LARS NIEUWENHOFF – Helaas, helaas, weer te veel wind om over te kunnen steken naar Soroya, of om naar verre stekken te varen. De weerapps zeiden verschillende dingen, waarvan 75% niet klopte; de wind ging er niet uit, maar is de hele dag uit zuidoostelijke richting met minstens 4 Beaufort blijven blazen. Allen yr.no en barentswatch.no hadden de juiste verwachting gegeven. Het gevolg was dat de ‘vroege opstaanders’ (wekkertje stond om 03.00u) pech hadden en rondom Loppa hun heil(bot) moesten zoeken.

Team België zocht aanvankelijk aan de buitenkant van Loppa naar heilbot maar hield dat niet al te lang vol door de golfhoogte. Zij zijn verkast naar de binnenkant om te proberen platvissen te vangen en dat lukte best aardig. Met scharren tot 41 cm hebben zij een heerlijke ochtend gehad. Na de kentering van het tij zijn zij aan de noordzijde van Silda gaan zoeken naar heilbot. En dat was succesvol want ieder van hen ving 1 heilbot van 60 tot 90 cm. En er werden ook nog enkele zeewolven gefopt.

Arie, Rob, Frank en Gerard gunden zichzelf vandaag een heerlijke rustige dagstart. Om 09.30u werd de motor van hun bootje gestart, niet wetende dat de andere twee boten er al 5 uur vissen op hadden zitten. Ze begonnen bij de kop van Loppa maar hadden daar geen succes. Vervolgens verkasten ze naar de oostkant van Loppa, maar ook daar was het niets, buiten een enkele zeewolf en lom. ‘s Middags dirigeerde Arie de boot naar de plek waar ze / we gisteren zijn geëindigd en ik mijn heilbot van 1,37 m ving.

Na 3 driften zonder vis besloten ze om wat verder op zee naar een geul van 50 meter diep tussen twee onderwater eilanden te gaan en die helemaal uit te vissen. Gerard had werkelijk de hele dag al zijn hengel met aasvis aan de wapperlijn in de hand en besloot om even koffie te gaan drinken. En precies nadat zijn hengel een halve minuut in de steun staat buigt de hengel diep door … heilbot. In de stress slaat één van mannen aan … maar slaat daardoor de circlehook waarschijnlijk uit de bek van de heilbot. Les van de dag: NIET aanslaan met circlehook, maar de vis zichzelf vast laten zwemmen. Naast enkele lommen en zeewolven bleef het verder stil aan boord.

Ik mocht vandaag bij Henk, Sjoerd, Bart een Joost aan boord meevaren, mijn huismaatjes. We hebben vol ingezet op heilbot en dat is aardig gelukt. Ook wij zijn begonnen op de plek waar ik gisteren mijn heilbot ving, maar dat leverde niets op. Toen zijn we en klein stukje noordelijk gevaren naar het eilandje Flua – wat ik ken van de keren dat ik in Skjervoy ben geweest voor het heilbotfestival – en daar hadden we meer geluk. We konden enorm mooie driften maken precies in de lengte van het plateau, wel 2 kilometer aan één stuk met een diepte aflopend van 35 tot 65 meter. De eerste drift pakte Henk een bot van ongeveer 90 cm die bij het landen van de haak schoot. In de tweede drift was het echt raak. Henk’s hengel met aasvis aan de wapperlijn boog in één keer helemaal door en Henk liet de vis mooi strak zwemmen en door de circlehook haakte de vis zichzelf.

Er volgde een stevige drill waarbij Henk en zijn hengel geen krimp gaven. We hebben de boot met de motor continu recht boven de vis gemanoeuvreerd, zodat Henk maximaal de druk op de vis kon houden en na zo’n 20 minuten drill, een perfecte gaf-actie van Sjoerd en het aanbrengen van de staartlus, lag er een forse heilbot naast de boot! Henk’s nieuwe PR! Na het meten bleek de vis 154 cm te zijn, wat een bak! Na een reeks foto’s met de vis langszij de boot, hebben we het gafkoord losgemaakt. Vervolgens heeft Henk de staartlus verwijderd, waarna de heilbot met een ferme klap van zijn staart de diepte weer op zocht, vereeuwigd voor het leven op foto en film. In de kajuit hebben we even een feestje gevierd en riep Joost ineens: “He, 1,54 meter, dat wordt zwemmen Henk!” Natuurlijk veel gein en een schuine blik op de dieptemeter naar de watertemperatuur … 3,3 graden Celsius.

De rest van de dag hebben we nog wat baaien uitgekamd, maar dat leverde alleen een zeewolf en een gulletje op. Om de dag af te sluiten en niet met een ‘blank’ naar huis te gaan, besloten we om nog even op het wrak te gaan vissen. Ook omdat Sjoerd en Bart nog geen schelvis hadden gevangen. Bij de eerste drift was het al raak en had Sjoerd direct zijn schelvis te pakken en in de drift daarna was ook Bart van de 0 af. Genoeg redenen om naar huis terug te varen, na 12 uur op het water te zijn geweest.

Hoe Henk zijn +50kg duik gaat maken om zijn speciale heilbot-shorts van Visreis.nl te verdienen, kan iedereen nalezen in de laatste editie van deze verslag-reeks! Morgen verwachten we hetzelfde weer, dus zal de creativiteit van de kapiteins maximaal worden aangesproken.