dat we nu de heilbotten op water dieper dan 40 meter moeten gaan zoeken. En daarom deze stekkenkeuze. En dat pakte goed uit. In de laatste drift, kreeg ik een dikke dreun op de hengel en als je ooit een heilbot hebt gevangen, weet je wat dat betekent … Na wat sleur- en trekwerk konden we de vis door zijn onderkaak gaffen en uit het water tillen; 137 cm, 35 kg (geschat gewicht volgens de tabel). Na een snelle fotosessie hebben we de vis weer laten zwemmen en zat de dag erop hebben we besloten.

Helaas zitten dit soort dagen er ook bij en daarom is deze reis dus ook 8 (vis)dagen lang!